Άρση ασυλίας για Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά και Γιάννη Λαγό




Με 223 ψήφους «υπέρ» και μία ψήφο «παρών», η Βουλή αποφάσισε σήμερα την άρση ασυλίας του γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου και των βουλευτών Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού. «Παρών» ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Μετά την απόφαση της Βουλής ανοίγει ο δρόμος για την άσκηση συμπληρωματικών διώξεων σε βάρος τους για κατοχή πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών και παράνομη σύσταση υλικού.

Το άρθρο 62 του Συντάγματος

Στη φανερή ονομαστική ψηφοφορία δεν μετείχαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και οι βουλευτές των ΑνΕλ. Η αποχώρηση της Χρυσής Αυγής σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει τη σημερινή διαδικασία και επικαλείται το άρθρο 62 του Συντάγματος που θέτει τρίμηνη προθεσμία για τη λήψη απόφασης από τη στιγμή που διαβιβάζεται στη Βουλή το αίτημα των εισαγγελικών Αρχών. Από τη δική τους πλευρά, οι ΑνΕλ, με την κοινοβουλευτική τους εκπρόσωπο Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αποχώρησαν από την ψηφοφορία διαμαρτυρόμενοι γιατί το θέμα αυτό δεν κρίθηκε από το Σώμα, δεδομένου ότι υπάρχει «ένα προδικαστικό ζήτημα, είναι σοβαρό, πρέπει να επιλυθεί από την Ολομέλεια, διαφορετικά υπάρχει παραβίαση Συντάγματος». Είναι χαρακτηριστική η φράση της κ. Χρυσοβελώνη «παραβιάζετε που παραβιάζετε το Σύνταγμα συχνά. Ε, δεν χρειάζεται να το εξευτελίζουμε κιόλας», απευθυνόμενη προς το προεδρείο.

Για το ζήτημα της προθεσμίας, ο προεδρεύων Χρήστος Μαρκογιαννάκης είπε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος, «η άδεια θεωρείται ότι δεν δόθηκε αν η Βουλή δεν αποφανθεί μέσα σε τρεις μήνες αφότου η αίτηση του εισαγγελέα για δίωξη διαβιβάστηκε στον πρόεδρο της Βουλής. Η τρίμηνη προθεσμία αναστέλλεται κατά τη διάρκεια των διακοπών της Βουλής». Είπε ακόμη ότι το ζήτημα έχει απασχολήσει επανειλημμένα στο παρελθόν την Ολομέλεια, διότι πολλές αιτήσεις άρσης ασυλίας ήρθαν μετά την παρέλευση του τριμήνου επειδή είχαν παρεμβληθεί είτε διακοπές του Πάσχα και των Χριστουγέννων είτε εκλογές, και επί του ζητήματος η Βουλή είχε ομοφώνως αποφανθεί ότι δεν τίθεται θέμα και λαμβάνονται υπόψη και οι διακοπές τις οποίες αποφασίζει το Σώμα. Επικαλέστηκε μάλιστα, ο κ. Μαρκογιαννάκης παλαιότερη υπόθεση με εμπλεκόμενο κ. Μαντούβαλο όπου τα δικαστήρια απεφάνθησαν ότι η Βουλή ορθώς έχει ερμηνεύσει το Σύνταγμα και επομένως, δεν τίθεται θέμα παρέλευσης της προθεσμίας.

Νίκος Μιχαλολιάκος 

Με τη θέση ότι η άσκηση δίωξης σε βάρος τους είναι καθαρά πολιτική, σχεδιάστηκε και καθοδηγήθηκε από την κυβέρνηση με στόχο να ανακοπεί η ανοδική πορεία του κόμματος τους, προσήλθαν στη συνεδρίαση για τις άρσεις ασυλίας τους ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές του κόμματος Χρήστος Παππάς και Γιάννης Λαγός.

Οξύς, επιθετικός και αρκετές φορές υβριστικός, ο γραμματέας του Λαϊκού Συνδέσμου της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος κατήγγειλε τη σημερινή διαδικασία και μαζί το γεγονός ότι «οδηγήθηκε με χειροπέδες ο αρχηγός του τρίτου σε δύναμη πολιτικού κόμματος της χώρας για να μιλήσει στη Βουλή». Με τη φράση «έχω να πω πολλά. Δεν μου φτάνουν τα πέντε λεπτά. Μπορείτε να κλείσετε το μικρόφωνο όπως με κλείσατε και στη φυλακή» ξεκίνησε την ομιλία του από τα έδρανα του κόμματος. Ο γραμματέας της ΧΑ απευθύνθηκε κατ΄ επανάληψη «στους 536.000 των Ελλήνων και των Ελληνίδων που ύψωσαν περήφανα το ανάστημα τους ενάντια στη χούντα του Βενιζέλου και του Σαμαρά που φυλακίζει βουλευτές πολιτικούς αντιπάλους» και κατήγγειλε ότι παράνομα και αντισυνταγματικά στερείται των πολιτικών του δικαιωμάτων, αφού ο εισαγγελέας των φυλακών του Κορυδαλλού αρνείται να εγκρίνει τα αιτήματά του να συμμετάσχει σε κρίσιμα νομοσχέδια που συζητούνται στο κοινοβούλιο.

«Σας ομιλεί ο αρχηγός του τρίτου πολιτικού κόμματος της χώρας» είπε. Όταν απευθύνθηκε σε βουλευτές με τη φράση «ντροπή σας ψευτοδημοκράτες» και του έγινε σύσταση από το προεδρείο, τότε ο Νίκος Μιχαλολιάκος επέμεινε με την προσβλητική προτροπή «σκάσε ρε!».

Κατήγγειλε ότι οι τηλεφωνικές επαφές που περιλαμβάνονται στη δικογραφία ως τηλέφωνα προς τον Πατέλη είναι επαφές το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου, όταν εκείνη την ώρα ο ίδιος απουσίαζε από το γραφείο του και εκεί βρισκόταν κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής, καθώς και ο εισαγγελέας Νομικός. Αναφέρθηκε σε εγκλήματα οπαδών κομμάτων για τα οποία «ποτέ δεν φυλακίσθηκαν βουλευτές του κόμματος ως ηθικοί αυτουργοί». Ανάμεσα σε αυτά, η υπόθεση Τεμπονέρα, για την οποία είπε ότι «μέλη της ΝΔ δολοφόνησαν έναν άνθρωπο και όχι μόνο δεν εδιώχθη η ηγεσία και ο πρόεδρος του κόμματος, αλλά και βουλευτές της ΝΔ υπερασπίστηκαν τους κατηγορούμενους στο δικαστήριο».

Αναφέρθηκε και σε υπόθεση της προεκλογικής περιόδου του 1985, κατά την οποία μέλος της νεολαίας της ΕΠΕΝ δολοφονεί σε χωριό έξω από τη Σπάρτη, κατόπιν πολιτικής διαμάχης, συγχωριανό του. «Δεν θα πω το όνομα εκείνου που σκότωσε. Κατηγορήθηκε, φυλακίστηκε και σήμερα είναι ελεύθερος. Έχω όμως να πω το όνομα εκείνου που ήταν αρχηγός της νεολαίας της ΕΠΕΝ και είναι ο Μάκης Βορίδης» είπε.

Η Χρυσή Αυγή είναι θύμα μιας πολιτικής σκευωρίας είπε και, αναφερόμενος στο βίντεο Μπαλτάκου, αφηγήθηκε πως και άλλες φορές τα έλεγε αυτά ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης σε προσωπικές τους συνομιλίες. «Αυτά που είπε ο Μπαλτάκος στον συναγωνιστή μου, τον Κασιδιάρη, είναι αλήθεια. Γιατί τα ίδια έλεγε και σε μένα. Γιατί τον Μπαλτάκο δεν τον ξέρει κανείς σας νωρίτερα από ότι τον ξέρω εγώ. Εγώ γνώρισα τον Μπαλτάκο ως μαθητής σε εθνικιστικούς αγώνες το 1973, στο Γραφείο της ΕΟΚΑ Β΄ και μετά στο εθνικιστικό κίνημα» είπε και πρόσθεσε: «Όποτε ήθελε να μου πει κάτι, για λόγους ασφαλείας ο Τάκης Μπαλτάκος μου έλεγε να βγούμε στο μπαλκόνι γιατί φοβόταν κοριούς και κάμερες».

«Όμως δεν ήταν μόνο ο Μπαλτάκος. Μέσα στα τηλέφωνα, στα δύο κινητά που κατάσχεσε η αντιτρομοκρατική, όπου έχετε βγάλει του κόσμου της λεπτομέρειες, υπήρχε ένα όνομα και κάποιες κλήσεις. Να σας το πω; Γεώργιος Μουρούτης. Ο οποίος ήθελε και αυτός επαφές. Καθώς και δύο υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας σε μυστικές επαφές εκτός των γραφείων της Βουλής. Θέλαν να μας προσεταιριστούν» είπε.

Γιάννης Λαγός

Άντρο της ψευδοδημοκρατίας, χαρακτήρισε τη Βουλή ο Γιάννης Λαγός και κατήγγειλε ότι διώκεται αν και δεν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος του. «Νομίζετε ότι με αυτό που κάνατε θα μας κάνετε να μην είμαστε Χρυσαυγίτες, εθνικιστές και πατριώτες. Μπλέξατε άσχημα μαζί μας. δεν είμαστε σαν αυτούς που συναγελάζεστε. Είμαστε άλλοι άνθρωποι. Υπερήφανοι. Τίμιοι. Πάνω από όλα πιστοί σε ότι κάνουμε» είπε.

Για τη δολοφονία της 28ης Σεπτεμβρίου στο Κερατσίνι είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος του ιδίου και του «συναγωνιστή του, του Γιώργου του Πατέλη» τον οποίο και αυτόν «άδικα τον τραβολογάνε». Καταλόγισε εμπάθεια σε ανακριτές και εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση και αναγνώρισε ότι είχε στο σπίτι του πιστόλι, αλλά για την προσωπική του ασφάλεια. Είπε ακόμη ότι η αντιτρομοκρατική δεν βρήκε στοιχεία όταν έψαξε το σπίτι του και αφού ευχαρίστησε τους «συναγωνιστές του που παράνομα είναι κρατούμενοι» είπε: «Είμαι πολύ τυχερός που έχω αυτή τη γυναίκα για μητέρα μου και αυτή την κοπέλα για σύντροφό μου».

Χρήστος Παππάς

«Θέλω να μοιραστώ μαζί σας την ευτυχία που νιώθω να ζω σε μια χώρα» είπε ο Χρήστος Παππάς, «όπου Χριστοφοράκος, Καράβελας, Γιάννος Παπαντωνίου, Καρχιμάκης, Τσουκάτος, Κοντομηνάς -αυτόν τον καναλάρχη που ευθύνεται και για τις τηλεδίκες στο κανάλι του-, όλους τους καταδικασθέντες στελέχη της ΝΔ για το δομημένο ομόλογο, μάλιστα με την κατηγορία και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, να ζω σε μια χώρα όπου Φλώρος και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Energa και Hellas Power, με συνηγόρους τούς κυρίους Βορίδη και Μαρκογιαννάκη, που κυκλοφορούν ελεύθεροι».

Χαρακτήρισε αρχιερέα της διαπλοκής τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση στην ουσία έχει χάσει τη λαϊκή εντολή και με εντολή Σαμαρά βάζει τους βουλευτές του τρίτου πολιτικού κόμματος στη φυλακή. Μίλησε για «εκμυστηρεύσεις του Άδωνι Γεωργιάδη» και είπε πως ο υπουργός Υγείας του έλεγε «προτιμώ ο γιος μου στα 16 του να είναι Χρυσαυγίτης παρά Συριζαίος» και του ζητούσε να του πούνε κάποια στιγμή. Αφηγήθηκε πως ο πρόεδρος της Βουλής τον προσφωνούσε «Χρηστάρα» και ότι του έλεγε: «Ρε συ, πες στον Ηλία πως και εγώ και χειρότερα έλεγα όταν ήμουν μικρός, αλλά να πέσουν οι τόνοι». Μίλησε για συνομιλίες του με τον κ. Τσιάρα, κατά τις οποίες γίνονταν σχόλια για το πρόσωπο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Είπε ακόμη ότι η διαδικασία για την άρση ασυλίας των τριών είναι σε παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού διότι έχει παρέλθει η τρίμηνη προθεσμία από τότε που έγινε το αίτημα των εισαγγελικών αρχών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης 

«Δηλαδή, συνωμότησε ένα βράδυ ολόκληρη η δικαιοσύνη, ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου και επανέλαβε ότι «η Δικαιοσύνη στη χώρα μας που λειτουργεί το κράτος δικαίου είναι ανεξάρτητη. Είτε το θέλουν μερικοί, είτε δεν το θέλουν. Και θα αντιμετωπιστούν με τα όπλα της δημοκρατίας, με τις αρχές της συνταγματικής νομιμότητας και του κράτους δικαίου». Είπε ακόμη ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη εγγυώνται δίκαιη δίκη για όλους.

      Κ. Βλαχοδήμου-ANA-MPA

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας η μεταγωγή στη Βουλή Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού

Στις 12 το μεσημέρι προσέρχονται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Χρήστος Παππάς και ο Γιάννης Λαγός για τη σημερινή λήψη απόφασης στο αίτημα των εισαγγελικών αρχών για την άρση της βουλευτικής τους ασυλίας.

Η μεταγωγή των τριών βουλευτών, που βρίσκονται ήδη προφυλακισμένοι στον Κορυδαλλό, θα γίνει με αυστηρά μέτρα ασφαλείας ενώ ειδικό σχέδιο θα ακολουθήσει και αυτή τη φορά η Φρουρά της Βουλής με δεδομένη και την εντολή που έχει δώσει ο πρόεδρος του Σώματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης για αυστηρή εφαρμογή και σεβασμό των δικονομικών κανόνων.

Οι έλεγχοι κατά την είσοδο θα είναι αυστηροί ενώ αναμένεται να περιοριστούν και οι άδειες εισόδου του κοινού στα θεωρεία. Οι κ.κ. Μιχαλολιάκος, Παππάς και Λαγός θα έχουν δικαίωμα λόγου και ψήφου.

Στις δικογραφίες που είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή γίνεται επίκληση όχι μόνο μαρτυρικών καταθέσεων αλλά και του υλικού που βρέθηκε στα σπίτια των υποδίκων προκειμένου να ασκηθούν συμπληρωματικές διώξεις για κατοχή πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών και για σύσταση παράνομου αρχείου (σ.σ. αφορά κυρίως τον Χρήστο Παπά).

Η Χρυσή Αυγή αναμένεται, και ενώπιον της Ολομέλειας, να επικαλεστεί το άρθρο 62 του Συντάγματος που αναφέρεται στην άρση ασυλίας των βουλευτών. Όπως ειδικότερα αναφέρει το άρθρο 62 του Συντάγματος, «Η άδεια για την άσκηση δίωξης θεωρείται ότι δεν δόθηκε, αν η Βουλή δεν αποφανθεί μέσα σε τρεις μήνες αφότου η αίτηση του εισαγγελέα για δίωξη διαβιβάστηκε στον πρόεδρο της Βουλής». Στο ίδιο άρθρο ωστόσο προβλέπεται ότι «η τρίμηνη προθεσμία αναστέλλεται κατά τη διάρκεια των διακοπών της Βουλής».

Η συνταγματική πρόνοια για την αναστολή της προθεσμίας, στην περίπτωση των διακοπών της Βουλής, έχει επισημανθεί και από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ευάγγελο Μεϊμαράκη, σε επιστολή του προς τις ανακρίτριες του Εφετείου Αθηνών Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και Μαρία Δημητροπούλου-Ανδρεάδου. Στην επιστολή εκείνη ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι, από το αίτημα της εισαγγελικής αρχής και μετά, έγινε ακρόαση των βουλευτών που βρίσκονται προφυλακισμένοι στον Κορυδαλλό από την Επιτροπή Δεοντολογίας, η Επιτροπή εξέδωσε τη γνωμοδότησή της και στη συνέχεια με απόφαση της Ολομέλειας, υπήρξε διακοπή των εργασιών του Σώματος για τις εορτές του Πάσχα, «η οποία σημειωτέον αναστέλλει την προθεσμία αποφάνσεως της Βουλής, ενώ είθισται να επέρχεται διακοπή των εργασιών και την περίοδο πριν από τη διεξαγωγή εκλογών ή των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση».

Σημειώνεται ότι στις 09:30, περίπου 150 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος ενάντια στην “πολιτική σκευωρία κατά της Χρυσής Αυγής” ενω η αστυνομία έχει θέσει φραγμό στη διασταύρωση Αμαλίας και Β. Σοφίας, στο ρεύμα ανόδου.

ΠΗΓΗ: ANA-MPA

XrisiAvgi-Pappas04-05october2013

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: