Η Τουρκία επιδιώκει μετεξέλιξη «ΤΔΒΚ» σε συνιστών κράτος




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com

Με βασικό άξονα, τη μετεξέλιξη του ψευδοκράτους σε συνιστών τ/κ κρατίδιο, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και πόντους στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Οι θέσεις που καταθέτει η τουρκική πλευρά εξουδετερώνει τις δυνατότητες συνεννόησης και διπλωματικές πηγές θεωρούν πως στρατηγικός στόχος των Τούρκων είναι να οδηγηθεί η διαδικασία σε αδιέξοδο. Με βάση τις θέσεις που έχει καταθέσει η τουρκική πλευρά, είναι ενδεικτικές και οι προθέσεις τους.

Μεταξύ άλλων, η τουρκική πλευρά θέτει θέμα διεθνούς εκπροσώπησης. Στη διάρκεια της συζήτησης των εξωτερικών σχέσεων, ζητούν όπως υπάρχει εναλλαγή στις θέσεις των πρεσβευτών σε δώδεκα μεγάλες διπλωματικές αποστολές και η κατανομή τους 50-50. Περαιτέρω, εκεί που ο πρέσβης θα είναι Ελληνοκύπριος, ο δεύτερος θα είναι Τουρκοκύπριος και το αντίθετο. Στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν όπως η χώρα εκπροσωπείται και από τα δυο συνιστώντα κρατίδια, κάτι που ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει καθώς αντιβαίνει τους κανόνες λειτουργίας της Ε.Ε. Κάθε κράτος-μέλος εκπροσωπείται στα Συμβούλια από ένα αντιπρόσωπο και έχει μια θέση κατά τις συζητήσεις διαφόρων θεμάτων και τον καθορισμό πολιτικής. Η τουρκική πλευρά διαφωνεί πως τα ευρωπαϊκά θέματα αποτελούν αρμοδιότητας της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Υποστηρίζουν πως αναλόγως του θέματος και των αρμοδιοτήτων τα ζητήματα να τυγχάνουν διαχείρισης. Είτε, δηλαδή, σε επίπεδο κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης είτε από τα συνιστώντα κρατίδια. Αυτή η προσέγγιση και πάλιν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν γίνεται αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Η τουρκική πλευρά διαφωνεί και για τη λειτουργία μιας Κεντρικής Τράπεζας.

Περαιτέρω, ζητά την αναδρομική νομιμοποίηση όλων των πράξεων εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής φύσης του ψευδοκράτους, όπως προέβλεπε και το σχέδιο Ανάν. Υποστηρίζει πώς οι πράξεις αυτές θα ισχύουν αμέσως μετά την αποδοχή της συμφωνίας από δημοψηφίσματα, χωρίς μεταβατική περίοδο. Τούτο, σημαίνει ουσιαστικά πως το ψευδοκράτος θα μετεξελιχθεί σε συνιστών τουρκοκυπριακό κρατίδιο. Και στην προσέγγιση αυτή διαφωνεί η ε/κ πλευρά.

Σε ότι αφορά τη δημόσια υπηρεσία οι θέσεις που καταθέτουν δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές καθώς, μεταξύ άλλων, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το κράτος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην πρότασή τους, για τη δομή της δημόσιας υπηρεσίας, προβλέπεται εκεί που ο υπουργός θα είναι από τη μια κοινότητα, ο δεύτερος τη τάξει να είναι από την άλλη, έχοντας ισχυρές αρμοδιότητες. Είναι σαφές πως η πρόθεση τους είναι η διασφάλιση ότι ακόμη και εκεί που δεν θα είναι Τουρκοκύπριος ο υπουργός, να έχει ενισχυμένες εξουσίες ο δεύτερος. Είναι προφανές πως η λογική αυτή παραπέμπει εμμέσως σε εκ περιτροπής σε όλες τις βαθμίδες ενώ την ίδια ώρα, το προτεινόμενο σύστημα εκτιμάται ότι θα είναι δυσλειτουργικό, καθώς επί της ουσίας θα είναι διαρχία. Η γενική εικόνα που παρουσιάζεται μέσα από την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι πως η Κύπρος θα είναι μια χώρα με γραφειοκρατία και πολυπρόσωπη δημόσια υπηρεσία. Θα υπάρχουν, βασικά, δομές στα συνιστώντα κράτη και στο κεντρικό κράτος.

Στην ατζέντα οι τεχνικές επιτροπές

Στην επόμενη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, θα συζητηθούν και τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των τεχνικών επιτροπών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προτείνει την επαναλειτουργία τους ενώ παρουσίασε εισήγηση για τη συγκρότηση τεσσάρων νέων. Οι νέες αφορούν επιτροπές Εμπορίου και Βιομηχανίας με τη συμμετοχή των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, Ανοικοδόμησης και Επανεγκαταστάσης και Ε.Ε., υπό την προεδρία του Πίτερ Βαν Νούφελ, εκπροσώπου της Ένωσης στο Κυπριακό. Όπως πληροφορούμαστε, ο αξιωματούχος της Ε.Ε. αναμένεται αυτές τις ημέρες στην Κύπρο και αυτή τη φορά θα παραμείνει περισσότερες μέρες.

ΟΖΕΡΣΑΙ: Παγώνει τη συζήτηση στις βασικές πτυχές

Είναι γνωστό ότι η τουρκική πλευρά δεν θέλει να συζητήσει μια σειρά θέματα, με τη δικαιολογία ότι δεν θέλει να προκαλέσει αναστάτωση στα κατεχόμενα. Στο εδαφικό, θέτει ως προϋπόθεση για να καταθέσει ποσοστά και χάρτη, ζητά όπως καθοριστεί οδικός χάρτης, που θα οδηγήσει στη διενέργεια χωριστών δημοψηφισμάτων. Ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος συνδέεται και με την επιδιαιτησία. Μέχρι σήμερα, διαχρονικά, η τουρκική πλευρά δεν έχει υποβάλει πρόταση για το εδαφικό με χάρτη, αλλά παρουσιάζει κριτήρια. Σημειώνεται πως η γενική θέση των Τούρκων παραπέμπει σε αυτά που έλεγε ο Ραούφ Ντενκτάς για ποσοστό 29% συν. Ένα ποσοστό που μπορεί να σημαίνει στο τέλος και πέραν του 30% και η επιστροφή εδαφών να αφορά τη νεκρή ζώνη και περιφερειακά άλλες μικρές περιοχές. Στο θέμα της ιθαγένειας δεν συζητά θέμα των εποίκων. Στην τελευταία συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι, ο τελευταίος υποστήριξε πως όσοι έχουν σήμερα «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους αυτόματα θα αποκτήσουν την ιθαγένεια και μετά τη λύση. Ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστήριξε πως δεν είναι όλοι όσοι διαμένουν σήμερα στα κατεχόμενα «υπήκοοι» του ψευδοκράτους, θέλοντας προφανώς να θολώσει τα νερά. Η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως διατυπώθηκε από τον διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, είναι πως δεν μπορεί να υιοθετηθεί η τουρκική προσέγγιση καθώς θα ήταν αποδοχή του εγκλήματος πολέμου, που είναι ο εποικισμός. Σημειώνεται πως το 2006 στα κατεχόμενα διέμεναν 256.644 άτομα που αυξήθηκαν σε 286.257 το 2011.

Το θέμα της ασφάλειας δεν θέλουν να το συζητήσει η τουρκική πλευρά. Όπως προκύπτει από τις συζητήσεις στη διάρκεια των συζητήσεων η τουρκική πλευρά συνδέει το θέμα της ασφάλειας με τη πολυμερή διάσκεψη, που θα συνέλθει στο τέλος με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδος, Τουρκίας και Βρετανίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: