Σύσκεψη κορυφής στο Λευκό Οίκο και αποφάσεις για το Ιράκ




Αμέσως μετά την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον από την Καλιφόρνια, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ με τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, συζητήθηκε αποκλειστικά η κατάσταση στο Ιράκ, και η απειλή που προβάλουν οι Σουνίτες αντάρτες, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες έχουν καταλάβει περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με το επιτελείο εθνικής ασφάλειας μέσα στις επόμενες ημέρες».

Παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση δεν αναφέρει τι πραγματικά συζητήθηκε στη συνάντηση, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές ότι κατατέθηκαν ενώπιον του Προέδρου οι επιλογές του στο Ιράκ μετά τον αποκλεισμό από τον ίδιο της συμμετοχής στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ. Σύμφωνα με τις πηγές οι αεροπορικές επιδρομές βρίσκονται στον κατάλογο των επιλογών που έχει ενώπιόν του ο Πρόεδρος Ομπάμα.

Στην κρίσιμη συνάντηση, έλαβαν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ, η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Σούζαν Ράις, η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ, ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Μάρτιν Ντέμπσεϊ.

Πριν από τη συνεδρίαση, ο νέος εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ είχε δηλώσει ότι ο κ. Ομπάμα θα συμμετείχε σε συνεδρίαση στην οποία θα επανεξετάζονταν οι προτάσεις των μελών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

«Στόχος είναι να ενημερωθεί ο πρόεδρος σχετικά με τη λογική των προτάσεων που έχουν συντάξει ορισμένα μέλη της ομάδας του, δεδομένου ότι δούλεψαν ολόκληρο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να τις έχουν έτοιμες», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο κ. Ερνεστ επιβεβαίωσε επίσης τη πιθανότητα έναρξης συνομιλιών με το Ιράν για το ζήτημα του Ιράκ στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι Αμερικανοί αποκλείουν στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τεχεράνης, όμως άλλες πηγές αναφέρουν πως το Ιράν αποτελεί ένα ξαφνικό και απρόσμενο σύμμαχο της Ουάσινγκτον.

Ανώτερη αξιωματούχος ενημέρωσε ότι Αμερικανοί και Ιρανοί διπλωμάτες συναντήθηκαν στη Βιέννη και συζήτησαν την κρίση στο Ιράκ. Η ίδια διευκρίνισε ότι «αυτού του είδους οι συνομιλίες δεν θα περιλάμβαναν θέματα όπως ο στρατιωτικός συντονισμός μεταξύ των δύο κρατών και δεν θα γίνουν στρατηγικοί προσδιορισμοί για την τύχη των Ιρακινών.

Η αξιωματούχος πρόσθεσε και τα εξής:

«Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες με τους Ιρανούς, όπως κάνουμε με άλλους συμμάχους δεδομένης της απειλής που προβάλεί η ΙΚΙΛ στο Ιράκ. Το θέμα συζητήθηκε εν συντομία με το Ιράν στο περιθώριο της συνεδρίασης των P5+1 που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βιέννη».

Εξήγησε ακόμα ότι «στις δεσμεύσεις αυτές δεν θα περιλαμβάνεται ο στρατιωτικός συντονισμός ή άλλα στρατηγικά σχέδια σχετικά με το μέλλον του Ιράκ και την τύχη του ιρακινού λαού», πρόσθεσε. «Θα συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους η ΙΚΙΛ αποτελεί απειλή για την ευρύτερη περιοχή -συμπεριλαμβανομένου του Ιράν- και την ανάγκη στήριξης του Ιράκ».

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα αναφέρεται ότι «η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ, πραγματοποιήθηκε εκτός του πλαισίου των τριμερών συνομιλιών Ουάσιγκτον, Τεχεράνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».

Και ο εκπρόσωπος του Προέδρου είχε δηλώσει στο AirForceOne καθ’ οδόν προς την Ουάσιγκτον ότι «οποιαδήποτε από αυτές τις συνομιλίες που μπορεί να γίνουν είναι εντελώς ξεχωριστές από τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν”..

Μιλώντας για το μέλλον του Ιράκ και για τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν, ο κ. Ερνεστ έθεσε τους όρους: Πρέπει, είπε, να αποφασίσει μια ιρακινή πολιτική ηγεσία που θα εκπροσωπεί το σύνολο του πληθυσμού και όχι από εξωτερικούς παράγοντες (υπονοώντας τους τρομοκράτες αλλά και το Ιράν).

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι τόνισε:

“Πιστεύουμε ότι στο επίκεντρο θα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση των ηγετών του Ιράκ να κυβερνούν χωρίς μισαλλοδοξία και η συζήτησή μας (με την Τεχεράνη) δεν θα αφορά τη συνεργασία ή τον συντονισμό των στρατιωτικών στόχων μας”.

Η κ. Ψάκι διευκρίνισε ότι οι Ην. Πολιτείες επιδιώκουν να πείσουν το Ιράν να πιέσει τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι να επιλύσει τα προβλήματα χωρίς «σεκταρισμούς».

PHOTO: President Barack Obama and First Lady Michelle Obama exit Marine One on the White House South Lawn following a trip to California, June 16, 2014. (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: