Ο Ολάντ θέλει περισσότερη “ευελιξία” στην “εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων”




Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε την ΕΕ να επιδείξει μεγαλύτερη “ευελιξία” στην “εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων”, σε επιστολή την οποία έστειλε σήμερα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι.

“Η Γαλλία προτείνει μια εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων ευνοϊκή για τις επενδύσεις και την απασχόληση”, γράφει ο Ολάντ δύο ημέρες πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το κείμενο της επιστολής που δημοσιεύεται από την εφημερίδα “Λε Μοντ”. “Το θέμα είναι να επωφεληθούμε πλήρως από τις ευελιξίες, κυρίως για να ληφθούν υπόψη οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουν οι χώρες καθώς και η οικονομική κατάστασή τους”, προσθέτει.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους προτείνει έτσι “ένα καλύτερο συντονισμό των εθνικών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών”. “Τα κράτη θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους καθώς και με την Επιτροπή και την ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) μια σε βάθος συζήτηση για το θέμα αυτό”, συνέχισε.

Για το Παρίσι, “ο στόχος είναι να υπάρξει εγγύηση για μια ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική στο επίπεδο της ευρωζώνης και να συζητηθούν οι συνέπειες που έχουν οι εθνικές αποφάσεις πάνω στο σύνολο της Ευρώπης, κυρίως για να αποφύγουμε τον κίνδυνο οι πολιτικές ανταγωνιστικότητας που ταυτόχρονα εφαρμόζονται να παρατείνουν την κατάσταση του ασθενούς πληθωρισμού, επιβαρύνοντας επίσης τις προσπάθειες απαλλαγής από το χρέος”.

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν”, υπογραμμίζει ο Ολάντ στο κείμενο αυτό που εστάλη στις Βρυξέλλες, καθώς η σύνοδος κορυφής που θα διεξαχθεί εκεί την Πέμπτη και την Παρασκευή πρόκειται να καθορίσει τους νέους προσανατολισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

AFP, APE-MPE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: