Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, www.ethnos.gr

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη μάλλον δεν έγιναν κατανοητά από την «Κεντροαριστερά» στη χώρα μας. Η ΔΗΜΑΡ, βουλιάζοντας στο τέλμα στο οποίο για δυο-τρεις δεκαετίες τώρα σέρνεται η ανανεωτική αριστερά, νομίζει ότι ευθύνονται οι πολίτες που δεν κατάλαβαν το «ναι μεν αλλά» μήνυμά της. Και αναλώνεται στο εάν ο κ. Κουβέλης έχει παραιτηθεί ή αν θα παραμείνει τελικά ελλείψει κατάλληλου διαδόχου.

Οσο για το ΠΑΣΟΚ, ενθαρρυμένο από τα αποτελέσματα, προσπαθεί να ξαναπιάσει τον μίτο της Κεντροαριστεράς ελπίζοντας ότι θα ηγεμονεύσει στον χώρο. Και όλοι μαζί συζητούν για την απουσία «προοδευτικής» πινελιάς στη διαχείριση της κρίσης και εντοπίζουν εκεί την οπισθοχώρηση και τον κατακερματισμό της Κεντροαριστεράς. Δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ότι η τρύπα στη βάρκα της Κεντροαριστεράς άνοιξε γιατί βρέθηκε να διαχειρίζεται μια μεγάλη κρίση η οποία δεν σηκώνει «προοδευτικές λύσεις».

Το Μνημόνιο όσο κι αν το λουστράρεις δεν μπορεί να είναι σε προοδευτική κατεύθυνση, τουλάχιστον με την κυρίαρχη έννοια του όρου. Η υψηλή ανταγωνιστικότητα εξασφαλίζει ανάπτυξη και δίνει τη δυνατότητα για προοδευτικές παρεμβάσεις, αλλά για να επιτευχθεί η ανταγωνιστικότητα δεν αρκούν ευχές και συνθήματα, και αυτό το γνωρίζουν όλοι…

Πριν από κάθε Ανάσταση προηγείται η Σταύρωση και δυστυχώς και αυτή η δουλειά πρέπει από κάποιον να γίνει. Το πρόβλημα της Κεντροαριστεράς είναι ότι πολύ απλά δεν υπάρχει αριστερή-προοδευτική εναλλακτική πρόταση για τη διαχείριση της κρίσης. Από τη μια υπάρχει η «συντηρητική -δεξιά» πολιτική των μεταρρυθμίσεων, του δημοσιονομικού μαζέματος αλλά και της διόρθωσης των στρεβλώσεων που αφήνει πίσω ανέργους και λουκέτα.

Από την άλλη είναι ο εύκολος λαϊκισμός τού «λεφτά υπάρχουν» και της «ευημερίας που μας κτυπά καθημερινά το κουδούνι, απλώς δεν βρέθηκε κανείς ακόμη να ανοίξει την πόρτα»… Αλλά το πεδίο του λαϊκισμού έχει καλυφθεί επαρκώς και από δεξιά και από αριστερά.

Κι αν νομίζουν στην Κεντροαριστερά ότι το σίγουρο λιμάνι είναι το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον κινδυνεύει η τρύπα να γίνει ολόκληρο ρήγμα στο σκαρί της… Αντί να ψάχνει τώρα προοδευτικές πινελιές και να αποδοκιμάζεται επειδή δεν τις πετυχαίνει, η Κεντροαριστερά θα πρέπει να προετοιμάζεται για την επομένη ημέρα. Οταν πραγματικά τα Μνημόνια με τις δεξιές πολιτικές θα τελειώνουν και θα αρχίζει η πορεία της ανάκαμψης. Που δεν μπορεί παρά να είναι «προοδευτική».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: