Η Κύπρος αναζητά δανεικά από τις αγορές…




Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ, ANA-MPA

Η Κύπρος ανακοίνωσε σήμερα την επιστροφή της στις αγορές με την έκδοση 5ετούς ομολόγου ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο 4,75%. Η έκδοση του ομολόγου σηματοδοτεί την επάνοδο της Κύπρου στις αγορές ύστερα από 3 χρόνια -αποκλείστηκε το Μάιο του 2011- και τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα από ότι αναμενόταν.

Το 5ετές ομόλογο, που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον αφού η ζήτηση έφτασε τα 2 δισεκατομμύρια περίπου ευρώ, υπερκαλύπτοντας έτσι την αρχική πρόθεση για έκδοση 5ετούς ομολόγου 0,5 δισ. ευρώ κατά τέσσερις φορές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ανάδοχοι της έκδοσης, το βιβλίο προσφορών άνοιξε στις 10:15 ώρα Κύπρου με επιτόκιο αναφοράς 4,9%, ενώ η ζήτηση αυξανόταν σταθερά και έκλεισε στις 12:30 ώρα Κύπρου με προσφορές που έφτασαν τα 2 δισ. από πέραν των 150 επενδυτών, επιτρέποντας μια έκδοση 0,75 δισ. ευρώ αντί του 0,5 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος.

«Το χαμηλό κόστος με το οποίο η Κύπρος κατάφερε να αντλήσει τα κεφάλαια αυτά δίνει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, καθώς το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε συνιστά μια σαφή ψήφο εμπιστοσύνης για το μέλλον», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημαντική είναι επίσης η ευρεία γεωγραφική κατανομή των προσφορών. Ειδικότερα, η έκδοση καλύφθηκε κατά 54% από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 23% από την Ευρώπη (εκτός ΗΒ) κατά 14,5% από την Κύπρο και κατά 8,5% από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ανά κατηγορία επενδυτών, η ποιότητα της έκδοσης χαρακτηρίζεται πολύ υψηλή, αφού η έκδοση καλύφθηκε σε ποσοστό 51% από διαχειριστές ταμείων, κατά 27% από Hedge Funds και 22% από τράπεζες και ιδιωτικές τράπεζες.

Φανερά ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε αργά το απόγευμα ότι το ομόλογο αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς τη συστηματική επιστροφή στις διεθνείς αγορές.

«Η έκδοση σημαίνει ότι μπορούμε να αναχρηματοδοτήσουμε σημαντικό μέρος του παρόντος εσωτερικού χρέους και να επιτύχουμε χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης,» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, ανέφερε ότι η Κύπρος είναι ξανά σε θέση, μετά από τρία και πλέον χρόνια, να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της δανειζόμενη από τις διεθνείς αγορές.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η σημερινή επιτυχία με κανένα τρόπο δεν σηματοδοτεί τη χαλάρωση της προσπάθειας για τη μεταρρύθμιση και την εξυγίανση της οικονομίας μας. Αντίθετα, είπε, με την ίδια συνέπεια και αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια της διόρθωσης και αποκατάστασης της αναπτυξιακής μας προοπτικής.

Μιλώντας εκτός κειμένου, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως «το πρώτιστο που ο κάθε συνετός νοικοκύρης θα έπραττε ήταν η αποκατάσταση της αξιοπιστίας τα του οίκου του».

«Και αυτό που σήμερα έχουμε επιτύχει είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα επιτρέψει και θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις. Θα έπρεπε πρώτα να σταθεροποιηθεί η οικονομία αν είναι κάποιοι να σε εμπιστευτούν και να επενδύσουν» είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Η Κύπρος, συνέχισε, «παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις, με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και με ψηλό επίπεδο παρεχομένων επαγγελματικών υπηρεσιών. Πρόκειται για ένα επίτευγμα που κτίστηκε με πολύ κόπο και το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε».

europi_kipros_kali_kontini

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κλίμα αισιοδοξίας στην Κύπρο επειδή θα δανειστούν με 5%!

Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί στη Λευκωσία, καθώς αργά το απόγευμα αναμένεται κυβερνητική ανακοίνωση για την επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς αγορές. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι είναι έντονο το ενδιαφέρον από επενδυτές για το κυπριακό 5ετές ομόλογο και θα είναι ύψους από 500 εκατ. ευρώ έως 1,5 δισ ευρώ.

Η Κύπρος έχει ήδη αντλήσει από τον Απρίλιο το ποσό των 100 εκατ. ευρώ, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης 6ετών τίτλων που έφεραν κουπόνι 6,5%. Οι Deutsche Bank AG, Goldman Sachs International, HSBC Holdings PLC, UBS Investment Bank και VTB Capital έχουν οριστεί ανάδοχες τράπεζες για την έκδοση του ομολόγου, η οποία αναμένεται να τιμολογηθεί κοντά στο 4,9%- 5%.

Από κυβερνητικής πλευράς αναφέρεται ότι τα προς άντληση ποσά του νέου ομολόγου δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν κεφάλαια που διατίθενται από το Μνημόνιο. Η Κύπρος έχει να εμφανιστεί στις διεθνείς αγορές τουλάχιστον από τον Μάιο του 2011 και σήμερα αξιολογείται με «Caa3» από τη Moody’s, με «Β» από την Standard & Poor’s Corp και με «B-» από την Fitch Ratings.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: