Κόλλησε στην εκ περιτροπής – Ο Έρογλου ήγειρε το θέμα της προεδρίας, για να απροσανατολίσει




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου έχει «κολλήσει» στην εκ περιτροπής προεδρία, θέλοντας προφανώς να στρέψει την προσοχή στα θέματα της Διακυβέρνησης, ώστε να μείνουν στο περιθώριο τα ζητήματα για τα οποία καλείται να τοποθετηθεί. Δηλαδή, το εδαφικό, την ασφάλεια και τους εποίκους.

Ο Ντερβίς Έρογλου άνοιξε το θέμα αυτό, παρά το γεγονός ότι προχθές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δεν συζητήθηκε το θέμα αυτό. Ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε χθες ότι η εκ περιτροπής Προεδρία είναι απαραίτητη για την τ/κ πλευρά και πως δεν μπορεί να παραχωρηθεί! Είπε ακόμη ότι η  ε/κ πλευρά επιθυμεί ενιαίο ψηφοδέλτιο και ότι ο ίδιος δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο και πρόσθεσε πως τα οι δύο πλευρές θα συζητήσουν αυτά τα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, όπως και της διαρχίας στην ιεραρχία των υπουργείων και των σημαντικών οργανισμών αποτελεί βασική θέση και επιδίωξη της τουρκικής πλευράς. Εντάσσεται δε τούτο, στη λογική του 50%-50%. Ο Έρογλου είπε πως «σε περίπτωση που δημιουργηθεί κράτος αυτό θα είναι κράτος – συνεταιρισμός και ότι θα πρέπει να υπάρχει εκ περιτροπής Προεδρία και να αναλαμβάνουν την Προεδρία και Τουρκοκύπριοι, διαφορετικά οι Τ/κ δεν θα νοιώθουν ότι είναι και το δικό τους κράτος».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας χθες στο κρατικό κανάλι,  επιβεβαίωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν κατέθεσε πρόταση για εκ περιτροπής προεδρίας. Ανέφερε πως  η πρόταση που υπέβαλε η ελληνοκυπριακή πλευρά για τη διακυβέρνηση είναι πολύ καλή, και παρέχει τη δυνατότητα να υπάρξουν συγκλίσεις και να δημιουργηθεί έδαφος για σμίκρυνση της διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να αρχίσει η τρίτη φάση με τη διαδικασία του πάρε – δώσε

Για την κυπριακή κυβέρνηση, αυτό που θεωρείται ως νέα εξέλιξη, που προέκυψε από την προχθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη με τον Έρογλου, είναι η συμφωνία του τελευταίου να καταθέσει θέσεις για όλες τις πτυχές του Κυπριακού, περιλαμβανομένου του εδαφικού, της ασφάλειας και του εποικισμού. Αυτό, βέβαια, θα φανεί στην πράξη, εάν ο κατοχικός ηγέτης, καταθέσει τελικά έγγραφες απόψεις για πτυχές που μέχρι σήμερα αρνείτο να κάνει. Όπως ανέφερε ενημερωμένη πηγή, δεν αποκλείεται στο εδαφικό να επαναλάβει τα όσα έκανε στο παρελθόν. Να καταθέσει κριτήρια και όχι χάρτη ή ποσοστά.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΝΤΙ ΣΕΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσανατολίζεται να δημιουργήσει ένα Συμβούλιο Στρατηγικής, στα πρότυπα αυτού που λειτουργεί για την Οικονομία υπό τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, δεν φαίνεται να προχωρεί το μοντέλο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όπως περιγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Το Συμβούλιο θα λειτουργεί με τη συμμετοχή ειδικών για θέματα άμυνας και γεωστρατηγικής. Δεν αποκλείεται να αφορά τούτο μιας μορφής δεξαμενή σκέψης, για την οποία έκανε λόγο ο Πρόεδρος, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά. Είναι προφανές πως στο προεδρικό έχουν αφουγκραστεί τα όσα δημοσίως αναφέρθηκαν, μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης για συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, του οποίου η δομή τυγχάνει επεξεργασίας από αξιωματικούς της Ε.Φ.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Προτάσεις με βάση τις «πραγματικότητες»

ΟΙ Τ/κ θέλουν την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα λαμβάνει υπόψην τις υφιστάμενες πραγματικότητες, δήλωσε χθες ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου. Ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά δεν δείχνει βιασύνη για μια λύση και έχει την άποψη – όπως είπε – “και εάν δεν υπάρξει σήμερα συμφωνία, είναι εντάξει”.

Λέμε ότι μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία αλλά αυτό θα το δούμε ξεκάθαρα τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε ο κ. Έρογλου λέγοντας ότι σε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων τις επόμενες μπορεί να εμφανιστούν υπερβολικά αιτήματα. Το σημαντικό, συνέχισε, είναι οι πλευρές να φτάσουν σε μια συμφωνία «σε συνθήκες που να πατούν τα πόδια τους στο έδαφος», επαναλαμβάνοντας πως οι εξελίξεις που συνέβησαν τα τελευταία 40 χρόνια δεν μπορούν να μην μετρούν σε μια ενδεχόμενη συμφωνία.

Η ε/κ πλευρά, είπε, πρέπει να καταθέσει στο τραπέζι προτάσεις αξιολογώντας αυτά τα 40 χρόνια. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, οι Τ/κ δεν θα μείνουν ακάλυπτοι, συνέχισε λέγοντας ότι έχουν το “κράτος” τους και την εγγυήτρια μητέρα – πατρίδα Τουρκία και αυτές τις πραγματικότητες πρέπει να δουν οι Ε/κ και να φέρουν προτάσεις στο τραπέζι, όπως είπε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: