Μεγάλη είδηση η αποχή αλλά δεν μετρά…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, www.philenews.com, www.mignatiou.com

Η μεγάλη είδηση των ευρωεκλογών στην Κύπρο ήταν η νίκη της αποχής, η οποία δυστυχώς δεν μετρά στο εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν είναι κάτι που δεν γνώριζα. Όμως την υποστήριξα σθεναρά, όταν συνειδητοποίησα ότι τα καθεστωτικά –και «αδελφικά» στο Κυπριακό- κόμματα, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, είχαν αποφασίσει να ενισχύσουν την πόλωση –στο στυλ εσείς πραξικοπηματίες, εσείς κομμουνιστές- για να μανδρώσουν τα αρνιά-οπαδούς τους.

Παράλληλα, με ενημέρωσαν ότι λειτούργησε και το δίπτυχο: υποσχέσεις και απειλές, επειδή η Κύπρος είναι ένα χωριό και όλοι γνωρίζονται. Οι υποσχέσεις αφορούσαν νέους διορισμούς, που δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ, διότι απαγορεύονται ρητά από την Τρόικα και οι απειλές αφορούσαν απολύσεις, αφού η Τρόικα θα ζητήσει σύντομα τις κεφαλές στο πιάτο υπαλλήλων του δημοσίου και των ημικρατικών οργανισμών. Ετσι, έδωσαν σε όλους να καταλάβουν, ότι τα κόμματα θα προστατεύσουν μόνο τους «νομιμόφρονες» οπαδούς τους.

Εάν οι παραπάνω ισχυρισμοί ευσταθούν –εγώ πιστεύω πως έτσι έχουν τα πράγματα- τότε βρισκόμαστε ενώπιον μίας άκρως αρρωστημένης και επικίνδυνης κατάστασης, που βίωσε ο ελληνικός λαός μετά την κρίση, με αποτέλεσμα να ισχυροποιηθούν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής και τώρα να απειλούν τη Δημοκρατία. Τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να έχουν επιρροή μια και δύο φορές, αλλά στη συνέχεια ακόμα και οι φανατικοί των κομμάτων ξυπνούν.

Οι πολίτες της Κύπρου επέλεξαν να ενισχύσουν τον ΔΗΣΥ και να διασώσουν το ΑΚΕΛ, δικαιώνοντας έτσι την αντιλαϊκή πολιτική τους. Ο μεν Συναγερμός ευθύνεται για το «κούρεμα» των καταθέσεων, που του το άφησε στη διαθήκη του το ΑΚΕΛ, οι δε Κύπριοι κομμουνιστές φέρουν ακεραία την ευθύνη για την οικονομική τραγωδία.

Ψηφίζοντας τα δύο «αδελφά» κόμματα, οι πολίτες έδωσαν συγχωροχάρτι για τα δεινά που περνά ο τόπος και ο λαός… Για τη φτώχεια, για την εξαθλίωση, για το γεγονός ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η ανεργία θα αυξηθεί δραματικά, και πολλές επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο. Αρα, ότι και να πράξουν από εδώ και πέρα οι πολιτικοί των δύο κομμάτων, έχουν εξασφαλισμένη την έγκριση του λαού.

Πρόκειται για μία άκρως αρνητική και προκλητική εξέλιξη, για την οποία οι πολίτες θα μετανιώσουν πικρά. Αλλά, όταν επιχειρήσουν να διορθώσουν την κατάσταση θα είναι και πολύ αργά. Διότι στο μεταξύ θα έχουν επιβληθεί όλα τα σκληρά και αβάστακτα μέτρα, και οι νέοι θα βυθιστούν μαζικά στην ανεργία. Βεβαίως, οι πολιτικοί οι οποίοι δεν διαθέτουν ίχνος αισθημάτων, θα τους απαντήσουν όπως ο Θόδωρος Πάγκαλος στην Αθήνα: Μαζί τα φάγαμε, μαζί τα κάναμε, εσείς μας ψηφίσατε… Ούτε μαζί τα φάγατε, ούτε μαζί τα κάνατε, αλλά σίγουρα εσείς τους ψηφίσατε, εσείς τους αθωώσατε, εσείς τους δίνετε το δικαίωμα να σας κοροϊδεύουν και να σας εξευτελίζουν, και να σας αναγκάζουν να βλέπετε τα παιδιά σας με κομμένα τα φτερά και να μαραζώνετε…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι: Είχα πάντα εξαιρετική γνώμη για το Νίκο Χριστοδουλίδη, και την εξέφρασα πριν αναλάβει τις δύο πιο σημαντικές θέσεις δίπλα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξoxoς διπλωμάτης, μορφωμένος, εξαιρετικός γνώστης του αντικειμένου με το οποίο ασχολείται. Κατά την ομιλία του στην τελετή αποφοίτησης του Κολλεγίου Κουίνς, στο οποίο φοίτησε και ο ίδιος, κέρδισε δικαιολογημένα το παρατεταμένο χειροκρότημα. Για τους απόφοιτους, ο Νίκος είναι και πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση. Ηταν μία υπερήφανη στιγμή για την Κυπριακή Παροικία η παρουσία του και η ομιλία του στην εκδήλωση, όπως και η τιμητική πλακέτα από το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ: Η αμερικανική πρεσβεία επέλεξε ένα στέλεχος του δεξιού ΔΗΣΥ και ένα του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ, για «να τα πουν» για δύο λεπτά με τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν. Απέκλεισε τα άλλα κόμματα, άρα απέκλεισε και τη διαφορετική άποψη. Κακώς έπραξε όποιος το σκέφθηκε, διότι ο κ. Μπάιντεν θα έφυγε με την εντύπωση ότι στο νησί είναι όλοι ίσοι κι όμοιοι σε ότι αφορά το εθνικό θέμα. Δεξιοί και κομμουνιστές στο ίδιο καζάνι… Ευτυχώς, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ διαθέτει γνήσιους φίλους στις Ηνωμένες Πολιτείες, τους ομογενείς μας, οι οποίοι στάθηκαν πάντα στο πλευρό του, και στις καλές και στις άσχημες στιγμές, οι οποίοι του λένε πάντα την αλήθεια και γι’ αυτό τρέφει μεγάλη εκτίμηση για το έργο τους και την αγάπη τους προς την Κύπρο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙΙ: Η αντιπολίτευση «έχασε τη μπάλα» με το θέμα της επίσκεψης του αντιπροέδρου Μπάιντεν. Πρώτον, η επίσκεψη λειτούργησε κατά 95% υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, γι’ αυτό και ο Πρόεδρος πρέπει να αλλάξει το παραμύθι με τη διζωνική. Δεύτερον, ήταν μελανό σημείο η επίσκεψη στα κατεχόμενα, αλλά ο κ. Μπάιντεν ήταν εξαιρετικά προσεκτικός. Και τρίτον, όταν έχεις τον κ. Μπάιντεν στην αυλή σου, δείχνεις μία ανωτερότητα…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο χαφιές της βρετανικής πρεσβείας ξεκίνησε την εκστρατεία εκφοβισμού των υποστηρικτών όσων αρνούνται υποταγή στην Τουρκία, εκτελώντας πληρωμένα «συμβόλαια» εναντίον αυτών που υποθέτει ότι θα εναντιωθούν στο νέο σχέδιο για το κλείσιμο του Κυπριακού. Θέλω, λοιπόν, να του πω ότι το 2014 δεν είναι ούτε 2004 όταν είχε στο πλευρό του τα τσιράκια του Ντικ Τσέινι και μας απειλούσαν, ούτε 1974. Αυτή τη φορά, και ο συγκεκριμένος χαφιές -που χρωστά χιλιάδες ευρώ στο κράτος- και οι υπόλοιποι όμοιοί του, θα αντιμετωπιστούν όπως τους αρμόζει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: