Του Κώστα Βενιζέλου, www.philenews.com

Αυστηρή νότα προς όλους τους πρεσβευτές που είναι διαπιστευμένοι στην Κυπριακή Δημοκρατία για να σέβονται την κυριαρχία του κράτους και τη χώρα, η οποία τους φιλοξενεί, θα στείλει η κυβέρνηση με αφορμή τη συμμετοχή κάποιων εξ αυτών σε συνάξεις του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί.

Όπως είναι γνωστό, οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο Δευτέρα στη διάρκεια συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και αναμένεται ότι θα διαβιβασθούν προς το διπλωματικό σώμα τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ότι με βάση και την διπλωματική πρακτική θα εκδοθεί ρηματική διακοίνωση προς όλες τις διπλωματικές αποστολές που βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, να αποφεύγουν ρητώς τις επαφές με αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος, καθώς τούτο συνιστά και παραβίαση νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά αποφάσεων και ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Όσοι ξένοι διπλωμάτες θα παραβιάσουν εφεξής τη νέα ρηματική διακοίνωση, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα μέτρα που θα αποφασισθούν και τα οποία θα επηρεάζουν και τη δουλειά τους. Μεταξύ άλλων, πρόθεση είναι να υποβαθμίζεται το επίπεδο των επαφών που θα έχουν οι διπλωμάτες με εκπροσώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι είχαν εκδοθεί και στο παρελθόν ρηματικές διακοινώσεις, οι οποίες στη συνέχεια είχαν ατονήσει, σε σημείο που μπήκαν βαθιά στα συρτάρια του κυπριακού κράτος.

Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί, έχει οργανώσει ως γνωστό, δυο γεύματα με πρέσβεις ξένων χωρών, στις 13 και στις 24 Ιουνίου, για «να τους ενημερώσει για τις τουρκοκυπριακές θέσεις στις συνομιλίες». Έχει χαρακτηρίσει τις συνάξεις αυτές ως «γεύματα εργασίας». Στις 13 Ιουνίου ο Οζντίλ Ναμί είχε συναντηθεί με τους πρέσβεις της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Σλοβακίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας και της Πολωνία. Στις 24 Ιουνίου, συναντήθηκε σε γεύμα με τους πρέσβεις του Βελγίου, της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ουγγαρίας και της Αυστραλίας. Ένας αριθμός πρεσβευτών που είχαν προσκληθεί δεν ανταποκρίθηκαν και δεν παρέστησαν.

Πληροφορίες, επίσης, αναφέρουν πως Αμερικανοί και Βρετανοί διπλωμάτες φέρονται να είχαν κατ΄ιδίαν επαφές με αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος, πλην όμως η μη δημοσιοποίηση τους δυσκολεύει την επιβεβαιώσει τούτου. Όπως τόνιζαν ενημερωμένες πηγές, μια τέτοια συνάντηση φαίνεται να είχε και αξιωματούχος Διεθνούς Οργανισμού. Σημειώνεται πως το υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε διάβημα προς πρέσβη, που είχε πρόσφατα αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τον Ναμί στο γραφείο του, στο λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών. Η συνάντηση έγινε γνωστή καθώς το ψευδοκράτος δημοσιοποίησε φωτογραφία.

Το κατοχικό καθεστώς σε συνδυασμό και με άλλες κινήσεις και ενέργειες επιχειρεί να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος. Ο Οζντίλ Ναμί, ο οποίος παρουσιάζεται ως «συναινετικός», «ευέλικτος», έχει αναλάβει συστηματικά και εργολαβικά αυτό το στόχο με τις επαφές που πραγματοποιεί εντός και εκτός Κύπρου. Είναι προφανές πως ως πρώτο στόχο, η τουρκική πλευρά, επιχειρεί να καταστήσει ως συνομιλητή ξένων το ψευδοκράτος, μέσα από επαφές όπως αυτές που έχει ο Οζντίλ Ναμί. Περαιτέρω, κι αυτό γίνεται όλο και πιο εμφανές, Άγκυρα και κατοχικό καθεστώς προσπαθούν να διαμορφώσουν συνθήκες για λειτουργία από τώρα του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου. Βήματα έχουν σαφώς γίνει προς την κατεύθυνση αυτή και είναι πρόδηλο πως η απάθεια που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα η Λευκωσία, έχει ενθαρρύνει και κάποιους τρίτους, να πραγματοποιούν επαφές με το ψευδοκράτος.

Υπάρχει πρωτόκολλο που διέπει τις δράσεις τους

Η Κυπριακή Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ επαφών με εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αυτών που πραγματοποιούνται με αξιωματούχους του ψευδοκράτους. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ξεκαθάρισε ότι οι πρέσβεις πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί, να σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί και να τηρούν το πρωτόκολλο που διέπει τις δραστηριότητες τους στην Κύπρο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως οι πρέσβεις έχουν το δικαίωμα να συναντώνται με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής  κοινότητας, τον διαπραγματευτή και κόμματα στα κατεχόμενα, όχι όμως με άτομα που παραπέμπουν σε άλλη ιδιότητα. Ακόμη, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί για να μην προσδίδεται νομική οντότητα ή υπόσταση στο ψευδοκράτος.

Τα κόκκινο χαλί στον Μπαν Κι Μουν θεωρείται προηγούμενο

Οταν το Φεβρουάριο του 2010 ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν περπατούσε στο κόκκινο χαλί που του είχε στρώσει το κατοχικό καθεστώς, στο λεγόμενο προεδρικό, προκλήθηκε πανικός και λίγο έλλειψε να τιναχθεί στον αέρα η επίσκεψη του στην Κύπρο.

Ο Γενικός Γραμματέας βρέθηκε πρώτα στο «προεδρικό γραφείο» και στη συνέχεια στην «επίσημη κατοικία». Είχε συνομιλίες και παρακάθησε σε γεύμα. Ότι είχε, δηλαδή, προηγηθεί στις ελεύθερες περιοχές, με τη συνάντηση και το δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο στόχος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ήταν προφανείς και τα Ηνωμένα Έθνη είτε έπαιξαν το παιχνίδι του είτε έπεσαν στην παγίδα του. Το αποτέλεσμα ήταν ένα και αφορούσε τις τουρκικές επιδιώξεις. Πήγε ο κ. Μπαν στο προεδρικό, αλλά επισκέφθηκε και το ψευδοπροεδρικό.

Η έντονη αντίδραση της Κυβέρνησης οδήγησε τον τότε ειδικό αντιπρόσωπο του Γ.Γ. στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος δεν ήταν άμοιρος ευθυνών, να προβεί σε δήλωση με την οποία να σημειώνει πως ο ΟΗΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία. Ήταν σαφές, ωστόσο, πως δημιουργείτο σημαντικό προηγούμενο με την μετάβαση του Γενικού Γραμματέα στο λεγόμενο προεδρικό.

Η επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν τον Μάιο, επιβεβαίωσε εν μέρει το προηγούμενο. Συναντήθηκε με τον Ντερβίς Έρογλου στην «κατοικία», χωρίς επί του κτιρίου αυτού να υπάρχουν σημαίες του ψευδοκράτους( υπήρχαν στο διπλανό κτίριο και στην αυλή). Ο Αμερικανός αξιωματούχος ήταν πολύ προσεκτικός στις ενέργειες του και δεν επέτρεψε στην τουρκική πλευρά να αξιοποιήσει πολιτικά το γεγονός ότι είδε τον Έρογλου στο χώρο του λεγόμενου προεδρικού.

Το θέμα των επαφών με το ψευδοκράτος δεν είναι τωρινό. Η Λευκωσία διαχρονικά έχει επιδείξει μια χαλαρότητα έναντι των όσων πραγματοποιούσαν επαφές ή περιοριζόταν σε ένα τυπικό διάβημα, που δεν είχε κανένα πρακτικό αντίκρισμα. Το θέμα, όμως, έχει «ξεχειλώσει» και προσλαμβάνει σοβαρές διαστάσεις με ανοικτό το ενδεχόμενο να βρεθούμε προ εκπλήξεως.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: