NY Times: Οι Ελληνες αμφισβητούν τη λιτότητα στα δικαστήρια




Στις προσφυγές των Ελλήνων στην Ελληνική Δικαιοσύνη κατά των μέτρων λιτότητας, (απολύσεις, φόροι, μειώσεις μισθών κλπ) αναφέρεται εκτενής ανταπόκριση της Niki Kitsantonis από την Αθήνα με τίτλο «Greece Wars With Courts Over Ways to Slash Budget» επισημαίνοντας ότι θέτουν σημαντικό πρόβλημα στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής και στις απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών της χώρας.

Ομάδες πολιτών, σημειώνεται μεταξύ άλλων, όπως οι αστυνομικοί, οι καθηγητές πανεπιστημίου, καθαρίστριες αλλά και οι ίδιοι οι δικαστικοί, έχουν αμφισβητήσει τις περικοπές μισθών ως παράνομες και αντισυνταγματικές, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα της κυβέρνησης να συρρικνώσει τια κρατικές δομές.

Ο μεγάλος αριθμός προσφυγών θέτει προβλήματα στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ το ΔΝΤ προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι αποφάσεις δικαστηρίων θα μπορούσαν να αναστείλουν τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, τις οποίες έχει προγραμματίσει να ελέγξει η Τρόικα εκ νέου τον Ιούλιο.

Οι αποφάσεις των δικαστηρίων που έρχονται την περίοδο ακριβώς που επιχειρεί ο Π/Θ, Αντώνης Σαμαράς, να πείσει τους πολίτες και τους επενδυτές ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει τροχιά, απειλούν να δημιουργήσουν μια ‘τρύπα’ στα δημοσιονομικά της κυβέρνησης. Πέρα από την ανάκληση των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, η Ελλάδα θα μπορούσε να υποχρεωθεί σε επιστροφές χρημάτων ενός περίπου δισεκατομμυρίου ευρώ.

Η ανταπόκριση κάνει αναφορά στην απόλυση των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών σημειώνοντας ότι έχουν μετατραπεί σε σύμβολο της αντίστασης κατά των μέτρων λιτότητας, τα οποία ο Π/Θ, Αντώνης Σαμαράς, επιμένει ότι επέτρεψαν στην Ελλάδα να αποκτήσει τον έλεγχο των οικονομικών της, να επιστρέψει στην αγορά ομολόγων και να επιτύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 2 δις ευρώ. Τα ίδια ωστόσο μέτρα είναι αυτά που μείωσαν τους μισθούς κατά ένα τρίτο, εκτόξευσαν την ανεργία στο 27%, προκαλώντας την οργή των πολιτών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών οι περισσότερες προσφυγές αναμένεται να φθάσουν στα ανώτατα δικαστήρια, οδηγώντας την κυβέρνηση σε ένα νομικό αδιέξοδο, όπου για να ικανοποιήσει τους πιστωτές της χώρα θα πρέπει είτε να αμφισβητήσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων, είτε να αναζητήσει περικοπές σε άλλους τομείς.

Όπως επισημαίνει ο JensBastian, οικονομικός σύμβουλος και πρώην αξιωματούχος της task force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, «πρόκειται για μια χιονοστιβάδα που μόλις ξεκίνησε και δεν πρόκειται να σταματήσει».

Ήδη ο αριθμός των περιπτώσεων αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής αυξάνεται, ενώ συσσωρεύονται οι ήττες της. Το Ιανουάριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές μισθών στην αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις. Τον Φεβρουάριο το ίδιο δικαστήριο έκρινε παράνομη την φορολόγηση των απολαβών των πανεπιστημιακών και τις περικοπές των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων. Τον ίδιο μήνα το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό τον φόρο ακινήτων που εισήχθη το 2011 ως έκτακτο μέτρο, ενώ άλλο δικαστήριο απέρριψε τις περικοπές στους μισθούς των γιατρών του Δημοσίου, στους καθηγητές πανεπιστημίων και, όπως θα μπορούσε να περιμένει κανείς, των δικαστών.

Κινδύνους αντιμετωπίζει και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της χώρας. Τον Μάιο το Συμβούλιο της Επικρατείας εμπόδισε την πώληση της ΕΥΔΑΠ, κρίνοντας ότι η ιδιωτικοποίηση θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του νερού. Η κίνηση αυτή δημιούργησε αμφιβολίες για την δυνατότητα της κυβέρνησης να επιτύχει τον στόχο πώλησης κρατικής περιουσίας, ύψους 2 δις ευρώ, εντός του 2014.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αποφάσεις θα μπορούσαν να αναστείλουν την πρόοδο του κ. Σαμαρά στην αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελούσε, τον χειμώνα, προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της σχετικά με την απομείωση του χρέους.

Στην πρόσφατη έκθεσή του το ΔΝΤ εξέφρασε την ανησυχία του για το υπέρογκο χρέος της Ελλάδας το οποίο ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ, σημειώνοντας παράλληλα ότι απαιτείται «δραματική βελτίωση» της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα, ώστε να αποφευχθούν νέα μέτρα λιτότητας. Εάν τα δικαστήρια αναστείλουν τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις τότε θα απαιτηθούν αντισταθμιστικά μέτρα, σημείωσε στην έκθεσή του. Σε κάθε περίπτωση οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επανέλαβαν πρόσφατα ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί πιθανώς ένα τρίτο, αν και μικρότερο, πακέτο διάσωσης.

«Οι αποφάσεις (των δικαστηρίων) έχουν άμεσες συνέπειες για την δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας και τις προβλέψεις εσόδων, που πρέπει να αναθεωρηθούν» σημείωσε ο JensBastian προσθέτοντας ότι «οι στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων αναθεωρούνται διαρκώς προς τα κάτω, ενώ η είσπραξη των φόρων είναι δύσκολη, καθώς οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν», αναφερόμενος στις οφειλές προς το κράτος, που εκτοξεύθηκαν στα 89 δις δολάρια, ενώ αυξάνονται κατά 1,35 δις κάθε μήνα.

Οι δικαστικές αποφάσεις έχουν προκαλέσει πολιτική ζημία στην κυβέρνηση συμβάλλοντας στην υπερίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Ο κ. Σαμαράς προέβη τη Δευτέρα σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης, τοποθετώντας στη θέση του Υπουργού Οικονομικών τον Γκίκα Χαρδούβελη, αξιοσέβαστο οικονομολόγο και πρώην σύμβουλο κυβερνήσεων, στην προσπάθειά του να δώσει νέα πνοή σε μια κυβέρνηση που στιγματίσθηκε από τη λιτότητα.

Σε σχέση με τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, Αξιωματούχος του Υπουργείου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι η ανάκληση της απόλυσης των καθαριστριών θα μπορούσε να πλήξει το κεντρικό δόγμα του κυβερνητικού σχεδιασμού για τον περιορισμό του δημοσίου τομέα, την «κινητικότητα» που ξεκίνησε πέρυσι. Στο μέτρο αυτό αναμένεται να τοποθετηθούν 25.000 υπάλληλοι, με μείωση αποδοχών για οκτώ μήνες, με την προοπτική της απόλυσης εάν δεν βρεθεί άλλη θέση στον δημόσιο τομέα. Παράλληλα με αυτό το σχέδιο προβλέπεται η απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, εκ των οποίων οι 11.000 εφέτος. Εάν δεν απολύονταν οι καθαρίστριες «η εναλλακτική λύση θα ήταν η απόλυση εφοριακών» δήλωσε ο αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι η ιδιωτική εταιρεία πραγματοποιεί τον καθαρισμό του υπουργείου στο ένα τρίτο από το προηγούμενο κόστος.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και γι’ αυτό παραβιάζει το Σύνταγμα» δήλωσε ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής νομικής θεωρίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, προσθέτοντας ότι τα δικαστήρια θα συνεχίσουν να μπλοκάρουν τα μέτρα που παραβιάζουν τους νόμους. «Οι δικαστές κάνουν τη δουλειά τους. Οι απαιτήσεις της Τρόικα δεν είναι δικό τους πρόβλημα» σημείωσε.

http://www.nytimes.com/2014/06/13/world/europe/greece-wars-with-courts-in-struggle-to-slash-budget.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: