Ο Λαφαζάνης απορρίπτει οποιαδήποτε συνεργασία με την κεντροαριστερά




Δύο τροπολογίες, μία για την κοινή δράση και τη συνεργασία της Αριστεράς, όχι όμως και της Κεντροαριστεράς και μία για την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος η Αριστερή Πλατφόρμα.

Η Αριστερή Πλατφόρμα εκφράζει την πλήρη διαφωνία της σε ενδεχόμενη συνεργασία κεντροαριστερών δυνάμεων, δηλαδή αποκλείει συνεργασία με δυνάμεις που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ με τον τρόπο που είναι διατυπωμένη η τροπολογία αφήνει σαφώς να εννοηθεί η ανησυχία της για τις κατευθύνσεις της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τροπολογία αναφέρει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η ανάγκη τής κοινής δράσης, της συνεργασίας, της συμπόρευσης και της συμπαράταξης όλων των δυνάμεων της Αριστεράς στην Ελλάδα δεν αποτελεί σημαία ευκαιρίας ούτε πεδίο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης αλλά υπόθεση κεντρικής στρατηγικής σημασίας, η οποία αποκτά ακόμα πιο επείγοντα και αναντικατάστατο χαρακτήρα μετά τις ευρωεκλογές, προκειμένου να ανοίξουν ανατρεπτικοί προοδευτικοί δρόμοι με σοσιαλιστικό προσανατολισμό στη χώρα.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρει η τροπολογία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκατέλειψε και πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τώρα μπροστά στις δυσκολίες, τις αρνήσεις και τις επιθέσεις, την υπόθεση της συμπαράταξης της Αριστεράς, η οποία αποτελεί ακόμα πιο επείγουσα προτεραιότητα και βρίσκει όλο και πιο μεγάλη απήχηση στον αριστερό κόσμο και τους προοδευτικούς αγωνιστές πέρα από εντάξεις και διαφορετικές τοποθετήσεις.

Σύμφωνα με την Αριστερή Πλατφόρμα, ένα μεγάλο αριστερό μέτωπο δυνάμεων που θα εκτείνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τις άλλες δυνάμεις της μη κοινοβουλευτικής Αριστεράς, μέχρι τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αντισυστημικής οικολογίας δεν είναι ουτοπία, ούτε χίμαιρα αλλά ρεαλιστική δυνατότητα και επιτακτική ανάγκη, ενώ με την πραγματοποίησή του μπορεί να γίνει καταλύτης πολύ μεγάλων ριζοσπαστικών κοινωνικών και πολιτικών ανακατατάξεων και μαγνήτης ευρύτερων πολιτικών συσπειρώσεων και κοινωνικών συμμαχιών. Στο κείμενο επικρίνεται η αρνητική στάση και του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στο προγραμματικό πεδίο, όλες αυτές οι αριστερές δυνάμεις μπορούν να συνομολογήσουν ότι ένα πρόγραμμα που θα διαμορφωθεί με αφετηρία αυτές τις κατευθύνσεις, θα το εφαρμόσουν ανεξαρτήτως των πιέσεων, των προδιαγραφών και των παρεμβάσεων των κατεστημένων κέντρων της ευρωζώνης και της ΕΕ και σε ρήξη, αν χρειαστεί, μαζί τους στη βάση ενός βιώσιμου εναλλακτικού σχεδιασμού.

Στο πλαίσιο αυτό, Σύμφωνα με την Πλατφόρμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει την ετοιμότητά του να μελετήσει, να σχεδιάσει και να αναλάβει στο αμέσως προσεχές διάστημα και στο πνεύμα των παραπάνω κατευθύνσεων, συγκεκριμένες, ουσιαστικές, εποικοδομητικές και όχι επικοινωνιακές, ενωτικές πρωτοβουλίες προς όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, θέλοντας να σπάσει μια κακή παράδοση, να αλλάξει την εικόνα στον χώρο της Αριστεράς και να ανοίξει επιτέλους δρόμους διαλόγου και συνεννόησης στον αριστερό χώρο.

 

Η Κεντροαριστερά σε όλες τις παραλλαγές της, η άλλη όψη του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων

Η Αριστερή Πλατφόρμα εκτιμά ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι, χρησιμοποιώντας όλο και πιο συχνά την ορολογία της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, καλλιεργούν σκόπιμα μια μεγάλη σύγχυση. Επιχειρούν να εμφανίσουν, με την προσθήκη δίπλα στο Κέντρο και της Αριστεράς, έναν πολιτικό- ιδεολογικό χώρο, που έχει διαδραματίσει ακραία αντιδραστικό ρόλο στη χώρα και την Ευρώπη, ότι αντιπροσωπεύει κάπως και την Αριστερά σε μια πιο μετριοπαθή, έστω, εκδοχή της.

Η Κεντροαριστερά, σύμφωνα με την τροπολογία ως πολιτικό- ιδεολογικός χώρος και σε όλες τις εκδοχές της δεν είναι, στην πραγματικότητα, τίποτα άλλο παρά η άλλη όψη της μεταλλαγμένης νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας.

Η σύγχρονη Κεντροαριστερά έχει ως κύρια, αλλά όχι ως μοναδική, έκφραση στη χώρα, το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στη χειρότερη ιστορικά εκδοχή του.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκλείσει ρητά κάθε μορφής συνεργασία με δυνάμεις και πρόσωπα που ψήφισαν, στήριξαν και εφάρμοσαν στη Βουλή, από κυβερνητικές θέσεις ή από θέσεις ευθύνης, νεοφιλελεύθερες και κυρίως μνημονιακές πολιτικές, που κατέστρεψαν τη χώρα.

Απαντώντας στην τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να κάνει τα λάθη της ΕΔΑ, η Αριστερή Πλατφόρμα σημειώνει ότι είναι σωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διδαχτεί και να αποφύγει την επανάληψη του τραύματος της ΕΔΑ, η οποία από αξιωματική αντιπολίτευση το ΄58, έπεσε στο 14% το ΄61.

Για να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μην κάνει όπως τότε το λάθος της στροφής προς το κέντρο, θεωρώντας περίπου αναπόφευκτη τη συμμαχία μαζί του και ότι χωρίς τη συμμετοχή του είναι αδύνατη η προσέγγιση της Αριστεράς στην κυβέρνηση.

 

Οργανωτική ανασυγκρότηση

Στις νέες μετεκλογικές συνθήκες γίνεται ακόμα πιο αναγκαία και επείγουσα μια μεγάλη ανασυγκρότηση για τη συλλογική, δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία του κόμματος, σύμφωνα με την Αριστερή Πλατφόρμα που τονίζει και τη μη λειτουργία ενός συλλογικού πολιτικού κέντρου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν τη λειτουργία των τάσεων που αναντίρρητα πρέπει να συμβάλουν δημιουργικά και συνθετικά στον εσωκομματικό διάλογο και τη δράση του κόμματος, σημειώνεται στην τροπολογία και προστίθεται ότι τα προβλήματα ανακύπτουν από την ύπαρξη πολλές φορές ενός αμφίσημου λόγου, από τον παραγοντισμό, τις ιδιοτελείς πρακτικές και την αυτονόμηση στελεχών από συλλογικές αποφάσεις που συχνά έχουν ψηφίσει και τα ίδια. Από την υποκατάσταση, επίσης, αρκετές φορές των συλλογικών οργάνων του κόμματος με κέντρα μη νομιμοποιημένα πολιτικά και καταστατικά, από την αδυναμία συλλογικής διαχείρισης των αποφάσεων, από τη μη λειτουργία συχνά συλλογικού πολιτικού κέντρου.

 

Κείμενο συμβολής Αριστερής Πλατφόρμας

Στο γενικότερο κείμενο συμβολής που αποτιμά και το εκλογικό αποτέλεσμα, η Αριστερή Πλατφόρμα τονίζει ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν θετικό και από πολλές απόψεις με ιστορικές διαστάσεις.

Στο κείμενο εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο νέο μετεκλογικό τοπίο σε θέση πρώτης πολιτικής δύναμης και με ορατή την πιθανότητα κυβερνητικής εξουσίας θα βρεθεί, ήδη βρίσκεται, αντιμέτωπος με μια θύελλα πολύ μεγάλων πιέσεων, σκληρών διλημματικών καταστάσεων, περικυκλωμένος από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ενώ περιστοιχίζεται όλο και πιο φορτικά από πρόσωπα και δυνάμεις που θέλουν να υποθηκεύσουν την πορεία του.

Η Αριστερή Πλατφόρμα διαφωνεί με εκτιμήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει πιάσει οροφή» στα ποσοστά του και τονίζει ότι με την ανάλυση των δεδομένων σήμερα δε προκύπτει κανένα θέμα οροφής της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον κινηθεί στις ριζοσπαστικές συντεταγμένες του και εφόσον υπογραμμίζει έμπρακτα τον αντισυστημικό χαρακτήρα του.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: