Οργή για τη δήλωση του Λεπέν περί «φουρνιάς»




Την έντονη αντίδραση, τόσο αντιρατσιστικών ενώσεων, όσο και μίας υπουργού προκάλεσε μια δήλωση με προφανώς αντισημιτική χροιά του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου (FN) Ζαν-Μαρί Λεπέν και ζήτησαν από την ηγεσία του κόμματος της ακροδεξιάς να τον αποκηρύξει.

Σε ένα βίντεο που είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο του FN, αλλά σήμερα έχει πλέον αφαιρεθεί, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν καταφερόταν εναντίον πολλών καλλιτεχνών οι οποίοι πήραν θέση εναντίον του Εθνικού Μετώπου, μεταξύ των οποίων η Μαντόνα, ο χιουμορίστας Γκι Μπεντός και ο τραγουδιστής και πρώην πρωταθλητής του τένις Γιανίκ Νοά.

Όταν η συνομιλήτριά του αναφέρει και τον τραγουδιστή Πατρίκ Μπριέλ, ο οποίος είναι Εβραίος, ο Λεπέν, πολιτικός συνηθισμένος σ’ αυτού του τύπου της παρεκτροπές, της απαντά γελώντας, «θα κάνουμε μια φουρνιά την επόμενη φορά».

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση SOS Ρατσισμός αναφέρει πως οι δηλώσεις του Λεπέν προέρχονται «από το πιο βρώμικο αντισημιτικό λογισμικό» και ανακοινώνει πως θα καταθέσει μήνυση «μέσα στις ερχόμενες ημέρες».

Ο Λεπέν έχει καταδικαστεί πολλές φορές για υποκίνηση φυλετικού μίσους ή για αμφισβήτηση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ιδιαίτερα για δηλώσεις του στις οποίες χαρακτήριζε τους θαλάμους αερίων των ναζί «λεπτομέρεια της ιστορίας».

Ο Λουί Αλιό, αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου και σύντροφος της Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει διαδεχθεί τον πατέρα της επικεφαλής του κόμματος, δήλωσε πως αν ο Λεπέν «χρησιμοποίησε πράγματι τον όρο φουρνιά, πρόκειται για άλλη μια κακή φράση. Είναι βλακώδες πολιτικά και θλιβερό».

Ωστόσο η οργάνωση SOS Ρατσισμός τόνισε πως οι ηγέτες του Εθνικού Μετώπου δεν μπορεί να αρκούνται “να σκουπίζουν με το μανίκι τους τις αντισημιτικές και ρατσιστικές δηλώσεις του ιστορικού ηγέτη τους”, αλλά πρέπει “να αναλάβουν τις ευθύνες τους και την ιδεολογία τους του μίσους”.

Το Κίνημα Εναντίον του Ρατισμού και για τη Φιλία Ανάμεσα στους Λαούς (MRAP) χαρακτήρισε τον Λεπέν “αυθεντικό αντισημίτη” και ανακοίνωσε επίσης πως θα υποβάλει μήνυση.

Στο Twitter, η υπουργός αρμόδια για τα Δικαιώματα των Γυναικών Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ δήλωσε πως, αν δεν αποκλείσει τον Ζαν-Μαρί Λεπέν για τέτοιες δηλώσεις, το Εθνικό Μέτωπο “θα παραμείνει πάντα το κόμμα της δημοκρατικής αηδίας”.

“Η λέξη ‘φουρνιά’ που χρησιμοποίησα δεν έχει προφανώς καμιά αντισημιτική χροιά, παρεκτός για τους πολιτικούς εχθρούς ή για τους ηλίθιους”, αντέδρασε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν. “Αν υπάρχουν άνθρωποι της παράταξής μου που το ερμηνεύουν μ’ αυτό τον τρόπο, πρόκειται για ηλίθιους!”, τόνισε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: