Mohamed El-Erian στο Bloomberg: Η Ελλάδα οδηγήθηκε σε σχετική ασφάλεια




Σε άρθρο του Mohamed A. El-Erian[1] στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, με τίτλο «Is Greece Really Back?», αναφέρεται ότι δύο χρόνια μετά τις εκλογές του 2012, που από πολλούς θεωρήθηκαν ως «δημοψήφισμα για τα μέτρα λιτότητας», η συμμαχική κυβέρνηση που βγήκε από αυτές, οδήγησε τη χώρα σε σχετική ασφάλεια.

Όμως, όπως σημειώνεται η επακόλουθη απότομη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας, καθώς και η ζήτηση από τους επενδυτές για τις νέες εκδόσεις των ελληνικών κρατικών και τραπεζικών ομολόγων, υπερεκτιμούν τις βελτιώσεις που έγιναν στη χώρα. Η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα τροφοδοτήθηκε από την παγκόσμια ζήτηση υψηλών αποδόσεων όταν οι δυτικές κεντρικές τράπεζες προσπαθούσαν να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά. Για να καταφέρει η Ελλάδα να κρατήσει τα ξένα κεφάλαια και να μειώσει τις πιθανότητες περαιτέρω αστάθειας θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες βελτίωσης της οικονομίας της.

Τονίζεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πέτυχε πολλά κατά τα τελευταία δύο χρόνια, και συγκεκριμένα μείωσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού, βελτίωσε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, μείωσε τις δαπάνες, αύξησε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης, μείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και τους κινδύνους για την οικονομία που συνδέονται με τις αδυναμίες του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Παρόλα αυτά, η κατάσταση δεν είναι καλή. Αφού η χώρα  υπέστη μια απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, εξακολουθεί να απέχει πόρρω από το να επανακάμψει στην ανάπτυξη την οποία χρειάζεται απεγνωσμένα.

Τα κύρια προβλήματα που εντοπίζει ο El-Erian είναι η υψηλή ανεργία και το ύψος του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Καταλήγοντας, σημειώνει ότι ο συνδυασμός αριθμού παραγόντων όπως: ανεπαρκούς ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας, κοινωνικών εντάσεων και  υπερχρέωσης έχει αποδυναμώσει την πολιτική συνοχή. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές τα ποσοστά των αντιευρωπαϊστών υποψηφίων ήταν τόσο υψηλά ώστε η συζήτηση για πρόωρες εθνικές εκλογές έχει γίνει έντονη. Παρόλα τα επιτεύγματα της Ελλάδας, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί πόσα πολλά πρέπει να γίνουν, ακόμη.

[1] Ο Mohamed El-Erian είναι επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz SE. Είναι πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συγγραφέας του βιβλίου  «When Markets Collide», και  πρώην διευθύνων σύμβουλος και συν-επικεφαλής επενδύσεων της Pimco.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: