Υφεση στην Ευρωζώνη “βλέπει” ο Hannon




Σε άρθρο του Paul Hannon στην εφημερίδα Wall Street Journal με τίτλο «Economists Query Whether Eurozone Has Emerged From Recession», αναφέρεται ότι η αύξηση του μισθολογικού κόστους και του συνολικού κόστους της εργασίας αυξήθηκαν με χαμηλούς ρυθμούς στην ευρωζώνη, δείγμα και τα δύο ότι το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στην ευρωζώνη θα παραμείνει χαμηλό.

Οι κενές θέσεις εργασίας είναι περισσότερες στις χώρες της ευρωζώνης όπου η ανεργία είναι χαμηλότερη. Στη Γερμανία αυξήθηκαν με ρυθμό 2,9%, ενώ στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο, το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ μόλις 0,8% και 0,2%.

Αρκετά κράτη μέλη της ευρωζώνης κατέγραψαν μειώσεις μισθών κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Η Κύπρος κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση, με μισθούς που μειώθηκαν κατά 7,9% από τα τέλη του 2013, ενώ μειώσεις σημειώθηκαν και στην Ιρλανδία και την Ιταλία. Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,3% στη Γερμανία, και αυτή η αντίθεση υποδηλώνει ότι κάποια επανεξισορρόπηση της οικονομίας της ευρωζώνης συνεχίζεται στις αρχές του 2014.

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, στερούμενα της δυνατότητας να υποτιμήσουν το νόμισμά τους, πρέπει να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους μειώνοντας το κόστος εργασίας τους σε σχέση με τις ισχυρότερες οικονομίες της Βόρειας Ευρώπης, μια διαδικασία γνωστή ως «εσωτερική υποτίμηση».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: