Οι αιθεροβάμονες της λύσης και ο “ευέλικτος” Ναμί




Του Κώστα Βενιζέλου, www.philenews.com

Ο «ευέλικτος» και ο «καλών προθέσεων» Οζντίλ Ναμί, που γυροφέρνει και στα ελίτ σαλόνια στις ελεύθερες περιοχές, διευκολυνόταν για να έχει επαφές, να προωθηθεί, για να φύγει ο Έρογλου και να τον αντικαταστήσει. Όλα αυτά, αποτέλεσμα της αφέλειας και των υπερβολών που χαρακτηρίζουν τους οπαδούς της όποιας λύσης. Μαζί τους και οι πρεσβείες, όχι εκείνες που εκπρόσωποι τους στριμώχνονται για να φωτογραφηθούν με τον Ναμί, (αυτοί χρησιμοποιούνται), αλλά οι άλλες, που συντονίζουν το παιχνίδι.

Βγήκε το θέμα με τις ομαδικές συνάξεις που έχει ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους με διαπιστευμένους πρέσβεις στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η πρώτη έγινε στις 13 Ιουνίου. Υπήρξε άραγε αντίδραση της κυβέρνησης από τότε; Ποιο θα είναι το κόστος εκείνων που δεν σέβονται το κράτος που είναι διαπιστευμένοι; Θα περάσει στο ντούκου η ιστορία αυτή ή θα ενεργοποιηθούν οι κανονισμοί που ισχύουν σε όλα τα κράτη που σέβονται τα κυριαρχικά τους δικαιώματα; Ίδωμεν από Δευτέρας, όταν θα ληφθούν οι αποφάσεις, όπως έχουν προαγγελθεί.

Η τουρκική πλευρά έχει και εφαρμόζει σχέδιο Β΄. Είναι αυτό της πολιτικής και άλλης αναβάθμισης του ψευδοκράτους, που εφαρμόζεται βαθμηδόν με τη συμμετοχή και τρίτων και με τη μέχρι σήμερα ανοχή της δικής μας πλευράς. Αυτοί, λοιπόν, εφαρμόζουν το σχέδιο Β’, παρόλο που έχουν εμπλακεί σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων. Εμείς είναι ζήτημα αν έχουμε σχέδιο Α΄. Οι εκάστοτε διαχειριστές έχουν ως μαξιλαράκι το γνωστό «ποίημα» της πεπατημένης, που παραπέμπει σε μια λύση με χαρακτηριστικά που δεν θα λειτουργήσουν ποτέ. Κι όμως, οι πολιτικοί διαχειριστές του Κυπριακού συζητούν τα χαρακτηριστικά και τα πλαίσια αυτά και κατά καιρούς τα δέχονται. Είτε γιατί θεωρούν πως αποτελούν τη «λύση», είτε για να αποφύγουν τις ευθύνες ή τέλος γιατί στα προηγούμενα χρόνια γνώριζαν πως θα τα απέρριπτε η τουρκική πλευρά. Η γνωστή πολιτική του στύλο στύλο άνεση, που κατάντησε το Κυπριακό σε ένα πρόβλημα αναζήτησης συνεννόησης μεταξύ δυο συνιστώντων κρατιδίων.

Και να υποστηρίξει κανείς πως θα πρέπει- επιτέλους- να διαμορφώσουμε σχέδιο Β΄- αφού ξεκαθαρίσει ποιο είναι το σχέδιο Α- το ζητούμενο είναι τι θέλουμε και τι ζητάμε. Το μείζον είναι να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε και τι επιδιώκουμε. Όχι με όρους της δεκαετίας του ΄70, αλλά με βάση τα νέα δεδομένα του 21ου αιώνα (μέλος της Ε.Ε., φυσικό αέριο κλπ).

Είναι προφανές πως δεν μπορεί να γίνει ομελέτα χωρίς να σπάσουν αυγά. Στα όσα γίνονται από το δίδυμο Ναμί- Οζερσάι με τις εντολές της Άγκυρας, που θεωρεί «εκλιπούσα» την Κυπριακή Δημοκρατία, η απάντηση είναι σκληρό ροκ. Και έναντι του κατοχικού καθεστώτος και έναντι της Άγκυρας.

Η τουρκική πλευρά επέλεξε διά της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, να επικεντρώσει τις συζητήσεις στο διαμοιρασμό των εξουσιών και εσχάτως και του φυσικού αερίου, με στόχο την εφαρμογή του σχεδίου Β΄. Την ίδια ώρα, οι αιθεροβάμονες επενδύουν, για μια ακόμη φορά «στην Τουρκία που θέλει λύση». Με τέτοια μυαλά και τέτοιες αφέλειες, λύση δεν υπάρξει και θα μας μείνουν τα… συνιστώντα κρατίδια.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: