Κήρυξε λήξη συζητήσεων ο Οζερσάι: Το Κυπριακό τελείωσε, να αρχίσει το πάρε-δώσε




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com

Τη λήξη των συζητήσεων στο Κυπριακό κήρυξε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος ζητά όπως ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία του πάρε-δώσε. Απαντώντας εν πολλοίς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να περάσει η διαδικασία στην τρίτη φάση, αυτή δηλαδή, του πάρε-δώσε εάν δεν κατατεθούν προτάσεις επί όλων των πτυχών του Κυπριακού, περιλαμβανομένου και του εδαφικού, ο Οζερσάι, επιχειρεί για μια ακόμη φορά να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Ενόψει και της αυριανής σαββατιάτικης συνάντησής του με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο Κουντρέτ Οζερσάι, καταβάλλει προσπάθεια ανατροπής της συμφωνημένης διαδικασίας, που έχει τρεις φάσεις. Βρισκόμενος χθες στο Λονδίνο, ο λαλίστατος Κουντρέτ Οζερσάι, είπε ότι «το κυπριακό, υπό μία έννοια στην πραγματικότητα, έχει τελειώσει. Και επειδή τα πάντα εξαντλήθηκαν, εκείνο που θα πρέπει να γίνει είναι να ξεκινήσει ένα είδος πάρε-δώσε, το οποίο θα καλύψει βήμα προς βήμα τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών».

Ο διαπραγματευτής της «ΤΔΒΚ», Κουντρέτ Οζερσάι, είπε ότι το κυπριακό, από καιρό, έχει πάψει να είναι ένα θέμα που μπορεί να επιλυθεί μόνο με συζήτηση. Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, αναφέρθηκε σε χρονοδιαγράμματα και στον καθορισμό οδικού χάρτη. Υποστήριξε πως «αυτήν τη στιγμή δυστυχώς υπάρχει μία εικόνα ανοιχτού τέλους. Αλλά από την άλλη υπάρχουν και κάποια φυσιολογικά χρονοδιαγράμματα. Εκείνο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι μας περιμένουν όλους ορισμένες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και κανένας αυτές δεν μπορεί να τις αποφύγει.».

Σε μια συστηματική προσπάθεια απόδοσης ευθυνών, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, κατηγορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για θέσεις που εκφράζει λέγοντας ότι απομακρύνεται από συμφωνηθέντα. «Οι προτάσεις του κ. Αναστασιάδη, σε θέματα όπως η Προεδρία, είναι απαράδεκτες». Και πρόσθεσε ότι υπάρχουν προτάσεις οι οποίες βγαίνουν τελείως εκτός των παραμέτρων των Η.Ε.. Ο Οζερσάι, ο οποίος είπε ότι συνέβαλαν θετικά στη διαδικασία διαπραγματεύσεων οι χιαστί συνομιλίες, τόνισε ότι και πάλι σχεδιάζονται χιαστί επισκέψεις.  Οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή γίνονται ενώ έχει συμφωνηθεί η κατάθεση εγγράφων επί όλων των πτυχών. Τούτο επιβεβαιώθηκε στις 2 Ιουνίου στη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη και Έρογλου. Με προφανή στόχο να αποφύγει τούτο, η τουρκική πλευρά πιέζει για πάρε-δώσε και για καθορισμό χρονοδιαγράμματος. Σημειώνεται ότι Οζερσάι συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, υπεύθυνο για την ΕΕ, David Lidington. Το Βρετανό ΥΦΕΞ είδε χθες και ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν συζητούμε τις συγκλίσεις

ΣΗΜΕΡΑ υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για να έχουμε καλύτερες πιθανότητες κατάληξης στις διαπραγματεύσεις και αυτοί αφορούν το γεγονός ότι είμαστε πλέον ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, ότι ο γεωπολιτικός ρόλος της Κύπρου έχει αναβαθμιστεί λόγω των υδρογονανθράκων, αλλά και γιατί η Τουρκία νιώθει για πρώτη φορά την ανάγκη “να γίνει μέρος του παιχνιδιού αυτού”.

Αυτό ανέφερε ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος είπε πως «είναι καιρός να επιμείνουμε ότι για να πάμε μπροστά πρέπει να βάλουμε όλα τα θέματα στο τραπέζι, σε όλες τους τις διαστάσεις, πρέπει να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, το δικαίωμα στην περιουσία, το δικαίωμα στην επιστροφή, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν πολύ σοβαρές εδαφικές αναπροσαρμογές, που να μπορεί η μεγάλη πλειοψηφία των εκτοπισμένων μας να επιστρέψει κάτω από ε/κ διοίκηση και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ελευθερίες της ΕΕ θα λειτουργούν πλήρως σε αυτόν τον τόπο».

Στην ερώτηση, κατά πόσον η πλευρά μας συζητά τις συγκλίσεις μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως, η εκ περιτροπής Προεδρία δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών και δεν περιλαμβάνεται καν στο έγγραφο συγκλίσεων Ντάουνερ, ενώ έχει διαγραφεί από τις θέσεις μας η δεύτερη σύγκλιση  για παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων. «Η τρίτη σύγκλιση ήταν η παροχή ίσων δικαιωμάτων στους Έλληνες και Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο και ο τρόπος που έχει καταγραφεί είναι υπό την αίρεση της συμβατότητας με το κοινοτικό κεκτημένο», είπε ο κ.Μαυρογιάννης, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά δεν την αποδέχεται, διότι οι Έλληνες έχουν δικαιώματα ως Ευρωπαίοι υπήκοοι και δεν μπορούν να εξισώνονται το ίδιο υπήκοοι τρίτων χωρών. Ο κ. Μαυρογιάννης μιλούσε σε εκδήλωση που οργάνωσε, στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, το Ίδρυμα Μελέτης και Δημοκρατίας Ανδρέας Αρμεύτης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: