Πέθανε ο εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος




Απεβίωσε χθες το πρωί σε ιδιωτική κλινική των Αθηνών, σε ηλικία 73 ετών, ο εκδότης του «Κάκτου», Οδυσσέας Χατζόπουλος. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος, όταν ξεκίνησε την εκδοτική του περιπέτεια το 1974, όταν αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία της Ελλάδος, ξεκίνησε να υλοποιεί ένα τολμηρό, όπως έλεγαν οι φίλοι και συνάδελφοί του, όνειρο, που ήταν να εκδώσει μεταφρασμένα και με σχόλια, για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, όλα τα έργα, όλων των συγγραφέων της ελληνικής αρχαιότητας.

Από τα 6000 βιβλία που εκδόθηκαν από τον «Κάκτο», τα περισσότερα ήταν από αυτήν την σειρά της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει. Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την απομάκρυνση μεγάλου τμήματος των πολιτών από το βιβλίο, είχαν την επίπτωσή τους στον «Κάκτο» που, όσο ανθεκτικό και αν είναι σαν φυτό, δεν μπόρεσε να αντέξει ως θησαυρός γνώσεων και έκλεισε.

Δεν έσβησε όμως. Η σειρά «Αρχαία Ελληνική Γραμματεία: Οι Έλληνες», είναι τυπωμένη σε χαρτί και δεμένη σε τόμους βιβλίων. Αυτά, δεν σβήνονται με το πάτημα ενός κουμπιού σε υπολογιστή. Θα υπάρχουν εσαεί.

Η σειρά αυτή, βραβεύτηκε τον Απρίλιο του 2000 από το Πανεπιστήμιο της Aix-en-Provence στη Γαλλία ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα της εποχής μας, και αργότερα, τον Οκτώβριο του 2002, από το Ίδρυμα Πιερίδη, στην Κύπρο.

Ο Οδυσσέας Χατζόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα μες τον πόλεμο, 1941. Αποφοίτησε από το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών το 1959. Την επόμενη χρονιά, 1960, εξέδωσε το πρώτο του περιοδικό Γραμμάτων και Τεχνών στον «Ηνίοχο». Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και μουσική. Το 1974 ίδρυσε τον «Κάκτο», πάνω από το εστιατόριο και δίπλα στον κινηματογράφο Ιντεάλ στην οδό Πανεπιστημίου, όπου κάποτε σύχναζε «όλη η Αθήνα».

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 1 Ιουλίου, στις 16:30 από το Γ΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

ΠΗΓΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, CNA-ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: