Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού και το ελληνικό παράδειγμα




Με αφορμή την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προβεί στη λήψη δραστικών μέτρων για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Liz Alderman σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Europe Struggles to Avoid Deflation’s Grip» (σελ. Β1) επισημαίνει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, ο οποίος έχει ήδη πλήξει τέσσερις χώρες της ευρωζώνης, την Πορτογαλία, την Κύπρο, τη Σλοβακία και ιδιαίτερα την Ελλάδα.

Ειδικότερα, όσον αφορά στη χώρα μας, τονίζεται ότι έχει σημειωθεί μείωση των μισθών κατά 18% από το 2008, ενώ την ίδια στιγμή η υψηλή ανεργία έχει συμβάλει σε πτώση των τιμών για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Και ενώ τα κίνητρα τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα βοηθήσουν ενδεχομένως αδύναμες οικονομίες όπως αυτές της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Κύπρου, η Γερμανία εκφράζει ανησυχίες για πιθανή αύξηση του πληθωρισμού, προοπτική που ξυπνά ζοφερές αναμνήσεις από ασταθείς οικονομικές περιόδους πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αύξηση του πληθωρισμού στη Γερμανία θα αποδειχθεί ίσως ωφέλιμη σε άλλα κ-μ της ευρωζώνης, καθιστώντας ανταγωνιστικότερη την εργασία σε άλλες χώρες, ωστόσο, εάν αποτύχουν οι προσπάθειες της ΕΚΤ, δηλώνουν οι οικονομολόγοι, τότε ο χαμηλός πληθωρισμός θα επιστρέψει μέσω αποπληθωριστικών τάσεων, όπως συνέβη στην Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με τον Jens Bastian, οικονομολόγο και μέλος της taskforce της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα έως το 2014, «η Ελλάδα θα είναι ίσως ο προπομπός για το τι θα συμβεί σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που υπόκεινται σε χαμηλό πληθωρισμό και αντιμετωπίζουν ένα αποπληθωριστικό μέλλον».

Σημειώνεται δε ότι ο ελληνικός πληθωρισμός βρίσκεται υπό το μηδέν για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους και ότι ο αποπληθωρισμός θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει το χρέος της, ύψους €318 δις, εν μέρει λόγω του ότι τα χρήματα που η Ελλάδα χρησιμοποιεί για την εξόφληση του χρέους αξίζουν λιγότερο απ’ ότι τα χρήματα που δανείστηκε. Σήμερα, το ελληνικό χρέος αυξήθηκε στο 175% του ελληνικού ΑΕΠ από 130% το 2010 και ενώ ο πληθωρισμός θα συνέβαλε στη μείωση του επιτοκίου επί του ελληνικού χρέους, ο αποπληθωρισμός διεύρυνε το βάρος του επιτοκίου, κάνοντας αισθητές  τις επιπτώσεις του σ΄ ολόκληρη την οικονομία.

Στην ανταπόκριση προβάλλεται τέλος η άποψη του Ευάγγελου Μυτιληναίου, Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Επιχειρήσεων και Προέδρου της Mytilineos Holdings,  ότι «είναι πλέον τόσο υψηλό το επίπεδο της φορολογίας στην παραγωγή, που οι εν λόγω αυξήσεις έχουν υπερκεράσει οποιαδήποτε οφέλη σημειώθηκαν στο μέτωπο των μισθών» (δεδομένου ότι το μέσο ωριαίο κόστος στην Ελλάδα μειώθηκε πέρυσι στα €13.60 από €17 το 2010).

http://www.nytimes.com/2014/06/04/business/international/europe-struggles-to-avoid-deflations-grip.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: