Η Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ δεν δέχεται παραίτηση Κουβέλη




Την σύγκληση έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο αποφάσισε η Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ, ενώ ο Φώτης Κουβέλης το χαρακτήρισε συνέδριο, ενότητας κι όχι ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, κλείνοντας τη συζήτηση στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Φώτη Κουβέλη και άλλωστε το έκτακτο συνέδριο του Σεπτεμβρίου θα έχει και καταστατικό χαρακτήρα και σε αυτό θα συζητηθούν τα πάντα.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι πρώτιστη αναγκαιότητα είναι η κατοχύρωση του αυτόνομου ρόλου της ΔΗΜΑΡ και απάντησε στους υπαινιγμούς ότι θα αποχωρήσουν στελέχη της μειοψηφίας λέγοντας ότι η συλλογικότητα στη λειτουργία του κόμματος δεν μπορεί να είναι η απειλή αποχώρησης αντιθέτως αυτή απαιτεί την συνλειτουργία. «Δεν μπορούν να λειτουργούν τα κόμματα με την αλαζονεία της κάθε προσωπικής άποψης», είπε ο κ. Κουβέλης.

Επίσης ο Φώτης Κουβέλης πρότεινε νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στο τέλος Ιουνίου, για να διευθετηθεί το ζήτημα με τις παραιτήσεις των 6 μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής είτε με εκλογή αντικαταστατών τους είτε με εκλογή νέου οργάνου συνολικά.

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας και παραμένει ενεργός πολιτικός. Κι επισήμανε πως «όσοι το λένε τους νοιάζει η Κ.Ο της ΔΗΜΑΡ, το τι θα κάνουν οι 13 βουλευτές της».

«Δεν έκανε λάθη ο κόσμος εμείς κάναμε λάθη» πρόσθεσε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι παρά το 1,23 % η ΔΗΜΑΡ μπορεί να σταθεί στα πόδια της αρκεί συντεταγμένα και συλλογικά να ξεπεράσει τις παθογένειές της.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι δεν επέλεξε να αναζητήσει εσωτερικό εχθρό ως αιτία, για το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα γιατί ανέφερε: «όταν έχεις 1,2% δεν έχει καμία σημασία. Η αναζήτηση εσωτερικού εχθρού λειτουργεί αποπροσανατολιστικά».

Ο κ. Κουβέλης αποδέχθηκε ότι ήταν πλημμέλημα κι όχι επιλογή η απουσία συλλογικής λειτουργίας του κόμματος ενώ υπερασπίστηκε την προσφορά και λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, -είναι καλή είπε- καθώς έχει κάνει σημαντική δουλειά μεγάλης σημασίας.

Σχετικά με την πολιτική της ΔΗΜΑΡ ο κ. Κουβέλης είπε «ότι η πρόταση για τη συγκρότηση μπλοκ προοδευτικών δυνάμεων δεν σημαίνει ότι πηγαίνουμε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή η αντίθετη άποψη προς την Κεντροαριστερά. Σημαίνει ότι θα έχουμε τις δικές μας προτάσεις».

Μίλησε για αυτόνομη πολιτική παρουσία της ΔΗΜΑΡ και παραδέχθηκε ότι όσο ήταν στη κυβέρνηση δεν κατάφερε να καταστήσει σαφές στον λαό τα προβλήματα που προέκυπταν και να τα αναδείξει.

Κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών δημιουργήθηκε ένταση για τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας και για τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου και επανελήφθη.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σήμερα “κληρώνε” για τον Κουβέλη

Βαρύ κλίμα, αλλά χωρίς εντάσεις λόγω του αποτελέσματος, παραίτηση του Φώτη Κουβέλη στη διάθεση των οργάνων του κόμματος, απαίτηση να ξεκαθαρίσει η στάση της ΔΗΜΑΡ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αγωνία για το μέλλον του κόμματος, κριτική και καταλογισμό ευθυνών για την οδυνηρή ήττα, κυρίως στην ηγετική ομάδα, συζήτηση για συνέδριο ή όχι και αγεφύρωτες διαφωνίες για την συμμετοχή στην υπό συγκρότηση Κεντροαριστερά ή στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ, προσδιόρισαν τη πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Γρηγόρη Ψαριανού, που δέχθηκε κριτική για τις προσωπικές επιθέσεις στον Φώτη Κουβέλη, και του Ανδρέα Παπαδόπουλου , απουσίες που ερμηνεύτηκαν ως προανάκρουσμα αποχωρήσεων.

Η αποδοχή ή όχι της παραίτησης του Φώτη Κουβέλη θα αποφασισθεί στη σημερινή συνεδρίαση όπου ή ίδιος θα συμμεριστεί την έκκληση της μεγάλης πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής να την αποσύρει ή θα ζητήσει τη σύγκληση συνεδρίου για να ληφθεί οριστική απόφαση. Άφησε αιχμές για ελλιπή στήριξη από στελέχη του κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο ενώ ζήτησε ενωτική και συντεταγμένη πορεία της ΔΗΜΑΡ.

Το ΑΠΕ αναφέρει ότι την ίδια ώρα η ηγετική ομάδα που καθοδήγησε το κόμμα δέχθηκε πυρά για την πολιτική γραμμή που χάραξε και αποδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές και ορισμένα μέλη της ( Σάκης Παπαθανασίου, Μιχάλης Σαμπατακάκης κ.α) προχώρησαν σε αυτοκριτική δηλώνοντας παραίτηση αναλαμβάνοντας έτσι τις ευθύνες τους. Αντιθέτως στελέχη της πλειοψηφίας της Κ.Ε κατηγόρησαν την μειοψηφία για τη στάση της που συνέβαλε στην εκλογική ήττα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά στελέχη ζήτησαν από τον Φώτη Κουβέλη να ξεκαθαρίσει οριστικά ότι δεν τον αφορά πιθανή υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας ενώ βουλευτές όπως η Μίνα Ξηροτύρη τόνισαν ότι δεν θα ψηφίσουν, αν δεν αλλάξουν οι συντηρητικές πολιτικές που εφαρμόζονται. Να σημειωθεί ότι, βάσει του καταστατικού της ΔΗΜΑΡ, τέτοιου είδους απόφαση μπορεί να λάβει μόνο το συνέδριο του κόμματος.

Σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει η ΔΗΜΑΡ ο κ. Κουβέλης πρότεινε να συμμετάσχει στις διαδικασίες συγκρότησης της Κεντροαριστεράς με όλες τις δυνάμεις του χώρου για να διατυπωθεί μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, αλλά τάχθηκε εναντίον της κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ .

Από την πλευρά του ο Σπύρος Λυκούδης επανέλαβε ότι η συνεπής πολιτική για την ανανεωτική αριστερά είναι να συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ χωρίς προαπαιτούμενα στην συζήτηση για την Κεντροαριστερά διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης στελέχη των δύο πλευρών ξεκίνησαν συζητήσεις για να βρεθούν, αν είναι δυνατόν σημεία σύγκλισης των δύο απόψεων που κατά την άποψη ορισμένων ομιλητών δεν έχουν ουσιαστικές και αγεφύρωτες διαφορές.

Έκδηλη ήταν η αγωνία στελεχών από την βάση του κόμματος για την μελλοντική πορεία της ΔΗΜΑΡ.

ΠΗΓΗ: ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: