Η γαλλική τράπεζα BNP θα πληρώσει πρόστιμο 9 δις δολάρια




Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas και το αμερικανικό δημόσιο βρίσκονται κοντά σε δικαστική συμφωνία για την καταβολή προστίμου 8 έως 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη γαλλική τράπεζα, όπως αναφέρει η Wall Street Journal στην κυριακάτικη έκδοση της.

Η γαλλική τράπεζα κατηγορείται στις Ηνωμένες Πολιτείες για παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο κάνοντας συναλλαγές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με χώρες όπως το Ιράν, η Κούβα και το Σουδάν από το 2002 έως και το 2009.

Κατά τα πρότυπα της συμφωνίας, η τράπεζα θα αποδεχθεί και άλλες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας προσωρινής απαγόρευσης, “ίσως λίγων μηνών” στο να διενεργεί συναλλαγές σε δολάρια, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη τις πηγές της. Η συμφωνία θα προβλέπει επίσης την αποχώρηση των περισσότερων από τους τριάντα εργαζόμενους της BNP Paribas. Οι περισσότεροι από τους υπευθύνους έχουν εγκαταλείψει την τράπεζα, αναφέρει το Τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης.

Οι αμερικανοί ερευνητές έχουν συγκεντρώσει πληροφορίες ότι η BNP Paribas, μέσω των περιφερειακών της τραπεζών, σε μια περίοδο πέντε ετών, έκανε συναλλαγές με επιχειρήσεις και κυβερνητικούς οργανισμούς στο Σουδάν παρότι υπήρχε το αμερικανικό εμπάργκο. Η πλειοψηφία των παράνομων συναλλαγών σχετίζονται με το Σουδάν, κυρίως στον τομέα του πετρελαίου, αλλά η BNP Paribas κατηγορείται επίσης για διευκόλυνση εμπορικών συναλλαγών προς το Ιράν και σε άλλες χώρες.

Η γαλλική τράπεζα που ρωτήθηκε για το θέμα την Κυριακή το βράδυ, στη Νέα Υόρκη δεν απάντησε. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της γαλλικής τράπεζας και των αμερικανικών αρχών έγιναν την Παρασκευή, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal.

ΠΗΓΗ: Wall Street Journal, Reuters, ANA-MPA, AFP

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: