Ανοικτό το ενδεχόμενο εκτύπωσης χρήματος άφησε ο Μάριο Ντράγκι




Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ένα σύνολο μέτρων πρόσθετης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της, που περιλαμβάνουν τη μείωση των επιτοκίων και τη χορήγηση στοχευμένων δανείων στα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να ενισχυθεί ο τραπεζικός δανεισμός προς την πραγματική οικονομία.

Στη συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι, εάν χρειασθεί, η ΕΚΤ θα λάβει μη συμβατικά μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο της εκτύπωσης χρήματος – να εφαρμοστεί δηλαδή η πολιτική της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης.

“Το Διοικητικό Συμβούλιο επέδειξε ομοφωνία στη δέσμευσή του να χρησιμοποιήσει και μη συμβατικά μέτρα, στο πλαίσιο της αποστολής του, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο, για να αντιμετωπισθούν περαιτέρω οι κίνδυνοι από μία πολύ παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού”, δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

Το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ σήμερα περιλαμβάνει τη μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησής της από το 0,25% στο 0,15% και τη μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην Ιστορία του ιδρύματος – συγκεκριμένα στο -0,10%.

Περιλαμβάνει επίσης τη χορήγηση 4ετών δανείων με πολύ χαμηλό επιτόκιο – που φέτος θα φθάσουν συνολικά στα 400 δις. ευρώ – στις τράπεζες της Ευρωζώνης, με την προϋπόθεση ότι θα δοθούν δάνεια από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά (όχι όμως για στεγαστικά δάνεια), με στόχο τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται, επίσης, η προετοιμασία για την αγορά από την ΕΚΤ τιτλοποιημένων ομολόγων με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η επιμήκυνση της διαδικασίας χορήγησης ρευστότητας στις τράπεζες χωρίς πλαφόν με σταθερό επιτόκιο και η άρση της “αποστείρωσης” της ρευστότητας που είχε δημιουργηθεί με τις αγορές ομολόγων που είχε κάνει στο παρελθόν η ΕΚΤ.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι οι αποφάσεις αυτές βασίσθηκαν στην οικονομική ανάλυση της κεντρικής τράπεζας, που έλαβε υπόψη τις τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις του επιτελείου της.

Συνολικά, πρόσθεσε, τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν στην επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα πιο κοντά στο 2% (ο στόχος της ΕΚΤ είναι ο πληθωρισμός να κινείται λίγο χαμηλότερα από το 2%, ενώ τον Μάιο είχε υποχωρήσει στο 0,5%).

Όσον αφορά τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα ανέλθει σε 0,7% σε μέσα επίπεδα το 2014, σε 1,1% το 2015 και 1,4% το 2016.

Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Μαρτίου, ο πληθωρισμός έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ευρωζώνης κατά 1% φέτος, κατά 1,7% το 2015 και 1,8% το 2016.

Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Μαρτίου, το ΑΕΠ έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω για το 2014 και ανοδικά για το 2015.

euro_1816423c

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων ανακοίνωσε η ΕΚΤ

Τη μείωση του βασικού της επιτοκίου επί πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,15% ανακοίνωσε πριν λίγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Πρόκειται για ιστορικό “χαμηλό”, από τη θέσπιση του ευρώ την 1.1.1999 και την έκδοση τραπεζογραμματίων και νομισμάτων την 1.1.2002, έως σήμερα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε τα επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ διαμορφώνονται ως εξής:

Πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος: 0,15% (έναντι 0,25% που ίσχυε έως τώρα)

Διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης : 0,40% (έναντι 0,75%)

Διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων: (αρνητικό) -0,10% (έναντι 0,00%)

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία μεταβολή στα επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ είχε πραγματοποιηθεί στις 13/11/2013.

Τα επιτόκια που ανακοινώθηκαν σήμερα θα ισχύσουν από τις 11 τρέχοντος.

ΠΗΓΗ: ANA-MPA, CNA-ΚΥΠΕ, Reuters

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: