Οι τεράστιες αμοιβές στελέχους της Εθνικής Τράπεζας…




Λίγα τραπεζικά στελέχη του Λονδίνου θα επιδίωκαν εργασία σε μια κρατική ελληνική τράπεζα, αν έριχναν όμως μια ματιά στην Bentley του Παύλου Στελλάκη και στο σπίτι του στην Belgravia θα άλλαζαν ίσως γνώμη, αναφέρουν οι Kiel Porter (Λονδίνο), Aaron Kirchfeld (Λονδίνο) Marcus Bensasson (Αθήνα) σε εκτενέστατη ανταπόκρισή τους στο BLOOMBERG με τίτλο «Bentley in Belgravia Shows Greece Is Good for Buyout CEO».

Για πάνω από μια δεκαετία ο κ. Στελλάκης προεδρεύει μιας επενδυτικής εταιρείας που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, την αρχαιότερη ελληνική τράπεζα, σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο μακροσκελές δημοσίευμα. Μολονότι η τράπεζα και η οικονομία της χώρας έφτασαν στο όριο της κατάρρευσης ο ίδιος ευημερεί. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας δέχθηκε κρατική ενίσχυση για πρώτη φορά το 2009, το ίδιο έτος ο κ. Στελλάκης επιβραβεύθηκε με μπόνους 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Από το 2010 λαμβάνει 60% μεγαλύτερες αμοιβές ετησίως από τις απολαβές του διευθύνοντα συμβούλου της τράπεζας, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, ενώ αντίθετα το επενδυτικό fund που διευθύνει παρουσιάζουν χαμηλές αποδόσεις στους περισσότερους τομείς, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της εταιρείας.

Οι Έλληνες φορολογούμενοι, που κατέχουν το 57% της Εθνικής Τράπεζας, μετά την περαιτέρω ενίσχυσή της με 8,5 δις ευρώ πέρυσι, δεν έχουν δικαίωμα παρέμβασης στις απολαβές του κ. Στελλάκη, σύμφωνα με δύο πρόσωπα που έχουν γνώση του θέματος. Αντί να καθορίζεται ο μισθός από την τράπεζα αυτός ορίζεται από μια τριμελή επιτροπή στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.

«Σε μια περίοδο όπου περικόπτονται μισθοί και συντάξεις, είναι λάθος και δεν πρέπει να πληρώνονται με τόσο υψηλούς μισθούς τα στελέχη τραπεζών, που στηρίχτηκαν με δημόσια χρηματοδότηση» υποστήριξε η Λούκα Κατσέλη, πρώην υπουργός οικονομίας, την περίοδο που η Ελλάδα δέχθηκε το πρώτο σχέδιο διάσωσης, το 2010, μιλώντας γενικά και όχι ειδικά για την περίπτωση του κ. Στελλάκη.

Ο κ. Στελλάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της NBGI, κατέβαλε 14,2 εκατομμύρια δολάρια, το 2009, για το σπίτι του στην περιοχή Belgravia του Λονδίνου, ένα τετράγωνο μακριά από τους κήπους του BuckinghamPalace, σύμφωνα με τα αρχεία του κτηματολογίου. Διαθέτει επίσης ακίνητα στην Νέα Υόρκη, στη νότια Γαλλία, όπως επίσης πολυτελή αυτοκίνητα, μια Bentley και δύο Porsche, σύμφωνα με δύο πρόσωπα που έχουν γνώση των υποθέσεών του.

ETHNIKH-TRAPEZA01-27NOVEMBER2013

Μολονότι η διασωθείσα ελληνική τράπεζα διατήρησε την επενδυτική της εταιρεία στο Λονδίνο,  η JPMorganChase, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα δήλωσε πέρυσι ότι θα μετατρέψει σε ανεξάρτητη εταιρεία την επενδυτική της μονάδα OneEquityPartnersLLC. Το 2011 η BankofAmerica ανακοίνωσε επίσης σχέδια διαχωρισμού από το επενδυτικό κεφάλαιο CapitalPartners, ύψους 5 δις ευρώ, στην προσπάθειά της να προστατεύσει τα κεφάλαιά της. Το ίδιο έτος η CreditAgricole είχε πουλήσει την επενδυτική της μονάδα.

Τον Ιανουάριο, μετά από σχετικές ερωτήσεις του Bloomberg News, η Εθνική Τράπεζα ξεκίνησε το σχέδιο «ProjectLaurel», επανεκκινώντας προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες για την πώληση της δικής της επενδυτικής μονάδας, σύμφωνα με δύο πρόσωπα που έχουν γνώση του θέματος και με έγγραφα για ενδεχόμενη πώληση που ήρθαν σε γνώση του BloombergNews. Σύμφωνα με αυτά ο κ. Στελλάκης επιδιώκει να διατηρήσει διευθυντικό ρόλο και υπό την όποια νέα ιδιοκτησία.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Πέτρος Χριστοδούλου, δήλωσε προς τους αναλυτές, κατά τη διάρκεια συνέλευσης στις 28 Μαΐου, ότι η τράπεζα βρίσκεται ήδη σε διαδικασία διάθεσης της βρετανικής επενδυτικής της μονάδας, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε κέρδη 181 εκ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, καταρρίπτοντας εκτιμήσεις αναλυτών, ως μια ένδειξη ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεπεράσει τα χειρότερα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η Εθνική Τράπεζα, η NBGI και ο Παύλος Στελλάκης, μέσω εκπροσώπου του, αρνήθηκαν όλοι να σχολιάσουν την ανταπόκριση του Bloomberg, ενώ η NBGI παραμένει υπό τον έλεγχο του κ. Στελλάκη.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, το 2009, το έτος που δέχθηκε για πρώτη φορά βοήθεια η τράπεζα από το κράτος, ο κ. Στελλάκης επιβραβεύθηκε με μπόνους 2,25 εκατομμυρίων λιρών, καταμερισμένο σε τρία χρόνια, επιπρόσθετα στον βασικό ετήσιο μισθό του ύψους 393.000 λιρών, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής υπηρεσίας CompaniesHouse. Πέρυσι, την ώρα που στην Ελλάδα η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 27,9% ο κ. Στελλάκης λάμβανε μισθό 501.197 λιρών, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία. Πρόκειται για υπερδιπλάσιες απολαβές σε σχέση με εκείνες του Αλέξανδρου Τουρκολιά, διευθύνοντα συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος έλαβε το 2013, 267.134 ευρώ.

http://www.bloomberg.com/news/2014-06-17/bentley-in-belgravia-shows-greece-is-good-for-buyout-ceo.html

PHOTO: Pavlos Stellakis paid 8.4 million pounds ($14.2 million) in 2009 for a six-bedroom townhouse in London’s Belgravia district, a stone’s throw from Buckingham Palace, according to a Land Registry filing. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: