Κεντροαριστερά: Ανασυγκρότηση για ποιον;




Του ΕΡΡΙΚΟΥ ΜΠΑΡΖΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, www.ethnos.gr

Εξυπακούεται ότι δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις όλων όσοι πιστεύουν στην ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς, αλλά διατηρούν τη δική τους διαφορετική άποψη για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να προχωρήσει το εγχείρημα. Εύλογο είναι, άλλωστε, να υπάρχουν αυτές οι διαφοροποιήσεις. Αλλιώς βλέπει τα πράγματα το παλιό, παραδοσιακό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και αλλιώς ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ, από τους Οικολόγους ή από την Κίνηση των 58. Ή ακόμη και ο επώνυμος πολιτικός που αναδείχθηκε μέσα από το ΠΑΣΟΚ και τώρα επέλεξε να περιθωριοποιηθεί.

Υπάρχει, όμως, μία λογική που δεν πρέπει να έχει θέση στην προσπάθεια να επανακτήσει η Κεντροαριστερά τον ρόλο που δικαιούται στην πολιτική ζωή του τόπου. Και αυτή είναι η προβαλλόμενη άποψη ότι η κομματική ανασυγκρότηση του χώρου θα πρέπει να γίνει με αποκλειστική προοπτική τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λάθος πρώτο. Είναι αδιανόητο να ξεκινάς με τη λογική της τσόντας. Η Κεντροαριστερά θα πρέπει ν’ ανασυγκροτηθεί με αποκλειστικό στόχο να καταστεί και πάλι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη και τίποτα λιγότερο. Οταν μπαίνουν περιοριστικοί όροι ως προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, τότε αυτόματα υποβαθμίζεις τη σοβαρότητα του εγχειρήματος.

Λάθος δεύτερο. Δεν νοείται ένα κόμμα αριστερότερα της ΝΔ και δεξιότερα του ΣΥΡΙΖΑ ν’ αυτοπροσδιορίζεται ως πιθανός κυβερνητικός εταίρος μόνο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω τι θα γίνει κάποτε ?σε δύο ή τρία χρόνια, μακάρι και νωρίτερα?, αλλά αυτήν τη στιγμή και για το ορατό μέλλον δυνατότητα συνεργασίας με τον Τσίπρα και το κόμμα του δεν την βλέπω. Σε περιόδους όπως η σημερινή όπου οι κυβερνητικές αυτοδυναμίες είναι ανέφικτες, οι συνεργασίες θα πρέπει να γίνονται με βάση συγκεκριμένους στόχους και επιδιώξεις και όχι με ιδεολογικοπολιτικές εμμονές.

Λάθος τρίτο. Και το χειρότερο. Οταν προκαθορίζεις με ποιον θα συνεργαστείς, ουσιαστικά στέλνεις σ’ αυτόν τους ψηφοφόρους σου. Ή διώχνεις όποιους ενδεχομένως δεν θέλουν να τον βλέπουν έστω και ζωγραφιστό.

Συμπέρασμα; H Κεντροαριστερά θ’ ανασυγκροτηθεί για να κυριαρχήσει το ταχύτερο δυνατό στη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Οροι και προϋποθέσεις είναι εκ του πονηρού.

E-mail: [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: