Ποροσένκο: Οι «τρομοκράτες» θα λάβουν την «απάντηση που τους αρμόζει»




Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη σήμερα με τη συμμετοχή των επικεφαλής του υπουργείου Αμύνης και των υπηρεσιών ασφαλείας σήμερα μετά την κατάρριψη, η οποία αποδίδεται σε φιλορώσους αυτονομιστές, ενός μεταγωγικού αεροσκάφους της πολεμικής αεροπορίας στην ανατολική Ουκρανία, ενέργεια που είχε αποτέλεσμα τουλάχιστον 49 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

«Όλοι όσοι ενέχονται σε κυνικές ενέργειες τρομοκρατίας αυτού του μεγέθους πρέπει να τιμωρηθούν. Η Ουκρανία χρειάζεται ειρήνη. Όμως οι τρομοκράτες θα λάβουν την αρμόζουσα απάντηση», ανέφερε ο Ποροσένκο, σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η υπηρεσία Τύπου της ουκρανικής προεδρίας στο Κίεβο.

ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΘΗΚΕ «ΙΣΧΥΡΗ ΒΟΜΒΑ» ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Στο μεταξύ μια πηγή στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η προεδρική φρουρά εντόπισε και εξουδετέρωσε έναν ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στο γραφείο του προέδρου Ποροσένκο.

«Ο μηχανισμός ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας κοντά στην πύλη από την οποία εισέρχονται τα αυτοκίνητα της προεδρικής οχηματοπομπής. Ήταν ένα δοχείο με πέντε χειροβομβίδες και περίπου ένα κιλό μεταλλικά παξιμάδια», είπε η πηγή αυτή, η οποία θέλησε να παραμείνει ανώνυμη. «Ήταν ένας πραγματικά ισχυρός μηχανισμός», πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Η προεδρία της Ουκρανίας δεν έχει σχολιάσει επίσημα την πληροφορία αυτή.

Ο Ποροσένκο ορκίστηκε πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα, μετά τη νίκη του στις εκλογές της 25ης Μαΐου.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σαράντα εννέα Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέρριψαν ένα μεταγωγικό αεροσκάφος πάνω από το αεροδρόμιο του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του στρατού Βλάντισλαβ Σελεζνόφ.

Λίγο νωρίτερα το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας είχε ανακοινώσει ότι ένα ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος IL-76 καταρρίφθηκε από τους αυτονομιστές αντάρτες στο Λουχάνσκ. “Οι τρομοκράτες έβαλαν κυνικά και ηθελημένα με αντιαεροπορικά πυρά και αυτόματα όπλα μεγάλου βεληνεκούς και έπληξαν το IL-76 της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μετέφερε στρατεύματα και ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Λουχάνσκ”, αναφέρει το Υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, “στρατιώτες, όπλα, εξοπλισμός και εφόδια” βρίσκονταν στο αεροσκάφος. Το Υπουργείο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών στρατιωτών.

Ουκρανικά τεθωρακισμένα παραβίασαν τα σύνορα της Ρωσίας

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε σήμερα ότι ουκρανικά τεθωρακισμένα παραβίασαν τα σύνορα της Ρωσίας, ενώ ανέκοψαν την πορεία τους οι συνοριοφύλακες, την ώρα που το Κίεβο διατυπώνει την κατηγορία ότι ρωσικά τεθωρακισμένα έχουν περάσει τα ουκρανικά σύνορα. `

Όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δύο τεθωρακισμένα οχήματα εισήλθαν διαδοχικά σήμερα στο ρωσικό έδαφος, όπου τα εμπόδισαν οι συνοριοφύλακες.

“Υπήρξε παραβίαση των συνόρων από ένοπλες μονάδες” δήλωσε, σύμφωνα με το Ιτάρ Τας, ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι τα τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού είχαν “αρνηθεί να συμμορφωθούν με τις προσταγές των Ρώσων συνοριοφυλάκων”.

Ο εκπρόσωπος της συνοριοφυλακής της περιοχής Ροστόφ επί του Ντον (στη νοτιοδυτική Ρωσία), Βασίλι Μαλάεφ, όπως μετέδωσε το Ιτάρ Τας, ανέφερε ότι ένα πρώτο τεθωρακισμένο των ουκρανικών δυνάμεων διείσδυσε σε απόσταση 150 μέτρων στο εσωτερικό της ρωσικής επικράτειας στις 12:30 τοπική ώρα (11:30 ώρα Κύπρου).

Ο ίδιος προσέθεσε ότι το προσωπικό του κατάφερε να διαφύγει, όμως το τεθωρακισμένο το έχουν κατάσχει οι ρωσικές δυνάμεις.

“Λίγη ώρα μετά, μια δεύτερη απόπειρα (εισβολής) πραγματοποιήθηκε από τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις προκειμένου να ανακτήσουν τον έλεγχο του οχήματος”, όμως απέτυχε, υποστήριξε ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν “έδωσε εντολή στο Υπουργείο Εξωτερικών να απευθυνθεί στην ουκρανική πλευρά για το θέμα της παραβίασης των συνόρων από Ουκρανούς στρατιώτες”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, όπως μετέδωσε το Ιντερφάξ.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Συνετρίβη ουκρανικό μεταγωγικό, πολλοί οι νεκροί

Ένα ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος IL-76 καταρρίφθηκε σήμερα από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στο Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας τον θάνατο πολλών στρατιωτών, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι τρομοκράτες έβαλαν κυνικά και ηθελημένα με αυτόματα όπλα μεγάλου βεληνεκούς και έπληξαν το IL-76 της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μετέφερε στρατεύματα και ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Λουχάνσκ», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «στρατιώτες και εξοπλισμός» βρίσκονταν στο αεροσκάφος.  Το υπουργείο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των «νεκρών στρατιωτών», χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

putin-porosenko-merkel01-07june2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο και η Ουάσιγκτον τη Μόσχα

Κατηγορίες εναντίον του Κιέβου εξαπέλυσε η Ρωσία υποστηρίζοντας ότι ο ουκρανικός στρατός παραβίασε τα σύνορά της με τουλάχιστον ένα στρατιωτικό όχημα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέθεσε στο υπουργείο Εξωτερικών να καταθέσει επίσημη καταγγελία στην Ουκρανική κυβέρνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία Ειδήσεων.

Ρώσοι συνοριοφύλακες δήλωσαν ότι ένα ουκρανικό τεθωρακισμένο όχημα βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Ροστόφ στην περιοχή Κουιμπίσεφ. Το όχημα ήταν 150 μέτρα εντός του εδάφους της Ρωσίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος των συνοριοφυλάκων, Βασίλι Μαλάγιεφ. Πρόσθεσε ότι το όχημα ήταν άδειο ωστόσο το πλήρωμα του οχήματος επέστρεψε αργότερα προκειμένου να το πάρει πίσω.

«Αυτή την προσπάθεια απέτρεψαν οι συνοριοφύλακες και οι εισβολείς αποσύρθηκαν», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο σχετικές δηλώσεις του Μαλάγιεφ.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Βλάντισλαβ Σελέζνιοφ, είπε ότι θα εξετάσει τις κατηγορίες, ωστόσο δήλωσε επιφυλακτικός σχετικά με την ακρίβειά τους.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, που η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για παραβίαση των συνόρων της Ρωσίας. Τις ίδιες κατηγορίες έχει εξαπολύσει πολλαπλές φορές το Κίεβο, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία έχει επιτρέψει σε ενόπλους να εισέλθουν στα εδάφη της Ουκρανίας.

Την Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία έχει στείλει, τις τελευταίες ημέρες, βαρύ οπλισμό στους αυτονομιστές που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή «απαράδεκτη».

«Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι νέες προσπάθειες της Ρωσίας να υποστηρίξει τους αυτονομιστές», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρί Χαρφ.

«Εκτιμούμε ότι οι αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας έχουν αποκτήσει στρατιωτικό εξοπλισμό και οπλισμό βαρέως τύπου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων και πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών», δήλωσε η Χαρφ.

Νωρίτερα, η ίδια είχε πει σε συνέντευξη Τύπου ότι τρία τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Τ-64, αρκετά αυτοκινούμενα εκτόξευσης πυραύλων και άλλα στρατιωτικά οχήματα, έχουν διασχίσει τις τελευταίες τρεις ημέρες τα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Τέλος, κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει «τη μεταφορά όπλων και μαχητών από τα σύνορά της στην Ουκρανία».

Marie-Harf01-04JANUARY2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η Ρωσία έχει στείλει τις τελευταίες ημέρες τεθωρακισμένα οχήματα, βαρύ οπλισμό και εκτοξευτήρες πυραύλων στους αυτονομιστές που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Εκτιμούμε ότι οι αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας έχουν αποκτήσει στρατιωτικό εξοπλισμό και οπλισμό βαρέως τύπου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων και πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ.

Νωρίτερα, η ίδια είχε πει σε συνέντευξη τύπου ότι τρία τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Τ-64, αρκετά αυτοκινούμενα εκτόξευσης πυραύλων και άλλα στρατιωτικά οχήματα, έχουν διασχίσει τις τελευταίες τρεις ημέρες τα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP, CNA-ΚΥΠΕ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: