Μόσχα για Ιράκ: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια




Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε στη Δαμασκό πως η χώρα του δεν θα μείνει “με σταυρωμένα χέρια” μπροστά στην επίθεση των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

“Η Ρωσία δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια μπροστά στις προσπάθειες ομάδων να διαδώσουν την τρομοκρατία στις χώρες της περιοχής”, δήλωσε ο Ριάμπκοφ σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνομιλία του με το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.  Ο Ριάμπκοφ, η χώρα του οποίου είναι το κύριο στήριγμα του καθεστώτος του Άσαντ, έκανε τη δήλωση αυτή απαντώντας σε ερώτηση για την εκτεταμένη επίθεση που πραγματοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες στο βόρειο και το δυτικό Ιράκ η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

“Η κατάσταση στο Ιράκ είναι πολύ επικίνδυνη και απειλεί τα θεμέλια του ιρακινού  κράτους”, συνέχισε ο Ριάμπκοφ, οι δηλώσεις του οποίου ήταν μεταφρασμένες στα αραβικά. Ταυτόχρονα επέμεινε πως στη Συρία, όπως και στο Ιράκ, η λύση δεν  μπορεί να έλθει παρά μόνο μέσα από ένα “αληθινό εθνικό διάλογο”. “Είναι προς το συμφέρον όλων, των Αμερικανών περιλαμβανομένων, να υιοθετήσουν μια υπεύθυνη θέση αναφορικά με τη συριακή κρίση”, πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει 500  εκατ. δολάρια για “να εκπαιδευθεί και να εξοπλισθεί” η μετριοπαθής ένοπλη αντιπολίτευση στη Συρία, μπροστά στην επιρροή των σουνιτών εξτρεμιστών του ΙΚΙΛ στη Συρία και το γειτονικό Ιράκ.

Ο Ριάμπκοφ χαρακτήρισε τέλος “υπεύθυνη απόφαση” την παράδοση από τη Δαμασκό του χημικού οπλοστασίου της στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) και κάλεσε το Ισραήλ να “ενταχθεί” στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των χημικών όπλων.

ΠΗΓΗ: AFP, ANA-MPA, REUTERS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: