Από την τηλεόραση, βασίλισσα της Ισπανίας




Ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος ανακοίνωσε χθες ότι παραδίδει το θρόνο στον γιο του Φίλιππο. Πράγμα που συνεπάγεται ότι η σύζυγός του, πριγκίπισσα Λετίθια, πλέον θα είναι η νέα βασίλισσα.

Ο 76χρονος Χουάν Κάρλος απευθύνθηκε στο ισπανικό έθνος λέγοντας ότι «η νέα γενιά πρέπει να βρίσκεται στο προσκήνιο, νεότεροι άνθρωποι με νέα ενέργεια». Ωστόσο, ποια είναι η γυναίκα που θα βρίσκεται στο πλευρό του νέου βασιλιά Φίλιππου.

Γεννημένη στις 15 Σεπτεμβρίου 1972 στο Οβιέδο, η Λετίθια Ορτίθ, εγγονή οδηγού ταξί και κόρη δημοσιογράφου σπούδασε επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, ενώ πήρε μάστερ στη δημοσιογραφία και δούλεψε για λίγους μήνες σε εφημερίδα του Μεξικού.

Επιστρέφοντας στην Ισπανία έγινε γνωστή από την μετακίνησή της στην τηλεόραση του Bloomberg, ενώ αργότερα το 2000 έγινε παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων για την TVE της Ισπανίας.

Η Λετίθια παντρεύητκε στις 22 Μαΐου 2004 τον πρίγκιπα Φίλιππο. Η πολυτελής και μουσκεμένη από τη βροχή τελετή του γάμου τους στον Καθεδρικό Ναό Αλμουδένα της Μαδρίτης έδωσε τέλος στις εικασίες ετών για την ερωτική ζωή του πρίγκιπα.

Η φωτογενής 41 ετών σήμερα Λετίθια θα είναι η πρώτη γέννημα – θρέμμα Ισπανίδα βασίλισσα μετά την Μαρία ντε λας Μερσέδες, πρώτη σύζυγο του προπάππου του Φελίπε, Αλφόνσο ΙΓ’ που πέθανε το 1904.

Πολύ πριν ενταχθεί στην βασιλική οικογένεια της Ισπανίας η Λετίθια ήταν αναγνωρίσιμη μέσω της δουλειάς της, καθώς παρουσίαζε το βραδυνό δελτίο ειδήσεων της ισπανικής δημόσιας τηλεόρασης (TVE). Προηγουμένως, είχε εργαστεί σε ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, αλλά και εφημερίδες προτού μεταγραφεί στην τηλεόραση.

Η μεσαία τάξη, από την οποία προερχόταν, αλλά και το διαζύγιο που είχε στο ενεργητικό της δυσαρέστησαν μερίδα των Ισπανών. Παντρεύτηκε τον καθηγητή φιλολοφίας Αλόνσο Γκερέρο, το 1999, ωστόσο χώρισαν λίγους μήνες αργότερα.

Αλλά το προσγειωμένο προφίλ της και το κομψό της ντύσιμο καλωσορίστηκε με θέρμη στους κόλπους της ισπανικής μοναρχίας, που αποκαταστάθηκε το 1975 μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο.

Οταν ο πρίγκιπας Φελίπε διέκοψε την Ορτίθ στην επίσημη παρουσίαση του αρραβώνα τους, την ώρα που εξηγούσε ότι θα αφήσει τη δουλειά της στην τηλεόραση, η μέλλουσα βασίλισσα του είπε: «Άσε με να τελειώσω!»

Τα πρώτα χρόνια της ως πριγκίπισσα, η Ορτίθ έδωσε μάχη για να κερδίσει τη συμπάθεια των Ισπανών, οι οποίοι συχνά την χαρακτήριζαν απόμακρη και ψυχρή στις δημόσιες εκδηλώσεις. Ωστόσο, η αυτοκτονία της αδελφής της Έρικα το Φεβρουάριο του 2007, έφερε πιο κοντά της τους Ισπανούς.

Ντυμένη στα μαύρα και έγκυος στο δεύτερο παιδί της, η Ορτίθ ξέσπασε σε όταν μίλησε σε πλήθος δημοσιογράφων, αποχωρώντας από την επιμνημόσυνη δέηση για την αδελφή της. «Ευχαριστώ όλους όσους νιώσατε θλίψη για το θάνατο της μικρής μου αδελφής», είχε πει η Ορτίθ, ενώ ήταν γαντζωμένη στο μπράτσο του Φελίπε.

«Άνοιξε» το μυαλό του Φελίπε
Η Λετίθια συνάντησε τον Ισπανό πρίγκιπα στη Γαλικία, το Νοέμβριο του 2002, όταν εκείνη κάλυπτε την περιβαλλοντική καταστροφή στην ακτογραμμή της βορειοδυτικής περιοχής μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου Prestige.

«Η Λετίθια άνοιξε το πνεύμα του Φελίπε», ανέφερε ο συγγραφέας Άντριου Μόρτον, μέλος της οικογένειας Ορτίθ, στο βιβλίο του για την ισπανική βασιλική οικογένεια, το οποίο εκδόθηκε πέρυσι τον Απρίλιο.

Ο πατέρας της Λετίθια, Χεσούς Ορτίθ, την έχει περιγράψει ως τελειομανή με καλά στεριωμένα τα μυαλά της, μία άποψη που συμμερίστηκε και η μητέρα της Παλόμα Ροκασολάνο, που ήταν νοσηλεύτρια και συνδικαλίστρια σε μεγάλο νοσοκομείο της Μαδρίτης.

Η Λετίθια είχε συχνά δώσει τροφή για σχόλια στα κουτσομπολίστικα τηλεοπτικά προγράμματα, διαδικτυακές στήλες, εφημερίδες και περιοδικά, τα οποία κυρίως εστίαζαν στο ντύσιμό της και το αδύνατο σώμα της, κάτι που φούντωνε τις φήμες περί ανορεξίας.

Είχε κάποια προβλήματα υγείας που λίγοι ήξεραν, αν και τον Αύγουστο του 2008 η πριγκίπισσα υποβλήθηκε στην μύτη για να ισιώσει το διάφραγμά της και να λύσει το πρόβλημα στην αναπνοή της, όπως είχε ανακοινώσει το Παλάτι.

Πέντε πράγματα για τη Λετίθια

1. Γυναίκα καριέρας
Μία κοινή θνητή και διαζευγμένη, Λετίθια Ορτίθ Ροκασολάνο, προέρχεται από οικογένεια της μεσαίας τάξης. Πολύ γνωσή παρουσιάστρια και δημοσιογράφος (με πατέρα και γιαγιά επίσης δημοσιογράφους), η Λετίθια είχε μόλις κερδίσει το βραβείο της καλύτερης Ισπανίδας δημοσιογράφου κάτων των 30 ετών, όταν γνώρισε τον Φελίπε σε πάρτυ συναδέλφου της το 2002. Ούσα πολύ ερωτυμένη άφησε την καριέρια της πριν από το γάμο της με τον Ισπανό πρίγκιπα, πριν από δέκα χρόνια.

2. Αστέρι των εξωφύλλων
Αμέσως η Λετίθια κέρδισε την καρδιά των περιοδικών που εστίαζαν στα φορέματά της, τα μαλλιά, τα παπούτσια αλλά και το βάρος της -τις διαφοροποιήσεις του αδύνατου σώματός της-, καθώς και στις δύο κόρες της Λεονόρ και Σοφία, που είναι πάντα ντυμένες εξίσου όμορφα όπως η μητέρα τους.

3. Αφοσιωμένη πριγκίπισσα
Η μέλλουσα βασίλισσα έχει διατελέσει το ρόλο της ως πριγκίπισσα αφήνοντας χώρο και για την ίδια. Την τελευταία δεκαετία έχει εμφανιστεί σε 190 επίσημες εκδηλώσεις μόνη της (πέραν αυτών που εμφανίστηκε στο πλευρό του συζύγου της), ενώ είχε 107 ακροάσεις μόνη της. Με τον Φελίπε έχει πραγματοποιήσει 73 ταξίδια σε 38 χώρες.

4. Πρωταθλήτρια στις φιλανθρωπίες
Στις αγαπημένες της εκστρατείες συγκαταλέγεται η έρευνα πάνω στις σπάνιες ασθένειες, την εκπαίδευση και στη στήριξη των προγραμμάτων σίτισης του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Στηρίζει ακόμη τους ισπανούς σχεδιαστές μόδας, όπως ο Felipe Varela.

5. Χαμηλών τόνων «γαλαζοαίματη»
Η Λετίθια προσπαθεί πάντα να εξισορροπεί ανάμεσα στην κανονικότητα της μεσαίας τάξης -από την οποία προέρχεται- και του βασιλικού πρωτοκόλλου: της αρέσει να πηγαίνει σινεμά, σε συναυλίες indie μουσικής και μια φορά εμφανίστηκε με τζιν σε έκθεση βιβλίου. Εχει υποθήκη ένα διαμέρισμα και πιθανώς είναι η μόνη γαλαζοαίματη που έχει μετακινηθεί με το μετρό. Σύμφωνα με την ισπανική El Pais η Λετίθια και ο Φελίπε πηγαίνουν οι ίδιοι τα παιδιά τους στο σχολείο και τα βάζουν για ύπνο το βράδυ.

Πηγές: People Magazine, Γαλλικό Πρακτορείο, ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: