Ο Αμερικανός υπουργός Γεωργίας και η …φέτα




Στα αποτελέσματα της χθεσινής ανεπίσημης συνάντησης του Αμερικανού Υπουργού Γεωργίας Tom Vilsack με τους Ευρωπαίους εταίρους του στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των συνομιλιών για τη Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (ΤΤΙΡ), με στόχο τη δημιουργία μιας πιο ενιαίας αγοράς μέσω του συγχρονισμού των κανονισμών για προϊόντα, όπως αυτά της αυτοκινητοβιομηχανίας και της φαρμακοβιομηχανίας, αναφέρεται ο James Kanter σε ανταπόκριση του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «U.S. Calls on Europe to Ease Limits on Gene-Altered Food».

Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν υπό συζήτηση, σημειώνεται στο δημοσίευμα, ήταν η άρση των περιορισμών για τις γενετικώς  τροποποιημένες τροφές, ενώ ο Αμερικανός Υπουργός τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εμπορική συμφωνία χωρίς μια σοβαρή και σημαντική δέσμευση στον τομέα της γεωργίας, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές πρέπει να έχουν επιλογές ως προς τη χρήση τροφίμων βιοτεχνολογίας.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Γεωργίας της ΕΕ, Dacian Ciolos, δήλωσε την περασμένη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου ότι συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα «κρίσιμης σημασίας» με τον κ. Vilsack, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών αιτημάτων προς τους Αμερικανούς παραγωγούς να περιορίσουν τη χρήση των λεγόμενων γεωγραφικών ενδείξεων π.χ. του όρου ‘φέτα’, που χρησιμοποιείται για την εμπορική προστασία προϊόντων, όπως το ελληνικό τυρί της αντίστοιχης ονομασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ciolos, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων Υπουργών δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό τους ότι «η ΕΕ δεν βλέπει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί οποιοσδήποτε είδος συμφωνίας χωρίς να εμπεριέχονται γεωγραφικές ενδείξεις σε αυτήν». Παράλληλα, στο πλαίσιο της χθεσινής συν/ξης Τύπου, ο Αμερικανός  Υπουργός Γεωργίας διευκρίνισε ότι «ο όρος φέτα δεν αφορά καν σε μια γεωγραφική περιοχή στην Ελλάδα, αλλά απλώς σε μια διαδικασία παρασκευής τυροκομικού προϊόντος». Τόνισε δε ότι θεωρεί ως «πρόβλημα το ότι μόνο οι Έλληνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον όρο φέτα, που χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό από πολλούς λαούς και το ότι το φαινόμενο αυτό ενδέχεται να διευρυνθεί σε άλλα τυριά».

http://www.nytimes.com/2014/06/18/business/international/us-calls-on-europe-to-ease-limits-on-gene-altered-food.html?hpw&rref=health&_r=0

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: