Κτίζει τείχος με την Ε.Ε. η τουρκική πλευρά




Του Κώστα Βενιζέλου, www.philenews.com

Οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει πώς με τα όσα κατατίθενται και διατυπώνονται από τουρκικής πλευράς, η αναβαθμισμένη εμπλοκή της στη διαπραγματευτική διαδικασία καθίσταται επιβεβλημένη. Αποδέκτες του μηνύματος αυτού είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία και είναι προφανές πως το κεφάλαιο συμμετοχής του απεσταλμένου της Ένωσης, Πίτερ Βαν Νούφελ στις συνομιλίες επανέρχεται.

Αξιωματούχοι της Κομισιόν επιχειρούν να πείσουν την τ/κ πλευρά να άρει τις ενστάσεις της ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα της επίσκεψης Μπαρόζο στο νησί. Η τουρκική πλευρά δέχεται μεν την εναρμόνισή της με το κοινοτικό κεκτημένο ( βασικά οι «νομοθεσίες» του κατοχικού καθεστώτος) την ίδια ώρα, όμως, απορρίπτει κάθε συμμετοχή της Ένωσης στη διαδικασία. Απορρίπτει ακόμη και την ενημέρωση του κ. Βαν Νούφελ για τα όσα συζητούνται στις διαπραγματεύσεις και τούτο συνδέεται με την βασική της προσέγγιση: Μακριά η Ε.Ε. από τη διαδικασία.

Η τουρκική πλευρά αρχικά είχε απορρίψει πλήρως το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ε.Ε. στη διαδικασία. Στη συνέχεια έχει αποδεχθεί την εμπλοκή μόνο όταν θα συζητείται το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καμία, όμως, παρέμβαση και έλεγχος της συμβατότητας των υπό συζήτηση προνοιών με το κοινοτικό κεκτημένο. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι έχει απορρίψει και την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για συγκρότηση νέας ομάδας εργασίας, που θα ασχολείται αποκλειστικά με την Ε.Ε. και επικεφαλής της να είναι ο κ. Πίτερ Βαν Νούφελ.

Αυτό που ανησύχησε την Ε.Ε. είναι θέσεις που έχουν εκφραστεί τόσο στη διάρκεια των συναντήσεων των δυο διαπραγματευτών όσο και στις επαφές που έχουν εκπρόσωποι του κατοχικού καθεστώτος με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Πρώτο, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει τη διπλή εκπροσώπηση της Κύπρου σε Ευρωπαϊκά Συμβούλια. Δηλαδή, η χώρα να εκπροσωπείται από ένα Ελληνοκύπριο και ένα Τουρκοκύπριο. Αυτό δεν προβλέπεται από τους κανόνες λειτουργίας της Ε.Ε. και δεν γίνεται αποδεκτό. Είναι, ωστόσο, δείγμα των πραγματικών προθέσεων της τουρκικής πλευράς και για τη μορφή της λύσης.

Δεύτερο, έχει διατυπωθεί η θέση ότι στη χώρα θα λειτουργούν χωριστές Κεντρικές Τράπεζες. Τόσο η Κομισιόν όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορούν καν να συζητήσουν τέτοια ρύθμιση.

Τρίτο, η τουρκική πλευρά επιμένει σε μόνιμες παρεκκλίσεις, ακόμη και σε θεμελιώδη ζητήματα για την Ε.Ε. Επιμένει, κι αυτό δεν είναι ασφαλώς καινούργιο, να καταστεί η λύση πρωτογενές δίκαιο.

Πολλοί θεωρούν πως οι θέσεις που διατυπώνονται από τουρκικής πλευράς είναι αποτέλεσμα άγνοιας για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν, όμως και εκείνοι που εκτιμούν πως σκοπίμως διατυπώνονται και έχουν στόχο να εξουδετερώσουν κάθε συνεννόηση με την ε/κ πλευρά αλλά και να απομακρύνουν ρυθμίσεις που επιβάλλονται λόγω της ιδιότητας του κράτους-μέλους που έχει η Κύπρος. Ξένος διπλωμάτης, που έχει συζητήσει τα θέματα αυτά με την τουρκική πλευρά, επισήμανε με νόημα πως είναι προφανές ότι θέλουν τη το κοινοτικό κεκτημένο να εναρμονισθεί με τη λύση και όχι το αντίθετο.

Υπόγειες κόντρες στα κατεχόμενα ενόψει «προεδρικών εκλογών»

Ο ΚΟΥΝΤΡΕΤ Οζερσάι «φτιάχνει» διεθνές προφίλ με τις επισκέψεις στις διάφορες πρωτεύουσες, ο Ντερβίς Έρογλου διαμηνύει πως «είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει πολιτικά», ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αυξάνει τις εμφανίσεις του και προβάλλεται ως «η λύση από τα παλιά», ενώ ο Οζντίλ Ναμί, αγχώνεται «να μην χάσει το τρένο». Στο βάθος ως αουτσάιντερ φαίνεται να παρανομεύει και η «πρόεδρος» της ψευδοβουλής, Σιμπέρ Σιμπέλ.

Οι λεγόμενες προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Μάρτη στα κατεχόμενα, δημιουργούν από νωρίς κινητικότητα, υπόγειες κόντρες, έντονο ανταγωνισμό Είναι πρόδηλο πως έχει αρχίσει ένας αγώνας επικράτησης. Η πολιτική στο Κυπριακό δεν επηρεάζεται, καθώς ως γνωστό στην τουρκική πλευρά καθορίζεται στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και εγκρίνεται από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας( ΣΕΑ). Είναι, όμως, προφανές ότι τα εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια αποσπούν την προσοχή και σε εξέλιξη βρίσκεται μια υπόγεια, τις πλείστες φορές, αντιπαράθεση. Ο Ντερβίς Έρογλου και Οζντίλ Ναμί τα τσούγκρισαν, για πρώτη φορά και δημόσια για τη διαχείριση του Κυπριακού.

Ο Έρογλου δεν φαίνεται να έχει ερείσματα εκτός κατεχομένων. Ούτε και την Τουρκία εξυπηρετεί, η οποία καλοβλέπει τον Κουντρέτ Οζερσάι. Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής έχει πολύ καλές σχέσεις με το τουρκικό ΥΠΕΞ, είναι της πάγιας γραμμής και αυτός μοιράζει παιχνίδι στις διαπραγματεύσεις. Ακόμη και παρόντος του κατοχικού ηγέτη, αυτός διαπραγματεύεται. Υποτίθεται μεταφράζει για λογαριασμό του Έρογλου. Μιλά πέντε λεπτά ο ένας, μεταφράζει για είκοσι λεπτά ο άλλος…

Ο Οζντίλ Ναμί θεωρούσε ανοικτό το δρόμο για τη δική του υποψηφιότητα, ωστόσο, τα σχέδια του προς το παρόν φαίνεται να τα χαλά ο Ταλάτ, καθώς ανήκουν στο ίδιο κόμμα και ένας εξ αυτών θα είναι «υποψήφιος». Ο Ναμί θεωρείται από ξένους, δυτικούς διπλωμάτες, ως μια «καλή περίπτωση» και χαρακτηρίζεται ως «συναινετικό στοιχείο». Οι σχέσεις του με την Άγκυρα είναι καλές, όμως είναι σαφές πως οι προτιμήσεις τους στην Τουρκία είναι άλλες. Οζερσάι ενδεχομένως και ο Ταλάτ, θα εξυπηρετούσε καλύτερα τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Μέχρι να καθαρίσει το «προεκλογικό» τοπίο, πολλές θα είναι οι εσωτερικές συγκρούσεις. Η Τουρκία έχει άλλες προτεραιότητες για να παρέμβει και να καθορίσει από τώρα το σκηνικό.

Διεκδικεί θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Η ΤΟΥΡΚΙΑ διεκδικεί εκ νέου θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, για το 2015 και για περίοδο δυο χρόνων. Το γεγονός ότι η κατοχική δύναμη δεν βρήκε ουσιαστικά εμπόδια το 2010 όταν και πάλιν διεκδίκησε και κατάφερε να εκλεγεί, της επιτρέπει να διαμορφώσει ένα λόμπι υποστηρικτών της στο πεδίο των Ηνωμένων Εθνών. Τις δυο θέσεις διεκδικούν εκτός από την Τουρκία, η Ισπανία και η Νέα Ζηλανδία. Οι εκλογές θα γίνουν τον ερχόμενο Οκτώβριο και όπως πληροφορούμαστε η προεκλογική εκστρατεία της Τουρκίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Μια χώρα, η οποία διεκδικεί σε μια πενταετία δυο φορές θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας είτε αισθάνεται πολύ ισχυρή είτε κυριαρχείται από αλαζονεία.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: