Οι λαοί πληρώνουν τη διπλοπροσωπία των εξουσιών




Του Πανίκου Παναγιώτου, www.philenews.com

Αλλόκοτα πράγματα συμβαίνουν στον σημερινό κόσμο και μετά διερωτώνται ορισμένοι για την αύξηση ακραίων δυνάμεων και για την αποστασιοποίηση όλο και περισσότερων πολιτών από το πολιτικό γίγνεσθαι.

Ενώ στις μνημονιακές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου) οι πρακτικές της Τρόικας αποδεικνύονται επικίνδυνες (παραδοχές λαθών από δανειστές και έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που χαρακτηρίζει «δικέφαλο τέρας» Κομισιόν και ΔΝΤ), εντούτοις συνεχίζεται η εφαρμογή μέτρων που διογκώνουν την ανεργία και διαλύουν το κράτος πρόνοιας.

Ενώ στην Ευρώπη η μετανάστευση και η αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα θεωρούνται απειλές για την ασφάλεια, οι μεγάλες δυνάμεις της γηραιάς ηπείρου δημιουργούν με τις πολιτικές τους στρατιές απελπισμένων Ευρωπαίων και καραβάνια προσφύγων σε Αφρική και Ασία, με κατεύθυνση χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες η εσωτερική τρομοκρατία (επιθέσεις σε σχολεία, κινηματογράφους, εμπορικά κέντρα, αθλητικά γεγονότα) και η εξωτερική καταγράφονται ως βασικές απειλές για τη ζωή των Αμερικανών, το πολιτικό κατεστημένο της χώρας απορρίπτει την υιοθέτηση αυστηρών κανόνων για τα όπλα, με αποτέλεσμα ο κάθε ψυχοπαθής να οπλοφορεί νόμιμα και να σκοτώνει αδιακρίτως.

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική πολιτική, αλλά και η πολιτική πολλών άλλων ισχυρών κρατών, συνεχίζει να έχει τρανταχτές αντιφάσεις, ενισχύοντας τις γενεσιουργές αιτίες της τρομοκρατίας. Πώς γίνεται να βοηθούν τους τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ στη Συρία και να τους πολεμούν στο Ιράκ; Πώς γίνεται από τη μια η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Κουβέιτ να χρηματοδοτούν τους ακραίους αυτούς ισλαμιστές και από την άλλη τα τρία αραβικά αυταρχικά καθεστώτα να είναι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών; Πώς δικαιολογείται, μετά από δυο πολέμους με τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος, οι υποτιθέμενες φιλοαμερικανικές κυβερνήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν να είναι από τις πιο διεφθαρμένες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και η Ουάσιγκτον να συνεχίζει να τις στηρίζει;

Έτσι λοιπόν η υποκρισία, η διπλοπροσωπία και η ηθική χρεοκοπία εξουσιών διαμορφώνουν πρωτοφανείς συνθήκες αβεβαιότητας σε δημοκρατικές κοινωνίες και δημιουργούν καταστάσεις απόλυτου χάους σε περιοχές που καταδυναστεύονται από κλέφτες, δικτάτορες και μονάρχες. Επομένως και οι κάθε λογής εξτρεμιστές του αρρωστημένου ιδεολογικού και θρησκευτικού φανατισμού βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για τα εγκλήματά τους…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: