Ο Ντεμιρτάς υποψήφιος των Κούρδων για προεδρία




Τον συμπρόεδρο του κόμματος Σελαχαττίν Ντεμιρτάς ανακοίνωσε ως υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία της 10ης Αυγούστου το φιλοκουρδικό κόμμα HDP. Η ανακοίνωση έγινε τη Δευτέρα, ενώ το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ θα ανακοινώσει το δικό το υποψήφιο την Τρίτη.

Η ανακοίνωση θα γίνει στις 11.30 σε συνάντηση που οργανώνεται στο Συνεδριακό Κέντρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας και στην οποία θα λάβουν μέρος υπουργοί, υφυπουργοί, επικεφαλής των νομαρχιακών και επαρχιακών επιτροπών, τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος, οι σύνεδροι του μεγάλου συνεδρίου και τα ιδρυτικά μέλη του κόμματος.

Αναμένεται ότι το κυβερνών κόμμα θα ανακοινώσει ως υποψήφιό του για την προεδρία τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς χθες ήδη ο νυν Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλλάχ Γκιουλ ξεκαθάρισε και δημοσίως ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος. Μάλιστα, όπως δήλωσε, αυτό το είχε πει και στον Τούρκο Πρωθυπουργό πριν από τις δημοτικές εκλογές της 30ης Μαρτίου.

Σε ερώτηση τι θα γίνει με την πρωθυπουργία, ο Πρόεδρος Γκιουλ είπε ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητήσει αργότερα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό.

Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν πως ο Γκιουλ δεν μπορεί να μεταπηδήσει αμέσως στην πρωθυπουργία, αντικαθιστώντας τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς απαιτείται ο πρωθυπουργός να έχει βουλευτικό αξίωμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τις 28 Αυγούστου όταν ο Γκιουλ θα ολοκληρώσει τα καθήκοντά του στην προεδρία της χώρας θα μετακομίσει στην Πόλη και θα αναμένει μέχρι τις βουλευτικές που θα διεξαχθούν το Φεβρουάριο του 2015.

ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: