Ο Σαμαράς δεν θέλει επιστροφή της Τρόικα




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, www.ethnos.gr, www.mignatiou.com

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- «Εντυπωσιακή πρόοδο» παραδέχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι σημείωσε η ελληνική κυβέρνηση κατά την πέμπτη αξιολόγηση του «Ελληνικού Προγράμματος», μία παραδοχή που δίνει το δικαίωμα στην Αθήνα να ζητήσει χαλάρωση στην άνευ προηγουμένου λιτότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός.

Το Ταμείο, δεν απονείμει μόνο εύσημα, αλλά «μοιράζει» και προειδοποιήσεις σε πέντε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι η βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών, οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου κύλησε ομαλά, και προήδρευσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Ταμείου, Ναογιούκι Σινοχάρα, αφού η κ. Κριστίν Λαγκάρντ, και ο δεύτερος στην ιεραρχία Ντέιβιντ Λίπτον απουσίαζαν στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση ακόμα και ο αντιπρόσωπος της Βραζιλίας δεν επέλεξε την αποχή, όπως την προηγούμενη φορά, και το Δ.Σ. έδειξε ενωμένο στην υποστήριξη των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Σινοχάρα δήλωσε ότι «οι ελληνικές Αρχές έχουν σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο όσον αφορά την σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης και την αποκατάσταση της ισορροπίας στην οικονομία» και πρόσθεσε ότι «το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι υψηλότερο από τον στόχο και η Ελλάδα –σε τέσσερα μόλις χρόνια- έχει προχωρήσει από το πιο αδύναμο στο πιο ισχυρό κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο στην ευρωζώνη».

Ομως, ο αναπληρωτής της κ. Λαγκάρντ, προειδοποιεί ότι «πρέπει ακόμα να ξεπεραστούν μια σειρά από προκλήσεις για να επιτευχθεί οριστικά η σταθεροποίηση και να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια πορεία βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τόμσεν ενώ αντιλαμβάνεται την «κάποια καλή πρόοδο» που επιτεύχθηκε, την ίδια στιγμή είναι της «θεωρίας» ότι η χαλάρωση θα αποτελέσει «κίνδυνο» για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να εξέλθει η Ελλάδα της κρίσης. Πηγές εκτός Ταμείου, ενημέρωσαν το «ΕτΚ» ότι διεξάγεται ένα «αδυσώπητο pressing” απ’ όλες τις πλευρές, που υποστηρίζουν η καθεμιά τις θέσεις τους. Π.χ., η ελληνική κυβέρνηση, τόνισαν οι πηγές, δεν επιθυμεί την επιστροφή της Τρόικα, αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορεί και να την αρνηθεί. Ως γνωστόν, πρέπει να καλέσει η Αθήνα τον κ. Τόμσεν για να επισκεφθεί τη χώρα μας για την κάθε επιθεώρηση. Η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε το ΔΝΤ ότι ο πρωθυπουργός πιστεύει πως «η Ελλάδα μπορεί πιά και μόνη της».

Ο επικεφαλής της Αποστολής του Ταμείου, δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία αυτή και επιμένει ότι η χώρα μας πρέπει να παραμείνει υπό επιτήρηση. Ταυτόχρονα, όμως, γνωρίζει, ότι τυχόν επιβολή νέων μέτρων θα εκτροχιάσει την εύθραστη πολιτική σταθερότητα και ίσως δώσει και τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τόμσεν θα επισκεφθεί την Αθήνα στις αρχές Ιουλίου για να προετοιμαστεί η έκτη επιθεώρηση, που ευελπιστεί ότι θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο.

Ο κ. Σινοχάρα πιστεύει ότι είναι αναγκαία η επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή «ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, μέσα από μόνιμα και υψηλής ποιότητας μέτρα, με ταυτόχρονη ενίσχυση του κοινωνικού διχτύου ασφαλείας». Θεωρεί δε «εξαιρετικά σημαντικό, όπως οι ελληνικές αρχές συνεχίσουν τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών. Πρέπει να επιταχυνθούν –αναφέρει χαρακτηριστικά- οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση», και προσθέτει, στο πλαίσιο του «σκωτσέζικου ντους» και του «ναι μεν αλλά» που υιοθέτησε, ότι η κυβέρνηση «λαμβάνει διορθωτικά μέτρα για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με κ. Σινοχάρα, πιστεύει ότι:

  • Παρά τη σημαντική προσαρμογή των μισθών, η απόδοση του εξαγωγικού τομέα παραμένει συγκριτικά αδύναμη.
  • Είναι ευπρόσδεκτη μια εντατικοποίηση των προσπαθειών για την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών.
  • Είναι αναγκαία περαιτέρω μέτρα για την απομάκρυνση των ρυθμιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε τομείς-κλειδιά και στη μεταρρύθμιση της έκδοσης αδειών για επενδύσεις, και
  • Οι αρχές έχουν δεσμευτεί στην αναζωογόνηση των προσπαθειών για την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος».

Για το ΔΝΤ, η αντιμετώπιση των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει μια σημαντική προτεραιότητα. Γι’ αυτό, αναφέρει ότι «αν και δεν υπάρχει οξύ ρίσκο για την σταθερότητα, είναι κρίσιμο για την οικονομική ανάκαμψη οι τράπεζες προκαταβολικά να αναγνωρίσουν τις ζημιές με βάση ρεαλιστικά σενάρια για την ανάκτηση δανείων».

Επισημαίνει ότι πραγματοποιούνταιπροσπάθειες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε μέρος των κεφαλαίων του ΤΧΣ να κρατηθεί για πιθανά απρόοπτα από την εφαρμογή του προγράμματος και απαιτεί να ενισχυεθί το συντομότερο δυνατόν «το πλαίσιο για τη ρύθμιση δανείων».

«Το δημόσιο χρέος», αναφέρει ο αναπληρωτής της κ. Λαγκάρντ, «αναμένεται να παραμείνει υψηλό κατά την επόμενη δεκαετία, παρά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Οι διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας ότι θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα, αν χρειαστεί, για την παροχή βοήθειας, για τη μείωση του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022 είναι ευπρόσδεκτες, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το Δ.Σ. του ΔΝΤ «ολοκλήρωσε την πέμπτη αξιολόγηση της πορείας της Ελλάδας, στο πλαίσιο ενός οικονομικού προγράμματος που υποστηρίζεται από μια συμφωνία Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (EFF). Η ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης επιτρέπει την εκταμίευση 3,01 δισ. Ειδικών Τραβηχτικών Δικαωμάτων (SDR)- περίπου 3,41 δισ. ευρώ ή περίπου 4,64 δισ. δολάρια), τα οποία θα φέρουν το σύνολο των εκταμιεύσεων στο πλαίσιο του διακανονισμού σε 10.22 δισ. SDR – περίπου 11.58 δισ. ευρώ ή 15,75 δισ. δολάρια», τονίζεται στην ανακοίνωση του Ταμείου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: