“Πρώτα να γεμίσουμε το Σουλτάναχμέτ που είναι δίπλα και μετά βλέπουμε”, ήταν η απάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν σε αυτούς που φώναζαν να ανοίξει η Αγιά Σοφιά για μουσουλμανική προσευχή κατά την διάρκεια των εγκαινίων του τζαμιού στο Ορτάκιοϊ.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν διπλωματική την απάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού σε αυτούς που ζητάνε τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Άλλωστε, παρόμοια απάντηση είχε δώσει και πέρσι το Μάιο κατά τη σύνοδο του κόμματός του στο Κιζίλτζαχάμ της Τουρκίας, όταν βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του έθεσαν το θέμα για πρώτη φορά. “Το Σουλτάναχμετ είναι άδειο. Όταν γεμίσει το Σουλτάναχμετ συζητάμε και για την Αγία Σοφία”, είχε πει τότε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Οι πιέσεις για άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για μουσουλμανική προσευχή προέρχονται από το Κόμμα Ευημερίας, η νεολαία του οποίου είχε οργανώσει την περασμένη βδομάδα μουσουλμανική προσευχή μπροστά από την Αγία Σοφιά. Στις εκδηλώσεις είχε συμμετάσχει και η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος, αλλά με συμβολικό αριθμό μελών.

ΠΗΓΗ: ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ, CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: