Σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν μια πετρελαιοπηγή κοντά στην πόλη Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε ένα στέλεχος των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας. «Αντάρτες ελέγχουν σήμερα το κοίτασμα πετρελαίου Ούτζιλ μετά τη μάχη στην οποία ενεπλάκησαν με τη δύναμη που τη φρουρούσε», ανέφερε η πηγή αυτή στο Γερμανικό Πρακτορείο ζητώντας να μην κατονομαστεί.
Εξάλλου επίσης στο Κιρκούκ, ένας βομβιστής-καμικάζι σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε 16, όπως δήλωσαν πηγές της αστυνομίας. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση αυτού του είδους στην πόλη αφότου την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους οι Κούρδοι, την 12η Ιουνίου.
Ο βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό με τον οποίο είχε ζωστεί όταν η αστυνομία τον σταμάτησε για έλεγχο ενώ ετοιμαζόταν να μπει σε μια πολυσύχναστη αγορά σε μια συνοικία οι κάτοικοι της οποίας είναι κατά πλειονότητα Κούρδοι, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι δύο Κούρδοι, στελέχη των υπηρεσιών ασφάλειας.
Παράλληλα αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι και ένας βομβαρδισμός στοίχισαν τη ζωή σε 12 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 23 στη Μαχμουντίγια, 30 χλμ. νότια της Βαγδάτης.
Ο σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ
Ο σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι αντίθετος με την παρουσία στο Ιράκ στρατιωτικών συμβούλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι έχουν ήδη συναντηθεί με τους ιρακινούς στρατιωτικούς ηγέτες.
Ο Μοκτάντα αλ Σαντρ δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του από την σιιτική ιερή πόλη Νατζάφ ότι θα αποδεχόταν μια «διεθνή υποστήριξη από χώρες που δεν καταλαμβάνουν το Ιράκ».
«Εμείς θα ταρακουνήσουμε τη γη κάτω από τα πόδια της άγνοιας και του εξτρεμισμού», πρόσθεσε αναφερόμενος στη μεγάλη επίθεση από τους σουνίτες αντάρτες που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες και τους έχει επιτρέψει να κατέχουν ήδη μεγάλα τμήματα του ιρακινού εδάφους στα βόρεια και στα δυτικά της χώρας.
Οι δηλώσεις του Μοκτάντα Αλ Σαντρ ήρθαν λίγο μετά την παρέλαση στην πόλη Σαντρ, βόρεια της Βαγδάτης, όπου σιίτες μαχητές οι οποίοι έχουν παραμείνει πιστοί στον κληρικό, δεσμεύθηκαν να πολεμήσουν τους αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ). Οι σουνίτες τζιχαντιστές στοχεύουν στη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους σε μια περιοχή που θα περιλαμβάνει τμήματα του Ιράκ και της Συρίας.
Ο Στρατός του Μαχντί υπό την ηγεσία του Μοκτάντα αλ Σαντρ, ο οποίος πολέμησε τις δυνάμεις των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο Ιράκ είχε μέχρι τώρα παραμείνει σαφώς σε συνθήκες αδράνειας, παρότι οι μαχητές πιστοί στον Μοκτάντα αλ Σαντρ είχαν ορκιστεί να πολεμήσουν τους εξεγερμένους.
Σύμπραξη Αλ-Κάιντα και Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε
Οι δύο αντίπαλες εξτρεμιστικές ισλαμικές ένοπλες οργανώσεις, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) και το Μέτωπο Αλ-Νόσρα, η συριακή πτέρυγα της Αλ-Κάιντα, αποφάσισαν να συμπράξουν στο Αμπού Κάμαλ, τη μεγαλύτερη πόλη της συροϊρακινής μεθορίου, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η σύμπραξη επιτρέπει στο ΙΚΙΛ να δρα εκατέρωθεν των συνόρων, από τη στιγμή που ήδη έχει τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος του Αλ-Κάιμ και της ομώνυμης ιρακινής πόλης.
“Αυτή η δήλωση πίστης (της Αλ Νόσρα) προς το ΙΚΙΛ διατυπώνεται τη στιγμή που οι δυνάμεις του προελαύνουν στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ”, στην οποία ανήκει το Αμπού Κάμαλ, στην ανατολική Συρία, στα σύνορα με το Ιράκ, διευκρινίζει το Παρατηρητήριο.
Ένας τζιχαντιστής του ΙΚΙΛ επιβεβαίωσε την πληροφορία ανεβάζοντας στο Twitter φωτογραφία που δείχνει μαζί έναν αιγύπτιο διοικητή του Μετώπου Αλ Νόσρα και έναν τσετσένο διοικητή του ΙΚΙΛ.
Και οι δύο οργανώσεις προέρχονται από την Αλ-Κάιντα και έγιναν αντίπαλοι κατά τη διάρκεια της σύρραξης στη Συρία.
“Είναι αντίπαλες, αλλά είναι και οι δύο εξτρεμιστικές και τζιχαντιστικές. Αυτή η σύμπραξη θα δημιουργήσει εντάσεις με άλλες ανταρτικές οργανώσεις που ελέγχουν την πόλη της συροϊρακινής μεθορίου”, εκτιμά ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντελραχμάν.
Ακτιβιστής στο Αμπού Καμάλ δήλωσε μέσω του Διαδικτύου ότι “υπάρχει μεγάλη ένταση στην πόλη και η κατάσταση θα επιδεινωθεί, διότι αυτή η σύμπραξη θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα με τις τοπικές φυλές που δεν θα αποδεχθούν τις αλλαγές”, διότι είναι εχθρικές προς το ΙΚΙΛ.
Άλλος ακτιβιστής εξηγεί ότι η σύμπραξη αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από ανακοίνωση των διοικητών των τοπικών ισλαμιστικών ένοπλων δυνάμεων που απέκλειε το Μέτωπο Αλ Νόσρα από το ισλαμικό δικαστήριο που ασκεί ντε φάκτο την εξουσία σε πολλές συριακές επαρχίες που τελούν υπό τον έλεγχο των ισλαμιστικών δυνάμεων.
“Η δήλωση πίστης προς το ΙΚΙΛ έγινε σε μία ατμόσφαιρα έντασης ανάμεσα στην αλ-Κάιντα και τις τοπικές ισλαμιστικές ανταρτικές ομάδες”, λέει.
Τον Απρίλιο, το Μέτωπο αλ-Νόσρα απώθησε επίθεση του ΙΚΙΛ στην πόλη Αμπού Κάμαλ. Περί τους εκατό σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις αυτές.
Στις αρχές του Ιανουαρίου, μπροστά στην ωμότητα και την ηγεμονική διάθεση του ΙΚΙΛ, οι “μετριοπαθείς” ισλαμιστές αντάρτες και το Μέτωπο αν-Νόσρα έστρεψαν τα όπλα τους κατά των πρώην συμμάχων τους στον πόλεμο κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, στις ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχό τους.
Οι δυνάμεις του ΙΚΙΛ ελέγχουν την επαρχία Ράκα, (βόρεια), καθώς και τμήματα των επαρχιών Χασάκα (νοτιοανατολικά) και Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά).
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περί τους 6.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις αυτές από την αρχή του έτους.
Ο αρχηγός της Αλ-Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάαχρι όρισε το Μέτωπο αλ -Νόσρα επίσημη πτέρυγα της Αλ-Κάιντα στη Συρία, αποδοκιμάζοντας το ΙΚΙΛ, που επιθυμούσε να επιβληθεί ως εκπρόσωπος του ισλαμιστικού δικτύου στο Ιράκ και τη Συρία.
ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, ANA-MPA, DPA