Μάλικι στον Κέρι: Απειλείται η διεθνής ειρήνη…




Ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι προειδοποίησε σήμερα, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε στη Βαγδάτη με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ότι η κατάσταση στο Ιράκ απειλεί “την ειρήνη στην περιοχή και τον κόσμο”.

“Αυτό που υφίσταται αυτή τη στιγμή το Ιράκ αποτελεί απειλή όχι μόνο για τη χώρα, αλλά επίσης για την ειρήνη στην περιοχή και τον κόσμο”, δήλωσε ο Μάλικι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την κυβέρνησή του. Κάλεσε εξάλλου “τις χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα αυτές τις περιοχής, να πάρουν το θέμα στα σοβαρά”.

Ο πρωθυπουργός αναφερόταν στην επίθεση των εξεγερμένων σουνιτών που, υπό την καθοδήγηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), έχουν κατακτήσει από τις 9 Ιουνίου πολλά τμήματα του ιρακινού εδάφους.

Ο Τζον Κέρι έφθασε σήμερα το πρωί στη Βαγδάτη για διαβουλεύσεις σχετικά με την κρίση στο Ιράκ, όπου οι εξεγερμένοι σουνίτες σταθεροποιούν την παρουσία τους στις δυτικές περιοχές, στη μεθόριο με τη Συρία και την Ιορδανία.

Η περιοδεία του έχει κυρίως να κάνει με τις προσπάθειες που στοχεύουν στον ταχύ σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε απευθύνει χθες, Κυριακή, έκκληση προς τους ιρακινούς ηγέτες να ξεπεράσουν τις θρησκευτικές διαιρέσεις και είχε υποστηρίξει ότι η χώρα του –η οποία προχώρησε στον επαναπατρισμό των στρατευμάτων της στα τέλη του 2011 έπειτα από οκτώ χρόνια κατοχής– “δεν είναι υπεύθυνη” για τη σημερινή κατάσταση και δεν επιδιώκει να “επιλέξει” έναν ηγέτη για το Ιράκ.

KERRY-AEROPLANO-BAGDATH01-23JUNE2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο Κέρι στη Βαγδάτη, ενώ οι τρομοκράτες του ΙΚΙΛ κερδίζουν έδαφος

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έφθασε σήμερα στη Βαγδάτη για διαβουλεύσεις με την ιρακινή ηγεσία για την κρίση στο Ιράκ, όπου οι δυνάμεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) έχουν εδραιώσει τη θέση τους στο δυτικό και το βόρειο Ιράκ.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πραγματοποιείται τη στιγμή που οι αντάρτες του ΙΚΙΛ προελαύνουν στο δυτικό Ιράκ, έχοντας καταλάβει τρεις νέες πόλεις και δύο συνοριακά περάσματα στην συρο-ιρακινή μεθόριο, στην επαρχία Αλ – Ανμπαρ, κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Η επαρχία Αλ-Ανμπαρ είναι στρατηγικής σημασίας για το ΙΚΙΛ, που διεξάγει μία επίθεση στρατηγικός στόχος της οποίας είναι η δημιουργία ισλαμικού κράτους σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, όπου έχει εδραιώσει τη θέση του.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί περιοδεία στην Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, με σταθμούς την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Ο Τζον Κέρι θα πιέσει κατά τις συνομιλίες του με τον σιίτη πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ-Μάλικι για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Από το Κάιρο χθες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τα μέλη της ιρακινής ηγεσίας να ξεπεράσουν τις θρησκευτικές τους διαμάχες, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν είναι υπεύθυνες για την κρίση που προκάλεσε η αστραπιαία επίθεση των τζιχαντιστών και ότι δεν επιδιώκουν να “επιλέξουν” έναν ηγέτη για το Ιράκ, αλλά επιθυμούν ο ιρακινός λαός να βρει μία ηγεσία που θα είναι έτοιμη να εκπροσωπήσει όλους τους Ιρακινούς.

Αν και δεν έχει ζητήσει επισήμως την παραίτηση του σιίτη Νούρι αλ-Μάλικι, η Ουάσινγκτον που ήταν επικεφαλής της εισβολής στο Ιράκ το 2003 με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, κατηγορούν τον ιρακινό πρωθυπουργό ότι διεύρυνε με την πολιτική του το χάσμα ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες.

Σύμφωνα με τον Τζον Κέρι, η σουνιτική και η κουρδική κοινότητες και ορισμένα μέλη της σιιτικής κοινότητας έχουν εκφράσει την αποδοκιμασία τους για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας από τον Νούρι αλ-Μάλικι και την κυβέρνησή του.

Ο Μάλικι, πρωθυπουργός από το 2006, κατηγορείται , τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, ότι τροφοδότησε με την πολιτική του την επίθεση του ΙΚΙΛ, οι δυνάμεις του οποίου προέλασαν αστραπιαία εξαιτίας της άτακτης φυγής των στρατιωτικών δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ.

Από τις 9 Ιουλίου, οι δυνάμεις του ΙΚΙΛ, που μάχονται και κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία, έχουν καταλάβει τη Μοσούλη, μεγάλο μέρος της επαρχία της Νινευί, του Τικρίτ, του Σαλαχεντίν, της Ντιγιάλα και του Κιρκούκ , στο βόρειο Ιράκ, και πλέον ελέγχουν τις πόλεις Φαλούτζα, Αλ-Κάιμ, Ράουα και Αανα, της επαρχίας Αλ-Ανμπαρ και τμήμα της πόλης Ραμάντι.

Εξαιτίας των διαφωνιών στους κόλπους της ιρακινής ηγεσίας, δεν έχει καταστεί δυνατόν να σχηματισθεί νέα ιρακινή κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, στις οποίες επικράτησε και πάλι ο Νούρι αλ-Μάλικι.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατέστησε σαφές ότι μόνο μία μη θρησκευτικού χαρακτήρα κυβέρνηση μπορεί να βγάλει το Ιράκ από την παρούσα κρίση, σε μία έμμεση έκφραση αποδοκιμασίας απέναντι στον Νούρι αλ-Μάλικι.

Ωστόσο ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων στη Βαγδάτη για να βοηθήσουν στον συντονισμό των επιχειρήσεων του ιρακινού στρατού, όμως απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών κατά των δυνάμεων του ΙΚΙΛ.

Ο αμερικανός πρόεδρος, σε χθεσινή του συνέντευξη, απηύθυνε προειδοποίηση για τους κινδύνους που συνιστά η επίθεση των δυνάμεων του ΙΚΙΛ στο Ιράκ για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

“Γενικά πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή. Το παρόν πρόβλημα συνίσταται στην αποσταθεροποίηση του Ιράκ από το ΙΚΙΛ. Ομως μπορεί να μεταφερθεί σε σύμμαχες χώρες όπως η Ιορδανία”, είπε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί ότι “ο τοπικός πληθυσμός θα καταλήξει να απορρίψει τους σουνίτες εξτρεμιστές, εξαιτίας της βαρβαρότητας και του εξτρεμισμού τους. “Αυτό το είδαμε πολλές φορές. Οπως για παράδειγμα στην επαρχία Αλ-Ανμπαρ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, όταν οι σουνιτικές φυλές εξεγέρθηκαν κατά των σουνιτών μαχητών εξαιτίας της εξτρεμιστικής τους ιδεολογίας”.

Η Ιορδανία, που συνορεύει με την επαρχία Αλ-Ανμπαρ, φιλοξενεί στο έδαφός της 600.000 σύρους πρόσφυγες και αντιμετωπίζει από καιρό απειλή για την ασφάλειά της που προέρχεται από τη δράση των δικών της τζιχαντιστών.

ΠΗΓΗ: AFP, REUTERS, ANA-MPA

PHOTO 1: U.S. Secretary of State John Kerry, a State Department translator, and Iraqi Prime Minister Nouri al-Maliki pose for a photograph before beginning a meeting in Baghdad on June 23, 2014. [State Department photo]

PHOTO 2: U.S. Secretary of State John Kerry speaks to members of his traveling press corps aboard an Air Force cargo jet flying him from Amman, Jordan to Baghdad, Iraq on June 23, 2014. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: