Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια της σύντομης άτυπης σημερινής τους συνάντησης στη Νορμανδία να αδράξει την ευκαιρία να αποκλιμακώσει την ένταση στην Ουκρανία μετά την εκλογή του Πέτρο Ποροσένκο στην προεδρία, ανακοίνωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι η αποκλιμάκωση εξαρτάται από την αναγνώριση από τη Ρωσία του προέδρου εν αναμονή Ποροσένκο ως τον νόμιμο ηγέτη της Ουκρανίας, την παύση της υποστήριξης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και τον τερματισμό της παροχής όπλων και υλικού πέρα από τα (ρωσικά) σύνορα», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια Μπεν Ρόουντς στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Ομπάμα στη Νορμανδία.

«Αν η Ρωσία αδράξει αυτή την ευκαιρία να αναγνωρίσει και να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου, ο πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν ευκαιρίες να μειωθεί η ένταση», πρόσθεσε ο Ρόουντς.

c3a49a1603d50c86fb3bc5428b6326d0

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Συναντήσεις Πούτιν με Ομπάμα και Ποροσένκο στη Γαλλία

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν μια σύντομη συνάντηση σήμερα στο περιθώριο της τελετής για τους εορτασμούς για την 70ή επέτειο από την Απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε αυτή η «άτυπη» συνάντηση, επισημαίνοντας ότι διήρκησε 10 με 15 λεπτά.

Παράλληλα, οι μεσολαβητικές προσπάθειες του Φρανσουά Ολάντ για να φέρει σε επαφή τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ευοδώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στο κάστρο της Μπενουβίλ στη Νορμανδία.

Λίγο πριν από το γεύμα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και άλλων υψηλών προσκεκλημένων για την 70ή επέτειο της Απόβασης, ο Φρανσουά Ολάντ μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είχαν κοινή συνάντηση με τον Β. Πούτιν και τον Π. Ποροσένκο.

Η συνάντηση διήρκεσε ένα τέταρτο, ενώ κατά πληροφορίες από το προεδρικό περιβάλλον, είχε υπάρξει προετοιμασία πολλές μέρες πριν, αλλά είχε κρατηθεί μυστική, ώστε να μην δημιουργηθούν εμπόδια στην υλοποίησή της.

Η συνάντηση των τεσσάρων ηγετών έγινε πριν ο Αμερικάνος πρόεδρος Ομπάμα προσέλθει στο κάστρο της Μπενουβίλ.

Η συνάντηση αυτή, η οποία δημιουργεί κάποιες ελπίδες για θετικές εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, δημιουργεί ένα αίσθημα ικανοποίησης στη γαλλική διπλωματία.

Παρ’ όλα αυτά παρατηρητές κάνουν λόγο για μια «επιτυχία κατά το ήμισυ» αφού ο Φρανσουά Ολάντ δεν κατάφερε επιτύχει μια προσέγγιση Μπαράκ Ομπάμα – Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υποδέχτηκε σήμερα το μεσημέρι στον Πύργο του Μπενουβίλ, πολύ κοντά στις ακτές της Νορμανδίας, τους 20 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που παραβρίσκονται στους εορτασμούς για την 70ή επέτειο από την Απόβαση των Συμμάχων.

Ο πρώτος που έφτασε για το γεύμα, με ελικόπτερο, ήταν φυσικά ο οικοδεσπότης πρόεδρος Ολάντ. Λίγα λεπτά αργότερα υποδέχτηκε τη βασίλισσα Ελισάβετ που φορούσε ένα πράσινο μαντώ και ασορτί καπέλο και συνοδευόταν από τον σύζυγό της, τον πρίγκιπα του Εδιμβούργου Φίλιππο. Το βασιλικό ζεύγος της Βρετανίας μετέβη στο Μπενουβίλ με ένα σκούρο μπλε Ρέιντζ Ρόβερ.

Αμέσως μετά έφτασε στο χώρο ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και ακολούθησαν όλοι οι υπόλοιποι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, με μια μεγάλη, μαύρη λιμουζίνα. Ο Πούτιν είχε βγάλει το σακάκι του, προφανώς λόγω της ζέστης, και το ξαναφόρεσε βγαίνοντας από τη λιμουζίνα, προτού να χαιρετίσει τον πρόεδρο Ολάντ στο κόκκινο χαλί.

Τελευταίος, λίγο πριν από τις 13:30, έφτασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που συνοδευόταν από έναν βετεράνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο μενού των ηγετών περιλαμβάνονταν τοπικά εδέσματα: χριστόψαρο, μοσχαράκι, κέικ Νορμανδίας και γλυκό με καραμελωμένα αχλάδια. Το γεύμα ετοιμάστηκε από τέσσερις σεφ βραβευμένους με αστέρια Μισελέν, τους Μισέλ Μπρινό, Στεφάν Καρμπόν, Ιβάν Βοτιέ και Αντονί Καγιό, καθώς και από τον σεφ Ζοέλ Ραπ.

Στο κεντρικό τραπέζι πήραν θέση 38 από τους καλεσμένους, μεταξύ των οποίων εστεμμένοι και ηγέτες κρατών. Σε ένα διπλανό σαλόνι βρίσκονταν άλλοι 42 συνδαιτυμόνες, μεταξύ των οποίων και 14 βετεράνοι πολέμου.

Στην κεφαλή του τραπεζιού που είχε σχήμα Πι, κάθισε ο Ολάντ, έχοντας στα δεξιά του τη βασίλισσα της Αγγλίας, κατόπιν τον Μπαράκ Ομπάμα και στη συνέχεια τον βασιλιά Χάραλντ της Νορβηγίας ενώ στα αριστερά του κάθονταν η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας και ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Λίγο πιο πέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον καθόταν σχεδόν απέναντι από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. Ο Ποροσένκο επρόκειτο να καθίσει στην άκρη του τραπεζιού, στην ίδια πλευρά με τον Πούτιν, όμως μεταξύ τους παρεμβάλλονταν άλλοι εννέα καλεσμένοι…

ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΣΙΠΗΡΑ, ANA-MPA, AFP – Photo ABC News

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: