Πούτιν και Ομπάμα “τα είπαν” για την Ουκρανία




Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε τηλεφωνικά τη Δευτέρα το βράδυ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να τερματιστεί η κρίση στην Ουκρανία, ανέφερε το Κρεμλίνο σε μια ανακοίνωση, αφού ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε μια κατάπαυση του πυρός στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα ανατολικά.

«Συζήτησαν. . . την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου που πρότεινε ο (Ουκρανός) πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο» επισήμανε το Κρεμλίνο. «Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη διακοπή των επιχειρήσεων του στρατού και την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των αντίπαλων πλευρών».

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τον Πούτιν να στηρίξει την ειρήνη στην Ουκρανία και δήλωσε ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει επιπλέον «κυρώσεις» εάν δεν προχωρήσει σε βήματα για να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στην χώρα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος σήμερα.

«Ο πρόεδρος μίλησε με τον πρόεδρο Πούτιν και για μια ακόμη φορά τον προέτρεψε να στηρίξει την ειρήνη αντί να επιτρέπει τη μεταφορά όπλων και εξοπλισμού κατά μήκος των συνόρων και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των μαχητών και αυτονομιστών που αποσταθεροποιούν περισσότερο την κατάσταση στην Ουκρανία» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ σε δημοσιογράφους.

«Η Ρωσία θα έρθει αντιμέτωπη με επιπλέον κόστη εάν εμείς δεν δούμε απτές ενέργειες με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης» ήταν το μήνυμα του Ομπάμα στον Πούτιν.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ακολουθεί:

THE WHITE HOUSE – Office of the Press Secretary – June 23, 2014

Readout of the President’s Call with President Putin of Russia

President Obama spoke with Russian President Putin today about the situation in Ukraine.  President Obama welcomed President Poroshenko’s peace plan and urged that Russia and separatist leaders work closely with the Ukrainian government to take concrete steps to implement it.  The President called upon President Putin to press the separatists to recognize and abide by the ceasefire and to halt the flow of weapons and materiel across its border into Ukraine.  The President emphasized that words must be accompanied by actions and that the United States remains prepared to impose additional sanctions should circumstances warrant, in coordination with our allies and partners.  The President and President Putin also discussed the removal of chemical weapons in Syria and ongoing efforts to reach a comprehensive solution to ensure that Iran’s nuclear program will be exclusively peaceful.

Τη βοήθεια της Αγγελα Μέρκελ ζήτησε ο Πέτρο Ποροσένκο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε από την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ να τον βοηθήσει στη διευθέτηση της σύγκρουσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Τύπου της ουκρανικής προεδρίας.

“Η εμπλοκή της Αγγελα Μέρκελ και άλλων ξένων ηγετών είναι κρίσιμη για τη διεθέτηση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία”, δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση, έπειτα από τηλεφωνική του επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο.

Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε στην Αγγελα Μέρκελ ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές “παραβίασαν την εκεχειρία” στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ περισσότερες από είκοσι φορές από την εφαρμογή της.

Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσε στον ουκρανό πρόεδρο ότι υποστήρίζει το ειρηνευτικό του σχέδιο και δήλωσε έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει την έναρξη πολυμερούς διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στη σύγκρουση πλευρών.

 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η Μόσχα θεωρεί ότι είναι αναγκαία η τήρηση μίας “βιώσιμης εκεχειρίας” στην ανατολική Ουκρανία, ώστε να γίνει δυνατή η έναρξη διαλόγου ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Χθες, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ζήτησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να στηρίξει την έναρξη διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία και κάλεσαν όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την γαλλική προεδρία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας απάντησε στους συνομιλητές του ότι το ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να υποστηριχθεί από μία “ντε φάκτο εκεχειρία”, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

“Ο Πούτιν υποστήριξε την απόφαση του Π. Ποροσένκο να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο…Τονίσθηκε ότι οι προθέσεις που εκφράσθηκαν από τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους πρέπει να υποστηριχθούν από μία πραγματική εκεχειρία”, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο επικαλούμενο την απομαγνητοφώνηση της τριμερούς τηλεφωνικής συνομιλίας.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν θα παρουσιάσει σήμερα στο Λουξεμβούργο το ειρηνευτικό σχέδιο του Πέτρο Ποροσένκο στους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο ουκρανός πρόεδρος έχει κηρύξει από την Παρασκευή μονομερή εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, ωστόσο οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν καθ΄όλο το σαββατοκύριακο ανάμεσα στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις και του φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Συνομιλίες ανάμεσα στο Κίεβο και τοπικούς αξιωματούχους της ανατολικής Ουκρανίας έχουν επανειλημμένως διεξαχθεί, όμως ποτέ με τη συμμετοχή των επικεφαλής της φιλορωσικής αυτονομιστικής εξέγερσης.

ΠΗΓΗ: Ανακοίνωση Λευκού Οίκου, ANA-MPA, REUTERS, DPA, AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: