Η “Υπόθεση Σακελλαρίδη” και η Δημοσιογραφία




Του Κώστα Καρακώτια, www.ethnos.gr

Πριν από λίγες μέρες ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατήγγειλε ευθαρσώς ότι όλη την προεκλογική περίοδο δεχόταν έναν πολιτικό και ηθικό εκβιασμό από γνωστό σκανδαλοθήρα μεγαλοδημοσιογράφο. Ο Σακελλαρίδης είναι ο τελευταίος μιας σειράς πολιτών, που στιγμές της ιδιωτικής τους ζωής ρίχτηκαν και ρίχνονται βορά σ’ ένα, διαπαιδαγωγημένο από χρόνια, αδηφάγο κοινό. Ο εκβιασμός που κατήγγειλε ο Σακελλαρίδης επαναφέρει στην επικαιρότητα το θράσος και την «εξουσία» που απέκτησαν στη δημόσια σφαίρα πολλοί γνωστοί, τηλεοπτικοί κυρίως, δημοσιογράφοι.

Αρκετοί από αυτούς έκαναν μια εντυπωσιακή σε αποδοχή και διάρκεια καριέρα ασκώντας, υποτίθεται, ένα είδος αποκαλυπτικής και καταγγελτικής δημοσιογραφίας. Συνήθως βέβαια η αποκάλυψη και η καταγγελία εξαντλούνταν στην έκθεση σε τηλεοπτική θέα υπαρκτών η ανύπαρκτων προσωπικών δραστηριοτήτων και σε μια «πορνογραφική» οπτική της πραγματικότητας. Μια άλλου είδους θεματική κάποιων από αυτούς τους τηλεοπτικούς δημοσιογράφους, ιδίως τα χρόνια της τρέχουσας οξύτατης κρίσης, ήταν και είναι οι εξωφρενικές συνωμοσιολογίες, η ακραία λαϊκίστικη δημαγωγία, η εθνοκαπηλία, ο ιδιότυπος αντιγερμανισμός, οι ύβρεις και οι απαγγελίες κατηγοριών. Παρ’ όλες τις επικρίσεις όμως και τις καταδικαστικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης, οι εκπομπές αυτές γνωρίζουν υψηλή τηλεθέαση.

Δυστυχώς όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Τις χυδαίες και ανθρωποφαγικές αυτές εκπομπές, αλλά και τις πολιτικοκοινωνικά δημαγωγικές, νομιμοποιούσαν και νομιμοποιούν με την παρουσία και το όποιο κύρος τους πολλοί, πολιτικοί, καθηγητές πανεπιστημίου, δικηγόροι, άλλοι δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές και αρκετοί παράγοντες του λεγόμενου δημόσιου βίου. Ολοι αυτοί, για λίγα λεπτά δημοσιότητας ή για την προσδοκία κάποιων ψήφων, καταδέχονται να αποτελούν το ντεκόρ των γνωστών δημοσιογράφων. Κολακεύουν τους παρουσιαστές και σχεδόν περφόρμερς δημοσιογράφους και αποδέχονται, έστω και με τη σιωπή τους, τα όσα εξωφρενικά, συνήθως, εκφέρουν. Με τη στάση τους αυτή δε απενοχοποιούν τις όποιες σκανδαλοθηρικές, ηδονοβλεπτικές και αμοραλιστικές δημαγωγικές θεματικές και τις τέτοιου είδους «δημοσιογραφικές» πρακτικές. Η δημοσιογραφία αυτού του τύπου προβάλλεται σε κανάλια δεύτερης κατηγορίας, τα οποία όμως τελικά, όπως αποδεικνύεται, έχουν κι αυτά την τηλεθέαση και την επίδρασή τους στο κοινό.

Ισως η θαρραλέα καταγγελία του Σακελλαρίδη ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της δημοκρατικής κοινής γνώμης και οδηγήσει στη μείωση της αποδοχής τέτοιων «δημοσιογραφικών» και υποκοσμιακών πρακτικών.

Ο Κώστας Καρακώτιας είναι Νομικός και κριτικός βιβλίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: