Η λύση για την Ευρώπη δεν είναι οι φωνές του μίσους




Του Πανίκου Παναγιώτου

Εκατομμύρια πολίτες της Ευρώπης βιώνουν στο πετσί τους τις τραγικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Συνέπειες που οφείλονται κατά κύριο λόγο σε πολιτικές και σκάνδαλα διεφθαρμένων ή ανίκανων εξουσιών. Βέβαια, δεν είναι δίκαιο να ισοπεδώνονται τα πάντα και να τσουβαλιάζονται όλοι στο ίδιο καλάθι.

Την ίδια στιγμή, οι ψηφοφόροι έχουν πάντα τεράστια ευθύνη για την ψήφο τους. Δεν δικαιολογείται για κανένα πικραμένο και προδομένο να ασκεί το εκλογικό δημοκρατικό δικαίωμά του ψηφίζοντας κόμματα και άτομα που εκφράζουν ρατσιστικές, νεοφασιστικές και απολυταρχικές αντιλήψεις.

Κι όταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μεμονωμένα σε μια χώρα διαπιστώνεται ένα τέτοιο σοβαρό πρόβλημα, με σημαντική αύξηση των εκλογικών ποσοστών ακραίων πολιτικών δυνάμεων και με τον φασισμό να ξαγρυπνά στα σκαλοπάτια προεδρικών μεγάρων και πρωθυπουργικών γραφείων, τότε θα πρέπει οι λαοί να αναζητήσουν τους πραγματικούς λόγους αυτού του επικίνδυνου φαινομένου με την άνοδο της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, του εθνικιστικού κόμματος UKIP στη Βρετανία και αρκετών άλλων σε πολλές χώρες.

Οι λεγόμενες «ακραίες δυνάμεις» ενισχύθηκαν εξαιτίας της λιτότητας και των άδικων μέτρων που επιβλήθηκαν σε βάρος συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, κάνοντας τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, κάνοντας τη Γερμανία ισχυρότερη και αποδυναμώνοντας συνάμα τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Επιπλέον, κράτη, οργανισμοί και επιχειρηματικοί κολοσσοί που κατάφεραν με συγκεκριμένες πολιτικές και δανειακές συμβάσεις να εγκλωβίσουν λαούς και χώρες, φέρουν τεράστιες ευθύνες και για τη δημιουργία συνθηκών πολέμων και εμφύλιων συρράξεων κάπου αλλού στον πλανήτη (Αφρική, Ασία και Μέση Ανατολή), με αποτέλεσμα εκατομμύρια άτομα να παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς, γεμίζοντας με την παρουσία τους τις γειτονιές της Ευρώπης. Έτσι, το ένα έφερε το άλλο και ο φόβος του Ευρωπαίου για τη δική του ασφάλεια γέννησε ξενοφοβικά σύνδρομα.

Η λύση όμως δεν βρίσκεται στις φωνές του μίσους, ούτε στην επιλογή της σιωπής και της αποχής. Όταν αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους οι γενεσιουργές αιτίες της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών και της ενίσχυσης ακραίων και λαϊκίστικων δυνάμεων, τότε  η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα βρει και στους πολίτες νόημα και αξία.

ΠΗΓΗ: http://www.philenews.com/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: