Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέψουν σε δύο πετρελαϊκές εταιρείες να εξάγουν αδιύλιστο πετρέλαιο για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, ανέφερε την Τρίτη δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal επικαλούμενο πηγές που έχουν άμεση γνώση του θέματος.

Το υπουργείο Εμπορίου θα επιτρέψει σε δύο εταιρείες από το Τέξας την Pioneer Natural Resources και την Enterprise Products Partners να εξάγουν ελαφρό ακατέργαστο πετρέλαιο το αποκαλούμενο πετρέλαιο συμπυκνωμάτων που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σε μεγάλες ποσότητες, χάρη στην έκρηξη της εξόρυξης σχιστολιθικού φυσικού αερίου από την υδραυλική ρωγμάτωση. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έδωσε την έγκρισή του προκειμένου οι δυο εταιρείες να προχωρήσουν στην εξαγωγή πετρελαίου. «Μετά από μια ελάχιστη επεξεργασία, οι εξαγωγές πετρελαίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις αρχές Αυγούστου» αναφέρεται σε ανακοίνωση των εξαγωγικών εταιρειών.

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο έχουν αυξηθεί τα αιτήματα προς την αμερικανική κυβέρνηση για να αρθεί η απαγόρευση που ισχύει από τη δεκαετία του ’70 όταν και τέθηκε η απαγόρευση για την προστασία των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές αργού από τη Μέση Ανατολή.

Αλλά η εκμετάλλευση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου στη Βόρεια Ντακότα, το Τέξας και την Πενσυλβανία έχει μειώσει σημαντικά την ανάγκη για εισαγωγές αργού και δημιουργηθεί σοβαρό πλεόνασμα σε αργό σε σημεία συμφόρησης σε ορισμένες πετρελαιοπαραγωγές πολιτείες.

Η γερουσιαστής των ρεπουμπλικάνων από την Αλάσκα, Λίζα Μουρκόφσκι που είναι αρμόδια για ενεργειακά ζητήματα κάλεσε την κυβέρνηση Ομπάμα να άρει πλήρως την 40χρονη απαγόρευση των εξαγωγών αργού. Η Μουρκόφκσι ανέφερε σε ανακοίνωσή της «ότι παροτρύνει την κυβέρνηση να άρει πλήρως την απαγόρευση εξαγωγών αργού πετρελαίου και των συμπυκνωμάτων του».

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, APE-MPE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: