Οι υπουργοί και οι δήθεν «φίλοι του λαού»




Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΕΚΟΥΡΑ*, www.ethnos.gr

Φοβάμαι ότι αυτή η κυβέρνηση ξεκίνησε στραβά. Αρκετοί τη χαρακτήρισαν εκλογική, αλλά νομίζω ότι είναι κυρίως μετεκλογική. Δηλαδή η σύνθεσή της περισσότερο αντανακλά τις συνθήκες που δημιούργησαν οι ευρωεκλογές του Μαΐου, παρά ανταποκρίνεται στην ανάγκη των επόμενων εθνικών εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν.

Ας δούμε λοιπόν την πολιτική γεωγραφία της νέας κυβέρνησης. Η ηγεσία της ΝΔ ένιωσε στις κάλπες την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως τη συσσώρευση δυσαρέσκειας σε μεγάλα τμήματα του εκλογικού σώματος για τα σκληρά μέτρα που επιβάλλονται αδιάκοπα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αντέδρασε λοιπόν με «παβλοφικά» χαρακτηριστικά. Ανακάλεσε από την εφεδρεία πολιτικά πρόσωπα που έχουν συνηθίσει να το παίζουν «φίλοι του λαού», να ρητορεύουν ακατάπαυστα λέγοντας διάφορα «ευχάριστα» πράγματα. Χωρίς κατά τεκμήριο αυτά που υποστηρίζουν να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της χώρας και του σύγχρονου κόσμου. Οι «ευχάριστοι» λοιπόν έγιναν υπουργοί, οι «δυσάρεστοι» έφυγαν και αποκτήσαμε μια πιο «ευχάριστη» κυβέρνηση. Στα λόγια βέβαια…

Το ερώτημα είναι αν όλοι αυτοί θα αποδειχθούν και χρήσιμοι υπουργοί. Δυστυχώς τα πρώτα δείγματα γραφής δημιουργούν ανησυχία. Αρκετοί υπουργοί βλέπουν τον εαυτό τους σαν μέλη μιας «κυβέρνησης απελευθέρωσης». Από τα «δεσμά των Μνημονίων», από την τρόικα, από τους «ξένους». Από την πρώτη στιγμή, άρχισαν να τραγουδούν τον «ύμνο της ελευθερίας»: Κανένα νέο μέτρο, τελειώσαμε με τη «διαθεσιμότητα», η «Ελλάδα στους Ελληνες». Οι πιο προχωρημένοι έφτασαν και στο ρεφρέν: Θέλουμε προσλήψεις. Σύντομα θα ακούσουμε και το κρεσέντο: Να δώσουμε αυξήσεις. Πολύ φοβάμαι ότι η κυβέρνηση βιώνει ένα ιδιότυπο hangover. Ολοι γνωρίζουμε ότι το ξύπνημα που ακολουθεί τα hangovers δεν είναι ευχάριστο.

Αν οι «ευχάριστοι» υπουργοί δεν είναι τις περισσότερες φορές χρήσιμοι υπουργοί, αυτό δεν σημαίνει ότι οι «δυσάρεστοι» είναι και χρήσιμοι. Θα προτιμούσα μια κυβέρνηση από τους πιο ικανούς, γιατί η συγκυρία της χώρας επιβάλλει τη μέγιστη υπευθυνότητα. Η διαχείριση της εξόδου από τα Μνημόνια, μια ρεαλιστική δυνατότητα σήμερα, απαιτεί δύσκολους και επιδέξιους χειρισμούς. Ούτε φωνές ούτε «τσαμπουκάδες». Αντίθετα χρειάζεται σχέδιο, μέθοδος και αποτελεσματικότητα. Διαθέτουμε λοιπόν μια κυβέρνηση συντεταγμένης εξόδου από τα Μνημόνια ή μια κυβέρνηση της «εξόδου του Μεσολογγίου»; Η οποία μπορεί να ήταν ηρωική, αλλά ως πένθιμη την κατέγραψε η ελληνική Ιστορία.

* Ο Θανάσης Τσεκούρας είναι διευθυντής της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: