Νέα ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας για την Gazprom




Σε ανταπόκριση του Neil  Mac Farquhar από τη Μόσχα για την εφημερίδα New York Times με τίτλο «Gazprom Cuts Russia’s Natural Gas Supply to Ukraine», αναφέρεται ότι οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώνονται καθώς η Gazprom διέκοψε προχθες Δευτέρα 16 Ιουνίου την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία προειδοποιώντας ότι η μείωση του αερίου που διέρχεται από την Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει την ροή προς την Ευρώπη.

Ο λόγος της διακοπής αυτής είναι ότι η Ουκρανία δεν κατάφερε να πληρώσει εντός της προθεσμίας που της είχε δοθεί χρέος ύψους σχεδόν 2 δις δολαρίων από παλαιότερες οφειλές της.

Όπως σημειώνεται πίσω από τη διένεξη που αφορά στο φυσικό αέριο, κρύβονται δύο μεγαλύτερες διαφωνίες. Η πρώτη έχει σχέση με την κρίση στην Ανατολική Ουκρανία. Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας κ. Yatsenyuk δήλωσε ότι η διένεξη δεν αφορά στο φυσικό αέριο και πρόσθεσε «πρόκειται για ένα γενικό σχέδιο που αποσκοπεί στην καταστροφή της Ουκρανίας».

Η δεύτερη έχει να κάνει με την Gazprom και την «οικονομική οργή», όπως τονίζεται, που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη με τα σχέδιά της να κατασκευάσει μια εναλλακτική, υποθαλάσσια, διαδρομή παροχής φυσικού αερίου από τη Μαύρη Θάλασσα για αποκλειστική χρήση της εταιρείας, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που προβλέπει την ελεύθερη πρόσβαση στους αγωγούς.

Αυτός ο λόγος έχει θέσει σε κίνδυνο το μέλλον του αγωγού South Stream. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Günther Oettinger, που μεσολάβησε στις σχετικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε στη Βιέννη ότι θα προσπαθήσει να συγκαλέσει τα μέρη σε περαιτέρω συνομιλίες αυτό το μήνα. Αλλά προειδοποίησε τα  μέλη της ΕΕ να διατηρήσουν σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου.

Από την πλευρά της η Gazprom, η οποία προσπάθησε την τελευταία δεκαετία να πείσει τους Ευρωπαίους ότι είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής και όχι ένα μέσο πίεσης της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, χαρακτήρισε τη διαφορά ως αμιγώς εμπορική.

Σχεδόν το 20% της προμήθειας φυσικού αερίου της ΕΕ διέρχεται από το έδαφος της Ουκρανίας. Ο επικεφαλής της Gazprom, κ. Alexei Miller, δήλωσε ότι σε περίπτωση που η Ουκρανία αρχίσει να απορροφά αέριο προοριζόμενο για την Ευρώπη με συνέπεια να μειώσει την παροχή αερίου προς την ΕΕ, η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού North Stream, ο οποίος διέρχεται από τη Βαλτική.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: