“Ναρκοπέδιο” οι δικαστικές αποφάσεις για το Σαμαρά




Απέναντι” σε μια δημοσιονομική “τρύπα” άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν δικαιώσει δικαστικούς και ένστολους για αναδρομικά και μισθούς.

Πλέον, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανησυχεί για τυχόν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στα δημοσιονομικά, από αποφάσεις που αναμένονται να εκδοθούν για τους υπαλλήλους των υπόλοιπων ειδικών μισθολογίων.

Χθες, κυβερνητική πηγή στις Βρυξέλλες αναφερόταν σε αναζήτηση μέσης λύσης από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. “Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά δεν θα τινάξουμε στον αέρα και τη δημοσιονομική πολιτική”, τονίζει σχετικά.

Σε συζητήσεις βρίσκονται σενάρια για:

  • επιστροφή αναδρομικών με δόσεις τα επόμενα έτη
  • συμψηφισμό του μερίσματος που έλαβαν οι ένστολοι πριν τις Ευρωεκλογές
  • επανεξέταση της εισοδηματικής πολιτικής στο Δημόσιο

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το “Έθνος” υπάρχει “καταιγίδα” προσφυγών στη δικαιοσύνη κατά μέτων του μνημονίου, μεταξύ των οποίων:

  • έκτακτο τέλος ακινήτων
  • περικοπές συντάξεων στο δημόσιο τομέα, ΙΚΑ και ειδικών μισθολογίων
  • έκτακτη εισφορά
  • εφάπαξ
  • κατά του νέου τύπου ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις

Ειδικότερα δε για το θέμα του εφάπαξ, όπως αναφέρει το “Βήμα της Κυριακής”, αναμένεται ακόμα και την ερχόμενη Δευτέρα η συζήτηση για την κατάργηση του πλαφόν του εφάπαξ για 90.000 – 100.000 εργαζόμενους και συνταξιούχους, με κόστος που θα αγγίξει τα 250 εκατ. ευρώ.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο συζητά τη Δευτέρα για την κατάργηση του εφάπαξ σε 100.000 εργαζόμενους και συνταξιούχους κόστους για το δημόσιο 250 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Mega, το φορολογικό φορτίο του 2014 καλούνται να επωμισθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι με μικρομεσαία εισοδήματα και ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ είναι ενδεικτικό ότι απομένοντας να υποβληθούν περίπου 1 εκατομμύριο 800 χιλιάδες δηλώσεις, τα στοιχεία δείχνουν ότι όσο προχωράει η εκκαθάριση τόσο αυξάνεται ο μέσος φόρος.

Με αυτά ακριβώς τα στοιχεία στο φάκελο της, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει από το Φθινόπωρο να άρει σταδιακά τα φορολογικά βάρη και να διορθώσει στρεβλώσεις, ξεκινώντας από την έκτακτη εισφορά και το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Επί του παρόντος, ο μέσος φόρος στο σχεδόν 41% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων διαμορφώνεται στα 1.203 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 170 ευρώ μέσα μόλις σε 2 εβδομάδες. Βασική αιτία των επιβαρύνσεων μισθωτών- συνταξιούχων, είναι η μείωση των φορολογικών κλιμακίων και η κατάργηση του αφορολογήτου των παιδιών, που καλύπτεται από το νέο επίδομα παιδιών μόνο για συγκεκριμένο ύψος εισοδημάτων.

Το Mega μετέδωσε ότι επιβαρύνσεις προκύπτουν για υπόχρεους χωρίς παιδιά και εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ, με 1 παιδί και εισόδημα πάνω από 23.000 ευρώ, με 2 παιδιά και εισόδημα πάνω από 22.000 ευρώ, με 3 παιδιά και εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ, με 4 παιδιά και εισόδημα πάνω από 16.000 ευρώ.

Επιβαρυντικά λειτουργεί και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος. Ακόμα και η μείωση του φόρου κατά 10% από ιατρικές δαπάνες ισχύει μόνο εάν αυτές δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία/ ασφαλιστικές εταιρίες και μόνο αν υπερβαίνουν το 5% φορολογητέου εισοδήματος, με όριο μείωσης φόρου τις 3.000 ευρώ.

Διασωθείσα απαλλαγή είναι και αυτή που αφορά στη διατροφή μεταξύ συζύγων. Για μισθωτό με 1 παιδί και 16.000 ευρώ εισόδημα (1.143 ευρώ/μήνα), ο τελικός φόρος το 2013, κατόπιν μείωσης φόρου 200 ευρώ από ενοίκιο και δίδακτρα, ήταν 1.020 ευρώ.

Το 2014, η τελική επιβάρυνση, συνυπολογιζομένου του επιδόματος παιδιού ύψους 320 ευρώ, διαμορφώνεται στα 1.100 ευρώ, δηλαδή 80 ευρώ παραπάνω. Βαρύς πέφτει ο φορολογικός πέλεκυς στους ελεύθερους επαγγελματίες, ακόμα και σε αυτούς που δεν ακολούθησαν το κακό παράδειγμα της εκτεταμένης φοροδιαφυγής χιλιάδων συναδέλφων τους.

Από φέτος φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με 26% (33% πάνω από 50.000 ευρώ). Κι έτσι επιτηδευματίας με καθαρό εισόδημα 15.000 ευρώ που πέρσι επιβαρύνθηκε με 1.922 ευρώ, φέτος επιβαρύνεται με 6.045 ευρώ.

ΠΗΓΗ: MEGA CHANNEL, ΕΘΝΟΣ, ΒΗΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: