Μόνο 38 μίλια από τη Βαγδάτη οι τρομοκράτες




Ενώ οι τρομοκράτες βρίσκονται μόνο 38 μίλια από τη Βαγδάτη, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές ασφαλείας, Σύροι αντάρτες έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους τον μεθοριακό σταθμό Αλ Κάεμ ανάμεσα στο Ιράκ και την Συρία, δήλωσαν σήμερα αξιωματικοί του ιρακινού στρατού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει στην περιοχή το αεροπλανοφόρο George W. Bush συνοδευόμενο από πέντε άλλα πολεμικά και εκατοντάδες βομβαρδιστικά αναμένουν την εντολή του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για να αναλάβουν δράση.

Η κατάσταση περιγράφεται ως άκρως επικίνδυνη για τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα και την κυβέρνηση του Μάλικι, ο οποίος αναμένει πλέον γρήγορη βοήθεια μόνο από το Ιράν, αφού ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει λάβει ακόμα τις τελικές αποφάσεις του.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι αντάρτες αυτοί είναι πιστοί στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και στο Μέτωπο αλ Νόσρα, την συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα, που ελέγχουν ήδη την συριακή πλευρά αυτού του μεθοριακού σταθμού. Το Αλ Κάεμ είναι ένας από τους τρεις μεθοριακούς σταθμούς που υπάρχουν ανάμεσα στο Ιράκ και την Συρία. Αυτός της Ράμπια, που βρίσκεται βορειότερα, εγκαταλείφθηκε την περασμένη εβδομάδα από τις ιρακινές δυνάμεις κατά την επίθεση των τζιχαντιστών στην ιρακινή επαρχία Νινευή. Αυτός τελεί τώρα υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων. Η τύχη του τρίτου, του Αλ Ουάλιντ, που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Αλ Κάεμ, δεν είναι προς το παρόν γνωστή.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της περιφερειακής κυβέρνησης του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν Νερσιβάν Μπαρζανί δήλωσε σήμερα στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι ο ιρακινός στρατός δεν είναι σε θέση να ανακαταλάβει την Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ.

Οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα πρέπει να είναι πολιτική και θα πρέπει να απαντά στα βάσανα της σουνιτικής μειονότητας της χώρας, επισήμανε ο Μπαρζανί.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Κούρδοι μαχητές (πεσμεργκά), οι οποίοι επενέβησαν για να υπερασπιστούν εν μέρει αμφισβητούμενες κουρδικές περιοχές, δεν θα αναμειχθούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανακατάληψης της Μοσούλης.

Η δεύτερη αυτή μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ περιήλθε στον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) πριν από μια εβδομάδα και η οργάνωση αυτή έχει έκτοτε καταλάβει μια σειρά από πόλεις της χώρας.

“Τώρα δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στον (σιίτη Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι) αλ Μάλικι και (τους σουνίτες), ούτε ανάμεσα στον Αλ Μάλικι και τους Κούρδους”, σημείωσε ο Μπαρζανί.

“Αυτό (που συμβαίνει) είναι αποτέλεσμα της λάθος πολιτικής της Βαγδάτης έναντι του σουνιτικού τομέα. Πρόκειται για ολόκληρη την σουνιτική κοινότητα –αισθάνονται παραμελημένοι”, κατέληξε.

Τουλάχιστον 44 κρατούμενοι σκοτώθηκαν – Χιλιάδες σιίτες εθελοντές κατευθύνονται προς το βορρά. Εκλεισε το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας

Τουλάχιστον 44 κρατούμενοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε από επίθεση των τζιχαντιστών κατά κέντρου κράτησης της αστυνομίας στην Μπακούμπα, η οποία βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης, δήλωσαν σήμερα ιατρικές πηγές και πηγές στις δυνάμεις ασφάλειας.

Εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι δήλωσε ότι οι κρατούμενοι σκοτώθηκαν από αντάρτες, ενώ άλλοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι κρατούμενοι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας καθώς προσπαθούσαν να δραπετεύσουν.

Την ίδια ώρα ο κυβερνήτης της κυρίως σιιτικής νότιας ιρακινής επαρχίας Ντι Καρ δήλωσε σήμερα ότι η περιοχή του έχει αποστείλει 5.000 εθελοντές για να σταματήσουν την προέλαση σουνιτών τζιχαντιστών στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι εθελοντές αυτοί πήγαν στην Σαμάρα και την Μπάλαντ, βόρεια της Βαγδάτης, και στα περίχωρα της Μοσούλης, διευκρίνισε σε δηλώσεις που έκανε στο τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αλ Μάντα Πρες ο κυβερνήτης της Ντι Καρ, ο Γιάχια Μπάκερ αλ Νασίρι.

Συνολικά 70.000 άνθρωποι έχουν δηλώσει εθελοντές στην επαρχία αυτή και εκπαιδεύονται σε κέντρα που έχουν δημιουργηθεί ειδικά γι’αυτούς, πρόσθεσε ο Αλ Νασίρι.

Παράλληλα αξιωματούχοι του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της χώρας στο Μπαϊτζί δήλωσαν σήμερα ότι έκλεισαν το δυιλιστήριο και απομάκρυναν το ξένο προσωπικό από αυτό. Οι ίδιοι βεβαίωσαν ωστόσο ότι το ντόπιο προσωπικό παραμένει στο διυλιστήριο και ότι ο στρατός εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο των εγκαταστάσεων. Η λειτουργία του διυλιστηρίου διεκόπη κατά την διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την περασμένη εβδομάδα την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη, και άλλες σουνιτικές ένοπλες οργανώσεις προήλασαν στην πόλη Μπαϊτζί και περικύκλωσαν το διυλιστήριό της.

“Λόγω των πρόσφατων επιθέσεων από μαχητές με οβίδες, η διοίκηση του διυλιστηρίου αποφάσισε να απομακρύνει τους ξένους εργαζομένους για την ασφάλειά τους και επίσης να κλείσει εντελώς τις παραγωγικές μονάδες ώστε να αποφύγει την εκτεταμένη βλάβη που θα μπορούσε να προκληθεί”, δήλωσε ένας αρχιμηχανικός του διυλιστηρίου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα φυσικού αερίου, βενζίνης και κηροζίνης για την κάλυψη της εσωτερικής ζήτησης για περισσότερο από έναν μήνα.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP, DPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: