Ο Νετανιάχου “δείχνει” τη Χαμάς για τις απαγωγές και απειλεί…




Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χαμάς βρίσκεται πίσω από την απαγωγή των τριών Ισραηλινών εφήβων στη Δυτική Όχθη.

“Σήμερα το πρωί μπορώ να πω αυτό που δεν μπορούσα να πω χθες, πριν από το κύμα συλλήψεων μελών της Χαμάς (η ισλαμιστική οργάνωση που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας) στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια”, είπε ο Νετανιάχου χρησιμοποιώντας τις βιβλικές ονομασίες που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί για τη Δυτική Όχθη.

“Εκείνοι που απήγαγαν τους νέους μας ήταν μέλη της Χαμάς–της ίδιας Χαμάς με την οποία ο Αμπού Μάζεν (ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς) συνήψε συμφωνία για κυβέρνηση ενότητας κι αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις. Προς το παρόν επικεντρώνουμε όλες τις προσπάθειές μας στο να φέρουμε πίσω στα σπίτια τους τούς απαχθέντες”, δήλωσε ο Νετανιάχου στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου στο Τελ Αβίβ.

Οι δύο 16χρονοι κι ένας 19χρονος εξαφανίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης στη Δυτική Όχθη. Όπως ανακοίνωσε το Ισραήλ, οι απαχθέντες ονομάζονται Εγιάλ Γιφράκ, Γκιλάντ Σαέρ και Ναφτάλι Φράνκελ, ο οποίος έχει και αμερικανική υπηκοότητα.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή τους.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: “Ανόητες” χαρακτήρισε η Χαμάς τις κατηγορίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι το ισλαμιστικό κίνημα ευθύνεται για την απαγωγή τριών Ισραηλινών εφήβων στη Δυτική Όχθη.

“Η σύλληψη 80 βουλευτών της Χαμάς, ηγετών και μαθητών στη Δυτική Όχθη είναι μία επιθετική πράξη από την ισραηλινή πλευρά και αντανακλά τη σύγχυση της ισραηλινής κατοχικής δύναμης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Ο ίδιος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιχειρεί να σαμποτάρει τη συμφωνία συμφιλίωσης που συνήφθη ανάμεσα στη Χαμάς και στην αντίπαλή της οργάνωση Φάταχ για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 80 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο των ερευνών του στρατού για τον εντοπισμό των τριών νεαρών Ισραηλινών

Ο ισραηλινός στρατός έχει συλλάβει 80 Παλαιστίνιους στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό των τριών εφήβων Ισραηλινών που εξαφανίστηκαν την Πέμπτη στη Δυτική Όχθη και φέρονται να έχουν πέσει θύματα απαγωγής, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση.

«Στο πλαίσιο των προσπαθειών να εντοπιστούν οι τρεις ισραηλινοί έφηβοι που έχουν απαχθεί, σχεδόν 80 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί στη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενώ υπογραμμίζεται ότι ο στρατός «θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να επιλύσει την υπόθεση».

Ο ισραηλινός στρατός έχει αποκλείσει εντελώς τη Χεβρώνα και τα περίχωρά της στη Δυτική Όχθη, απ’ όπου εξαφανίστηκαν οι νεαροί, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ.

Ο στρατός δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των νεαρών Ισραηλινών. Πάντως η εφημερίδα Χααρέτζ αναφέρει ότι οι δύο είναι 16 ετών και ο τρίτος 19 ετών.

Οι τρεις νεαροί εξαφανίστηκαν την Πέμπτη το βράδυ την ώρα που έκαναν ότο-στοπ κοντά στον εβραϊκό οικισμό Γκους Ετζιόν, που βρίσκεται μεταξύ των παλαιστινιακών πόλεων της Βηθλεέμ και της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη, καθώς ήθελαν να μεταβούν στην Ιερουσαλήμ.

Μια πηγή του στρατού επιβεβαίωσε χθες Σάββατο μιλώντας ανώνυμα ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δρουν με βάση το σενάριο πως πρόκειται για απαγωγή, αλλά προειδοποίησε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. «Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε εάν είναι ζωντανοί ή νεκροί. Δεν γνωρίζουμε αυτή τη χρονική στιγμή», είπε.

«Είμαστε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε τα αγόρια σπίτι τους το συντομότερο δυνατό και σώα (…) οι παλαιστίνιοι τρομοκράτες δεν θα είναι ασφαλείς, δεν μπορούν να κρυφτούν και θα νιώσουν τις ικανότητες του ισραηλινού στρατού», υπογραμμίζει στη σημερινή ανακοίνωση ο Πίτερ Λέρνερ εκπρόσωπος του στρατού.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι οι τρεις νεαροί απήχθησαν «από μια τρομοκρατική οργάνωση», ενώ απαίτησε και πάλι «από την Παλαιστινιακή Αρχή και τον επικεφαλής της, τον Αμπού Μάζεν (Μαχμούντ Αμπάς) να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να συνδράμουν στην επιστροφή των απαχθέντων, διότι αυτό είναι στην αρμοδιότητά τους».

Πάντως ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, ο στρατηγός Αντνάν αλ Ντάμιρι, χαρακτήρισε «παράλογες» τις κατηγορίες του Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή δεν διαθέτει καμία εξουσία» στην περιοχή του Γκους Ετζιόν που βρίσκεται στη ζώνη C, ο οποίος είναι υπό τον πλήρη έλεγχο, πολιτικό και στρατιωτικό, του Ισραήλ.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με έναν άλλο παλαιστίνιο αξιωματούχο, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αρχής «συνεργάζονται» με τις ισραηλινές υπηρεσίες «για να συγκεντρώσουν πληροφορίες» για την εξαφάνιση των τριών Ισραηλινών.

Εξάλλου όλα τα περάσματα προς τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ έχουν κλείσει «με εξαίρεση τους ανθρωπιστικούς λόγους και τις περιπτώσεις ασθενών», πρόσθεσε ο στρατός.

ΠΗΓΗ: AFP, DPA, ANA-MPA, REUTERS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: