Μαλίκι: Οι στρατιώτες μας υπέστησαν «μια αναποδιά», όχι ήττα




Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι δεσμεύθηκε σήμερα να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, διαβεβαιώνοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας μας υπέστησαν «μια αναποδιά» απέναντι στους ισλαμιστές μαχητές, όμως όχι «ήττα».

«Θα αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και θα οδηγήσουμε τη συνωμοσία σε αποτυχία», υπογράμμισε ο Μαλίκι στη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος. «Μια αναποδιά δεν είναι ήττα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ) που ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου.

Εξάλλου ο Μαλίκι κάλεσε σήμερα όλες τις φυλές του Ιράκ να αποκηρύξουν τους ισλαμιστές αντάρτες. «Καλώ τις φυλές να αποκηρύξουν όσους είναι δολοφόνοι και εγκληματίες που εκπροσωπούν ξένα συμφέροντα», είπε.

Παράλληλα ο ιρακινός πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι εθελοντές που κατατάσσονται για να πολεμήσουν εναντίον των ανταρτών είναι τόσο σουνίτες όσο και σιίτες, ενώ επέκρινε τα μέσα ενημέρωσης του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας που χαρακτήρισαν «επαναστάτες» τους μαχητές του ΙΚΙΛ. «Να γνωρίζετε ότι (οι αντάρτες) θα καταφύγουν σε εσάς και οι χώρες σας θα υποφέρουν επισης από τον πόλεμο», υπογράμμισε.

Επίσης ο Μαλίκι άφησε να εννοηθεί ότι σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου της χώρας, αναφερόμενος στο ιρακινό σύνταγμα το οποίο προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός της χώρας ορίζεται από το κόμμα με τις περισσότερες έδρες.

Στο μεταξύ οι αντάρτες κατέλαβαν σήμερα τρία χωριά στο βόρειο Ιράκ έπειτα από σφοδρές μάχες με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας και τους κατοίκους, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 20 πολίτες, δήλωσε ένας τοπικός αξιωματούχος.

Πρόκειται για τα χωριά Άλμπου Χάσαν, Μπιρουάζλι και Μπαστάμλι στην επαρχία Σαλαχεντίν, διευκρίνισε ο Σάλαλ Άμπντουλ Μπάμπαν.

ΠΗΓΗ: DPA, AFP,REUTERS, APE-MPΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: