Τα δύο κύρια κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης όρισαν επισήμως σήμερα κοινό υποψήφιό τους για τις προεδρικές εκλογές τον πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) Εκμελεντίν Ιχσάνογλου.

Το Λαϊκο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP, σοσιαλδημοκρατικό) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) επιχειρούν να εμποδίσουν την προαναγγελθείσα νίκη του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πρόκειται να επιβεβαιώσει την Τρίτη την υποψηφιότητά του στις εκλογές αυτές, που θα διεξαχθούν στις 10 και τις 24 Αυγούστου.

Οι εκπρόσωποι των δύο αντιπολιτευόμενων κομμάτων υπέβαλαν σήμερα τα έγγραφα στα οποία ορίζουν τον κοινό υποψήφιό τους, στη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο του τουρκικού κοινοβουλίου Τζεμίλ Τσιτσέκ. Ο Ιχσάνογλου είναι ο πρώτος υποψήφιος που μπαίνει επίσημα στην κούρσα για την προεδρία.

Ωστόσο οι πιθανότητες αυτού του 70χρονου διανοουμένου, ο οποίος εγκωμιάζεται για τη μετριοπάθειά του, αλλά δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό και κυρίως θεωρείται πολύ λίγο “πολιτικός”, φαίνονται ισχνές.

Η επιλογή ενός διανοουμένου δεν άργησε να προκαλέσει αναταράξεις στους κύκλους που είναι προσηλωμένοι στο λαϊκό χαρακτήρα του κράτους, έστω κι αν ο Ιχσάνογλου έχει ζητήσει ρητά “να κρατηθεί η θρησκεία έξω από την πολιτική”.

Γεννημένος στο Κάιρο από τούρκους γονείς, ο Ιχσάνογλου είναι ένας λόγιος μουσουλμάνος, ο οποίος έχει σπουδάσει Φυσική και έχει εξειδικευτεί στην ιστορία των επιστημών. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, θέση από την οποία προώθησε το διάλογο ανάμεσα στο χριστιανικό και το μουσουλμανικό κόσμο.

Αρχάριος στην πολιτική, εξελέγη το 2004 επικεφαλής του ΟΙΔ με τη στήριξη του Ερντογάν. Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε επικρίνει έντονα την αδράνεια του ΟΙΔ μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που οδήγησε τον Ιούλιο του 2013 στην καθαίρεση του αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, συμμάχου της κυβέρνησης της Άγκυρας.

AFP, APE-MPE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: