Συνομιλίες με το Ιράν σκοπεύει να ξεκινήσει ο Πρόεδρος Ομπάμα




Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει πιθανές συνομιλίες με το Ιράν, σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση στο Ιράκ, δήλωσε τη Δευτέρα ανώτερος αξιωματούχος.

Μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν το πρώτο βήμα προς την αρχή συνομιλιών με το Ιράν σχετικά με την κρίση στο Ιράκ, όπου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι προσπαθεί να απωθήσει τις επιθέσεις σουνιτών μαχητών, οι οποίοι έχουν καταλάβει αρκετές περιοχές της χώρας.

Σε άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ανοίξει απευθείας διάλογο με το Ιράν για την ασφάλεια στο Ιράκ και τους τρόπους απόκρουσης των μαχητών. Επίσης, αμερικανοί αξιωματούχοι θα συμμετάσχουν αυτή την εβδομάδα σε ένα γύρο συνομιλιών μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η Αμερική καταδικάζει τη σφαγή των 1.700 σιιτών ιρακινών στρατιωτών στο Τικρίτ, που ισχυρίζεται ότι διέπραξε το ΙΚΙΛ

Η Ουάσινγκτον καταδίκασε την τρομακτική σφαγή που διέπραξαν οι σουνίτες τζιχαντιστές που ισχυρίζονται ότι εκτέλεσαν 1.700 σιίτες ιρακινούς στρατιώτες στο Τικρίτ, την ώρα που οι ιρακινές αρχές δήλωναν ότι έχουν ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων απέναντι στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε.

“Η ανακοίνωση των τζιχανιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), που δηλώνουν ότι σφαγίασαν 1.700 σιίτες μέλη της ιρακινής πολεμικής Αεροπορίας είναι τρομακτική και δείχνει τη δίψα αυτών των τρομοκρατών για αίμα”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Πσάκι.

Την Παρασκευή με μηνύματα στο Twitter που αποδίδονται σε αυτό, το ΙΚΙΛ αναλάμβανε την ευθύνη για τη σφαγή 1.700 σιιτών στρατιωτών. Το γεγονός δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει επιβεβαιώσει τα γεγονότα, “αλλά ένας από τους κύριους στόχους του ΙΚΙΛ είναι να εγκαταστήσει τον τρόμο στις καρδιές όλων των Ιρακινών και να προκαλέσει διχόνοια ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες” του ιρακινού πληθυσμού.

“Οι τρομοκράτες που είναι ικανοί να διαπράξουν τόσο αποτρόπαιες πράξεις είναι κοινοί εχθροί των ΗΠΑ, του Ιράκ και της διεθνούς κοινόττας’, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: Wall Street Journal, REUTERS, AFP, ANA-MPA

PHOTO: President Barack Obama, with First Lady Michelle Obama, greets a young boy during the Cannon Ball Flag Day Celebration at the Cannon Ball powwow grounds during a visit to the Standing Rock Sioux Tribe Reservation in Cannon Ball, N.D., June 13, 2014. (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: