Ο Πρόεδρος Ομπάμα στέλλει το αεροπλανοφόρο “Τζόρτζ Μπους” στον Περσικό




Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι η Αμερική θα πράξει ότι της αναλογεί στο Ιράκ αλλά απέκλεισε κατηγορηματικά την αποστολή Αμερικανών στρατιωτών ή τη χρησιμοποίηση αυτών που βρίσκονται στο Ιράκ για λόγους εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων και προστασίας των Αμερικανών διπλωματών.

Όμως, το Πεντάγωνο ενημέρωσε ότι με εντολή του κ. Ομπάμα το αεροπλανοφόρο Τζόρτζ W Μπους αποστέλλεται στην περιοχή για να λάβει μέρος σε ενδεχόμενη αεροπορική επιδρομή εναντίον των τρομοκρατών του Ισλαμικού Μετώπου στο Ιράκ και το Λεβάντε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα εξετάσει τις διάφορες επιλογές που έχει στη διάθεσή του “τις επόμενες ημέρες”, αν και σύμφωνα με πληροφορίες η βασική εισήγηση που βρίσκεται ενώπιον του προβλέπει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τρομοκρατών, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα πολεμούσαν στο πλευρό των φιλοαμερικανών ανταρτών, στη Συρία.

Ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι “χωρίς πολιτική προσπάθεια, κάθε στρατιωτική ενέργεια θα καταλήξει σε αποτυχία” και υπογράμμισε ότι χρειάζεται να αναλάβει δράση η κυβέρνηση του Ιράκ γιατί η Αμερική “δεν θα είναι σε θέση να το κάνει αυτό αντί για εκείνην”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δικαιολογήθηκε για τη μη αντίδραση του όλες τις προηγούμενες ημέρες και είπε ότι θέλει να είναι βέβαιος ότι θα έχει εξεταστεί ενδελεχώς η κατάσταση ώστε οι ενέργειες που θα γίνουν να είναι “στοχευμένες και ακριβείς”.

Μιλώντας για το Ισλαμικό Μέτωπο στο Ιράκ και το Λεβάντε, ο κ. Ομπάμα είπε ότι είναι “περιφερειακό πρόβλημα” και πρόβλεψε ότι “θα είναι και ένα μακροχρόνιο πρόβλημα”. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε, είπε, είναι να συνδυάσουμε επιλεκτικά δράσεις του στρατού μας ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα καταδιώξουμε τρομοκράτες που μπορεί να βλάψουν το προσωπικό μας στο εξωτερικό ή, τελικά, να πλήξουν την πατρίδα”.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος με την πολιτική ηγεσία του Ιράκ, η οποία δεν έχει πράξει τίποτα για να μπορεί να αμυνθεί σε περιπτώσεις όπως αυτή η επίθεση των τρομοκρατών.

Στους διπλωματικούς κύκλους της Ουάσιγκτον επικρατεί η εντύπωση ότι στο τέλος η Αμερική θα συρθεί στο νέο αυτό πόλεμο του Ιράκ, παρά την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να μην αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι αναμένει πως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα αποφασίσει σύντομα τα βήματα που θα λάβουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν το Ιράκ να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές αντάρτες που προελαύνουν στη χώρα.

«Με δεδομένη τη σοβαρότητα της κατάστασης, αναμένω άμεσες αποφάσεις από τον πρόεδρο σχετικά με την πρόκληση» αυτή, σημείωσε ο Κέρι σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Είμαι σίγουρος ότι οι ΗΠΑ θα κινηθούν άμεσα και αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσουμε με τους εταίρους μας την πρόκληση αυτή», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε επισημάνει χθες ότι εξετάζει «όλα τα ενδεχόμενα» για να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Ιράκ.

Εξάλλου ο Κέρι σημείωσε ότι ο ιρακινός πρόεδρος Νούρι αλ Μάλικι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να βάλει στην άκρη τις διαδογματικές διαφορές στη χώρα του, ενώ κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες του Ιράκ να «εμφανιστούν ενωμένοι» για να αντιμετωπίσουν τους ισλαμιστές αντάρτες.

«Ο πρωθυπουργός Μάλικι και όλοι οι ιρακινοί ηγέτες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βάλουν στην άκρη τις διαδογματικές διαφορές», είπε ο Κέρι, την ώρα που οι σουνίτες του Ιράκ καταγγέλλουν ότι είναι περιθωριοποιημένοι από την κυβέρνηση Μάλικι, στην οποία υπερισχύουν οι σιίτες.

«Αυτή πρέπει να είναι μια πραγματική προειδοποίηση για όλους του πολιτικούς ηγέτες στο Ιράκ. Έχει έρθει η ώρα οι ιρακινοί ηγέτες να μαζευτούν και να εμφανιστούν ενωμένοι», υπογράμμισε ο Κέρι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ιράκ είναι αντιμέτωπο με έναν «βίαιο εχθρό» που αποτελεί απειλή για τα αμερικανικά συμφέρονται και αυτά των εταίρων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, DPA

PHOTO: President Barack Obama convenes an Oval Office meeting with his national security team to discuss the situation in Iraq, June 13, 2014. Seated with the President from left: Lisa Monaco, Assistant to the President for Homeland Security and Counterterrorism; Gen. Martin Dempsey, Chairman of the Joint Chiefs of Staff; Robert Cardillo, Deputy Director of National Intelligence for Intelligence Integration; Vice President Joe Biden; National Security Advisor Susan E. Rice, and Deputy Secretary of State William J. Burns. Also attending the meeting were Chief of Staff Denis McDonough; Jake Sullivan, National Security Advisor to the Vice President; Tony Blinken, Deputy National Security Advisor; and Ben Rhodes, Deputy National Security Advisor for Strategic Communications. (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: