Η εφημερίδα NY Times για τις εξελίξεις στην Ε.Ε.




Το κύριο άρθρο της εφημερίδας New York Times με τίτλο «David Cameron’s Losing Battle», αναφέρεται στην εκλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία απασχολεί τους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Υπρ. Η διαφορά, αυτή τη φορά είναι ότι, αφενός, ο Βρετανός Πρωθυπουργός κ. Κάμερον έχει εκδηλώσει την αντίθεσή του στην υποψηφιότητα του κ. Γιουνκέρ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφετέρου, η διαφαινόμενη ήττα του σε αυτή του την προσπάθεια δεν θα πρέπει να καταλήξει σε μια αμετάκλητη πορεία προς την “Brexit,” την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Όπως αναφέρει η συντακτική επιτροπή της ε/φ ο πραγματικός λόγος για τον οποίον ο κ. Κάμερον αντιδρά στην επιλογή του κ. Γιουνκέρ είναι ότι η επιλογή του έγινε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η μετατώπιση του κέντρου βάρους των αποφάσεων από τους αρχηγούς των εθνικών κυβερνήσεων προς τα συλλογικά όργανα των Βρυξελλών ανησυχεί τον Βρετανό Πρωθυπουργό και σε αυτή τη συλλογιστική, όπως σημειώνεται έχει δίκιο και πιθανόν να συμφωνούν μαζί του και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίδας Καγκελαρίου κα. Μέρκελ.

Το άρθρο καταλήγει τονίζοντας ότι ο κίνδυνος από τη διαφαινόμενη ήττα του κ Κάμερον στην επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ότι, αφού έχει χαρακτηρίσει αρνητικά με πολύ έντονους τόνους την επιλογή αυτή, στην ουσία έχει δώσει επιπλέον επιχειρήματα στους βρετανούς αντιευρωπαϊστές για να ψηφίσουν κατά της συμμετοχής της Αγγλίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα που ο κ. Κάμερον υποσχέθηκε για το 2017. Μια τέτοια εξέλιξη δεν την επιδιώκει ούτε ο κ Κάμερον ούτε οι υπόλοιποι ευρωπαίοι και γι’ αυτό τώρα θα ήταν η σωστή στιγμή και οι δύο πλευρές να αρχίσουν να σκέφτονται ένα σχέδιο Β’.

Για το ίδιο θέμα υπάρχει και ανταπόκριση της Alison Smale από το Βερολίνο για την εφημερίδα New York Times, με τίτλο «German Leader Shrugs Off British Opposition on E.U. Post», όπου αναφέρεται ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος, κα Άνγκελα Μέρκελ, κατέστησε σαφές την Τετάρτη ότι η Βρετανία θα αποτύχει αν προσπαθήσει να σταματήσει την υποψηφιότητα του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ ως τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: