Ο Κέρι ετοιμάζει επίσκεψη στη Λευκωσία




Την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Κύπρο εντός των προσεχών μηνών, επανέλαβε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σε δηλώσεις που έκανε πριν τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, στις Βρυξέλλες. Ο κ. Κέρι είχε ζητήσει να επισκεφθεί τη Λευκωσία μέσα στον Ιούνιο, όμως η κυπριακή κυβέρνηση εισηγήθηκε αναβολή, διότι ήταν πολύ κοντά στην επίσκεψη του αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν και θα μπορούσαν να εξαχθούν λανθασμένα συμπεράσματα από το λαό.

Ο Τζον Κέρι ανέφερε πως «εδώ και ένα χρονικό διάστημα συνομιλούμε για την Κύπρο σιωπηρά και ενδελεχώς. Θα συνεχίσουμε αυτή τη συνομιλία. Θα πραγματοποιήσω επίσκεψη κάποια στιγμή τους προσεχείς μήνες, το συζητούμε». Ο κ. Κέρι χαρακτήρισε την Τουρκία στρατηγικό εταίρο, ιδιαίτερα με δεδομένα αυτά που συμβαίνουν στη Συρία και τώρα στο Ιράκ με τον ISIL.

O Αχμέτ Νταβούτογλου στην αντιφώνησή του είπε πως ΗΠΑ και Τουρκία είναι σύμμαχοι. «Περνούμε μία πολύ δύσκολη διαδικασία στις γειτονικές προς την Τουρκία περιοχές και στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα. Τώρα είναι η στιγμή να διαβουλευόμαστε συχνότερα, να δρούμε μαζί ως στρατηγικοί σύμμαχοι”.
Καταλήγοντας πρόσθεσε ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί σε όλα και σε όλες τις προκλήσεις.
PHOTO: U.S. Secretary of State John Kerry and Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoglu address reporters before a bilateral meeting amid a series of ministerial discussions at NATO Headquarters in Brussels, Belgium, on June 25, 2014. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: